Kurvannya

Két csak látszólag nem összetartozó hír

2010.10.12. 09:20 | _drc_ | Szólj hozzá!

Címkék: politika jog law is politics

1)

"Hugo Chávez venezuelai elnök elrendelte legkevesebb hat iparvállalat, köztük külföldi tulajdonú cégek államosítását, jelentette pénteken az AP amerikai hírügynökség.


ChavezA köztulajdonba vett társaságok között van az acélgyártó Materiales Siderurgicos SA (Matesi), amelynek az argentin-olasz Technit nagyvállalat a tulajdonosa a Tenaris nevű, Luxemburgban bejegyzett cégen keresztül.
Az államosítás újabb hulláma elérte a japán Kobe Steel Ltd. acélipari óriás, az ugyancsak japán Marubeni Corp. befektetési társaság és egy mexikói nagyvállalat venezuelai vasgyártó érdekeltségét, a Complejo Siderurgio de Guayanát is.
Államosították még egyebek között a venezuelai tulajdonban lévő Ceramica Carabobo cserépgyártó vállalatot és a Siderurgica Venezolana SA acélipari céget.
Chávez korábban számos egyéb területen, köztük az olajiparban és a távközlésben is eszközölt államosításokat. A szocializmus építésének jegyében "egyetlen nagy, integrált ipari konglomerátumot létesítünk", nyilatkozott az elnök a most államosított cégek köztulajdonba vételről szóló rendeletek csütörtöki aláírásakor. A cél az importfüggőség enyhítése és a hazai ipar fejlesztése - mondta.
Venezuelában legutóbb május második hetében államosítottak nagyvállalatokat. Akkor egy csapásra 39 olajipari szolgáltató cég került köztulajdonba." (HVG)

2)

"Rendeletben az állam felügyelete alá vonható a jövőben gazdálkodó szervezetek Orbánműködése, az állam nevében az államháztartásért felelős miniszter vagy kormánybiztos jár el. A parlament egy nap alatt, nagy többséggel - 336 igen szavazattal, egy nem ellenében és 13 tartózkodás mellett - fogadta el a honvédelemről szóló törvény módosítását. Nemmel egyedüliként a kereszténydemokrata Rubovszky György szavazott, az LMP képviselői tartózkodtak, míg a másik két ellenzéki párt támogatta a kormány javaslatát. Nem szavazott ugyanakkor Gyurcsány Ferenc, aki előbb támogatta, majd elutasította a kormány javaslatát.

Az Országgyűlés arról is döntött, hogy a törvényjavaslat sürgős kihirdetését kéri a köztársasági elnöktől. Orbán Viktor miniszterelnök hétfői napirend előtti felszólalásában jelentette be, hogy a vörösiszap-katasztrófát okozó vállalatot, a Mal Zrt.-t állami irányítás és állami vagyonzár alá kell vonni. A kormányfő emellett kezdeményezte, hogy az Országgyűlés hozza létre a katasztrófavédelmi biztos intézményét." (MTI)

A bejegyzés trackback címe:

https://kurvannya.blog.hu/api/trackback/id/tr392364705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása