Kurvannya

Big Brother is watching you! And he probably laughs his head off...

2011.08.27. 19:46 | _drc_ | Szólj hozzá!

Címkék: politika élet irodalom képek társadalom nyíregyháza kétharmad

George Orwell 1984 című regényében nagyon fontos szerepet kap az ún. újbeszél, amely bevezetésének célja tkp. a valóság elfedése és a véleménynyilvánítás ellehetetlenítése. Az újbeszél a szópusztítás nyelve; ahogyan az egyik szereplő mondja a regényben:
Persze az igék és a melléknevek közt végezzük a legnagyobb irtást, de a főnevek százait is teljes joggal kiirthatjuk. S nemcsak a rokon értelműeket, hanem az ellentétes értelműeket is. Mert ugyan miféle létjogosultsága van egy olyan szónak, amelyik pusztán csak egy másik szónak az ellentéte? Vegyük például a »jó« szót. Ha egyszer van egy olyan szavunk, mint a »jó«, ugyan mi szükség olyan szóra is, hogy »rossz«? A »nemjó« éppen olyan megfelelő… […] Ha pedig a »jó« nyomatékosabb kifejezésére van szükség, mi értelme annak, hogy egész csomó olyan, teljesen haszontalan szót használjunk, mint például a »kitűnő«, a »ragyogó« meg a többi hasonló? Ezeknek a jelentését tökéletesen fedi a »pluszjó«, vagy a »duplapluszjó«, ha még fokozottabb értelmére van szükségünk. […] A végén a jóság és a rosszaság egész fogalomkörét ki fogja fejezni hat szó – azazhogy igazában egyetlenegy szó.
De nem csupán e fenti, már-már Szijjártó Péter-i eszmefuttatás klappol az orwelli angszoc-állam és a mai magyar valóság világában. Az 1984 totális állama (hasonlóan a Fidesz-kormányéhoz)  kis számú csúcsminisztériumot, csupán négyet tart fenn, neveik éppen a feladatuk ellentétei: „a Béke-minisztérium háborúval foglalkozik, az Igazság-minisztérium hazugságokkal, a Szeretet-minisztérium kínzással, s a Bőség-minisztérium éheztetéssel.” A minisztériumok nevei újbeszélül egymás után sorban: Minibé, Miniig, Miniszer és Minibő.  (Most nézd meg a képet okával, kinagyítva is, kedves olvasó!)

Szóval vagy vicces kedélyű, a hatalmat szívesen megficskázó emberek viszik ezt az éttermet épp a nyíregyházi Fidesz-főhadiszállás alatt, akik nagyon is jól tudják, hogy miért pont így nevezték el a helyet, vagy Valóság Nagybátyánk játszott ismét jó tréfát velünk.
(Egyébként régebben volt egy söröző is ott; a képen is látható kapualjban volt a bejárata. Annak neve az volt, hogy Mélypont. Az, bizony!)

A bejegyzés trackback címe:

https://kurvannya.blog.hu/api/trackback/id/tr393184390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása