Kurvannya

Mégsem csukják le Biszku Bélát

2011.02.26. 11:42 | _drc_ | 69 komment

Címkék: politika jog történelem társadalom lázár jános kósa lajos biszku béla balsai istván law is politics rubovszky györgy

Már egy ideje meglehetős derűvel figyelem a Mandineres újságírók tavalyi Biszku Bélát szóra bírni akaró partizánakciója után kibontakozott büntetőeljárást, amiben -- el kell mondjam -- a jogi tények tekintetében az idősödő egykori kommunista állami vezetővel értek egyet, ezért nem is lep meg, hogy az ügyet (az Alkotmánybírósághoz intézett előzetes kérdés okán) a taláros testület határozatáig felfüggesztette a Budai Központi Kerületi Bíróság.

Még mielőtt magamra vonnám a gondolkodni kevésbé szeretők fölöttébb kellemetlen kommunistázó-véresbolsizó szitkozódását, leszögezem: egyáltalán nem szimpatizálok az 1956-os forradalom vérbefojtásában akár közvetve, akár közvetlenül részt vevők erkölcsiségével, és  azzal sincs gondom, hogy ősz öregembereket citálnak a vádhatóság elé. Képíró Sándor büntetőügye kapcsán például egyetértek a késői vádindítvánnyal: ha háborús bűncselekményeket követett el (1200 polgári lakos jogtalan kivégzésében való, elöljáróként elkövetett bűnrészességgel vádolják a Btk. katonai rendelkezései alapján), akkor bűnhődjön emiatt a hatályos törvények szerint.

Az elévülhetetlen bűncselekmények azért nem évülnek el, mert a társadalom biztonsága, igazságérzete követeli meg, hogy az ilyen tetteket elkövetők soha ne nyugodhassanak meg, hogy tudják: haláluk pillanatáig akármikor eljöhet az a perc, amikor felelniük kell bűneikért. Éppen ezért ilyen bűncselekmény a népirtás is, amelynek üldözését és megbüntetését államunk egy 1948-ban aláírt nemzetközi egyezmény alapján vállalta.

Biszku Béla perével azonban nem ez a helyzet. Mi, történelmet ismerők tudjuk, legalábbis sejtjük, hogy milyen szerepe volt neki a forradalom utáni megtorlásokban. Ha ezek miatt állítanák bíróság elé, azt meg is érteném. Tavaly volt erre is próbálkozás, ám a büntethetőség elévülésére hivatkozva a bíróság megtagadta az eljárás megindítását, a törvényszöveg ugyanis -- ezt majd később érintem -- önmagával sem egyezik.

Ezután jött az ötlet, hogy Biszku Béla ellen azért nyújtson be az ügyészség vádindítványt, mert a 2010. nyarán tőle kicsikart interjúban megsértette a büntetőtörvény nemrégiben (éppen 2010. nyarán) Lázár János, Kósa Lajos, Rubovszky György és Balsai István fideszes képviselők indítványára megváltoztatott szövegének a 269/C. §-ában megfogalmazott tiltást, amely szerint "Aki nagy nyilvánosság előtt a nemzeti szocialista és kommunista rendszerek által elkövetett népirtás és más, emberiség elleni cselekmények tényét tagadja, kétségbe vonja vagy jelentéktelen színben tünteti fel, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő".

Ez a kisszerű, tehetségtelen jogi fércmű, a jogász és közgazdász képviselő urak indítványára  a büntetőkódexbe került pár új sor még magának az adott törvénynek a népirtás-definíciójával sem konform. A kommunista rezsimek ugyanis nem nemzeti, etnikai, faji vagy vallási hovatartozástól függően, hanem legtöbbször ezektől  függetlenül küldtek milliókat a halálba saját bíróságaikon látszólag jogszerűen  politikai bűncselekményekkel megokolva sorsukat.

Semmi elegancia, semmiféle  jogi értelemben vett ténytisztelet nincs ebben a betoldott pár sorban, ráadásul az az érzésem, hogy bármiféle a magyar bíróságoknál függetlenebb nemzetközi bírói fórum előtt is úgy bukó e balkezes passzusra hivatkozni, ahogyan van: tokkal és vonóval együtt. Egy jogállam akkor az igazán, ami, ha nem a törvények, hanem a bíróságok ítélkeznek benne.

Milyen abszurd már, hogy itt egy volt kommunista állami vezető, aki (a törvény szövege szerint) emberiesség elleni bűnt,  népirtást követett vagy rendelt el, és minden, amiért perbe tudjuk fogni az az, hogy tagadja, hogy népirtást követett vagy rendelt volna el!

Hát magunknál vagyunk, kedves ügyészség?! Nem félünk attól, hogy rondán kiröhögnek majd bennünket az Európai Unió Bíróságán, ha odáig jut az ügy?!

Nem tudom, hogy pontosan érthetőek-e a kifogásaim, ezért máshogyan is magyarázom.

A nemzetiszocialista rendszerek által elkövetett genocídium (közismertebb nevén a holokauszt) tényét arra létrejött nemzetközi törvényszék mondta ki, jogilag megalapozottan. Az elkövetőket és kitervelőket, a nemzetiszocialista vezetőket szabályos keretek között, bíróság előtt lefolytatott perben büntetőjogi felelősségre vonták. A népirtás, a genocídium jogi definícióját is ezen példaértékű eljárásoknak köszönhetően munkálta ki a nemzetközi közösség.

A nürnbergihez hasonló törvényszékek működtek és működnek ma is a volt Jugoszlávia szétesését követő ún. délszláv háború népirtásvádjait vagy az afrikai Ruandában történt emberiesség elleni cselekményeket kivizsgálandó.

RecskAz egykor önmagukat kommunistának nevező államok által elkövetett népirtással (annak dacára használom most ezt a kifejezést, hogy  jogi értelemben véve nem korrekt) viszont másképp állunk. Persze, hogy tudunk Recskről, Tiszalökről, a GULagokról, a vörös khmerek kambodzsai gyilkos mezőiről vagy a kínai "kulturális forradalom" embertelen túlkapásairól, ezek a náci népirtáshoz hasonlóan jól dokumentált történelmi tények. Ezidáig  azonban sehol, egyetlen volt kommunista államban sem vonták úgy felelősségre az egykori állami vezetőket az általuk kollektíven elkövetett emberiesség elleni bűnök miatt, mint ahogyan a II. világháború után Németország és szövetségesei nemzetiszocialista vezetőit.

Ha valóban a kommunista rendszerek által elkövetett népirtás megtorlása vagy újból megtörténtének megakadályozása a törvényalkotók célja, és nem a szólás- és véleményszabadság korlátozása (lsd. még pl.: gyűlöletbeszéd elleni törvényhozási próbálkozások), akkor még mindig nem késő olyan jogszabályokat alkotni, amelyek lehetővé teszik, hogy az egykor elkövetett népirtásért feleljenek az egykori kommunista állami vezetők. Ehhez azonban változtatni kell a fogalom törvényi definícióján, ha az jogilag egyáltalán lehetséges, vagy más fogalmat kell találni.

Személy szerint nem volnék ellene még akár most, húsz évvel a rendszerváltozás után sem, hogy a még élő, magukat  egykor vagy ma kommunistának valló volt  állami vezetők tevékenységét egyenként megvizsgálva a Magyar Köztársaság Bírósága vagy más bíróság perben, szabályos keretek között döntsön arról, hogy az illetők felelősek-e a "kommunista rendszer által elkövetett népirtásban", vagy sem. Biszku Béla így talán nem úszná meg biztosan!

A mostani látszatperrel és ezzel a mondvacsinált tiltással azonban csak annyit bizonyítunk be mi magyarok önmagunknak és a világnak, hogy csak a szánk nagy, de még mindig nem néztünk szembe sem a Kádár-éra mai napig velünk élő személyi és politikai attitűdbeli örökségével, sem arra nem vagyunk képesek, hogy tisztába jöjjünk a demokratikus vélemény- és szólásszabadság fogalmának valódi jelentésével.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kurvannya.blog.hu/api/trackback/id/tr482692117

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mégsem csukják le Biszku Bélát? 2011.02.26. 11:44:15

Már egy ideje meglehetős derűvel figyelem a Mandineres újságírók tavalyi Biszku Bélát szóra bírni akaró partizánakciója után kibontakozott büntetőeljárást, amiben -- el kell mondjam -- a jogi tények tekintetében az idősödő egykori

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bigthereal 2011.02.26. 12:31:49

egy dolgot felejt el (talán szándékosan) a posztoló: a holokauszt-tagadást, mint büntetőjogi tényállást.

és azt nem a fidesz vezette be, ha jól emlékszünk.

abaka 2011.02.26. 12:34:26

Ez a poszt jol mutatja a mai (ez az elmult husz ev) magyar joggyakorlatanak legnagyobb rakfenejet. Nem az igazsag a fontos, nem is a jozan esz, hanem csak is kizarolag az, mire milyen paragrafus van.

dögölj meg 2011.02.26. 12:34:54

Igazad lehet,ahogy a nemzetközi bíróság visszamenőleges hatályú törvényt hozott Nürnbergben,
úgy nekünk is ezt kellene tennünk ma Magyarországon.
De erre egyik kormányzó pártban se volt hajlandóság,
hiszen egy kutya kölkei valamennyien.

OkoskaTo:rp 2011.02.26. 12:39:09

Engem speciel az sokkal jobban zavar, hogy a pármillió embert és mintegy 2500 milliárd forintot érintő nyugdíj-lenyúlásban az Alkotmánybíróság nem érzi magát sürgetve.
A Biszku-ügyet viszont sürgősséggel tárgyalják, mert az annyira fontos és lényeges.

fidesz = házmesterek pártja 2011.02.26. 12:48:20

@abaka: erre mondta egyszer valaki, hogy itt nem igazság-, hanem jogszolgáltatás van...

igényes 2011.02.26. 13:00:32

@OkoskaTo:rp: "Engem speciel az sokkal jobban zavar, hogy a pármillió embert és mintegy 2500 milliárd forintot érintő nyugdíj-lenyúlásban az Alkotmánybíróság nem érzi magát sürgetve.
A Biszku-ügyet viszont sürgősséggel tárgyalják, mert az annyira fontos és lényeges."

Nagyon egyetértek a fentiekkel!

Jó lenne elgondolkodni azon is, hogy a 16%-os gerinctelen, pofátlan törvénnyel a magyar állampolgárok milyen helyzetbe kerültek, a devizahitelesek milyen helyzet elé lettek állítva.

Óriási bűnt követett el Orbán a magyarság ellen, megvonta és a jövőben méginkább megvonja egyáltalán a születés jogát, a szülés jogát, a családalapítás lehetőségét a magyar emberektől. Megvonja a boldogság lehetőségét az emberektől, nem biztosítja, sőt lehetetlenné teszi a már megszületett gyermekek egészséges növekedését, fejlődését.

Ez egy nagy bűntett. Gazdagodik Orbán és a Schmitt fajta, adófizetők pénzéből mind nagyobb részt szakítva maguknak és saját csaldjuknak. Kiviszik a pénzt az országból, mert ugye gyermekeik lakhatása, külföldi tanulása nem ingyenes. Ezek közszolgák lennének, nem mi az uraik, munkaadóik vagyunk, de a szolga ezerszer jobban él.

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2011.02.26. 13:02:00

Teljesen korrekt, lenyegretoro iras. Remelem sokan olvassak az erintettek kozul.

igényes 2011.02.26. 13:02:47

Ezek közszolgák lennének? Nem! Mi az uraik, munkaadóik vagyunk, de a szolga ezerszer jobban él.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2011.02.26. 13:02:58

Igen, a németek (azok a gaz nácik) valóban szinte mindent dokumentáltak, tehát tisztában vagyunk vele, hogy nagyon sok embert (nagyon sok zsidót is) elvittek dolgozni a táboraikba, ott megfelelő orvosi ellátásban részesítették őket, igyekeztek állati szinten, de munkára készen tartani valamennyit - miközben (és itt a cikk lényege) a "cuclisták" valóban dokumentálták, ahogy főbe lőtték, megégették, erőszakolták, hantolták és disznókkal etették meg az áldozataikat. Azt hiszem, elég ordító a különbség - még akkor is, ha a világ ma még csak a zsidóság "szenvedéseire" van kihegyezve.

Véleményem szerint nem kell semmiféle paragrafusok és "tiszta szívek" mögé bújni - egész egyszerűen keresni kell arra megfelelő kapcsolatokat, át kell adni egy táskát (jelképesen), ami tömve van ropogós negyvenezresekkel (nem vicceltem), és a Biszku-ügy megoldódik. Ugyanígy lehetne megoldani az összes többi problémás ügyet. Hiszen sok aljas ember szaladgál még széles e hazában (és most nem "gyurcsótányozunk").

Mielőtt még az a vád érne, hogy őrült vagdalózás ez itt, figyelmedbe ajánlom, hogy a "vad" vadnyugaton a seriffek és békebírók mellett nemigen volt más rendvédelmi felállás (a katonaságot ne soroljuk már ide)(akkoriban legalábbis); szépen puffogtaták egymást az emberek, és senki sem lődözött hátulról, mert akkor jaj volt neki (na, jó: páran megpróbálták, és híresek is lettek). Egyszóval: kibaszott kényelmes világunk backstab (liberális) törvényei nem alkalmasak arra, hogy az igazság valóban szolgáltatva legyen. Ehhez vissza kell kanyarodnunk oda, köbö 200-300 évvel a "modern világ" elé, hogy valaki úgy érezze, igazságot akar, tehát legyen neki egy táska negyvenezrese és rámutasson a Biszku-félékre - azoknak a fejét akarja.
Még a seriff is félrefordulna, mert tudja, hogy a törvény az törvény...

agymosott.blog.hu

Alamio 2011.02.26. 13:08:48

@Atomot az indexre!: Ezt nem valaki mondja, hanem maga a jogrendszer.

"Az elkövetőket és kitervelőket, a nemzetiszocialista vezetőket szabályos keretek között, bíróság előtt lefolytatott perben büntetőjogi felelősségre vonták. A népirtás, a genocídium jogi definícióját is ezen példaértékű eljárásoknak köszönhetően munkálta ki a nemzetközi közösség."

Jó annak, aki ezt az eljárást jögszerűnek tudja látni. Félreértés ne essék, igazságos volt. Ugyanakkor a törvényi háttért úgy kreálták meg visszaható hatállyal, ami mint tudjuk, szembemegy sok jogi alapelvvel. Ezért is nyúltak a természetjoghoz... Szóval az az eljárás a győztesek jogát gyakorolta- az emberiség szempontjából helyesen, de ugyanilyen eszmefuttatásokat az is megérne...

"a Magyar Köztársaság Bírósága vagy más bíróság perben, szabályos keretek között döntsön arról, hogy az illetők felelősek-e a "kommunista rendszer által elkövetett népirtásban", vagy sem. "

Sajnos erre nincs meg az a nemzetközi jogi anyag, amire alapozni lehetne. És mi magunk sem gondolhatjuk ki, mert mint 1 éve megtudtuk, nincs egyenlőségjel a kommunista rendszerek bűnei, és a 2. VH háborús bűnei között. Azaz a kommunisták által elkövetett bűnök el tudnak évülni, szemben au utóbbiakkal. Úgyhogy maradt a szegény ember vízzel főz elv, és a kommunizmus bűneinek tagadásáról szóló törvény felhasználása, mivel csak ezzel lehetett megfogni Biszkut. Lehet hogy a jog az ő oldalán állna ebben a helyzetben, de nem tetszik a gondolatmenet, hogy ez alapján engedjük szabadon- mint ahogy Nürnbergben sem tetszett volna a közvéleménynek, ha bűncselekmény hiányában megszüntetik az eljárást...
@dögölj meg: Fent leírtak miatt nem lehetséges, próbálkozások vannak rá, sok jogész tette már rá fel az életét, hogy megvalósulhasson amit akarsz. Eddig láthatjuk, milyen eredménnyel.
@OkoskaTo:rp: Nem jó témához szóltál hozzá...

VLADISZLAV 2011.02.26. 13:18:40

Milyen érdekes(?) a Btk.katonai rendelkezésének megfogalmazása, hogy aszongya: " 1200 polgári lakos jogtalan kivégzése". Akkor van olyan is ezek szerint, hogy jogosan lehet kivégezni polgári lakosokat?

kéne egy nick 2011.02.26. 13:25:16

Nagyon helyes.

Szólásszabadság van Magyarországon, jó nagy baromság lenne becsukni bárkit azért, amit mond (mielőtt bárki azzal jönne: a holokauszttagadást is beleértve).

A történelmi szerepért meg szintén.
Akkor, abban a helyzetben azt KELLETT tennie. Minden más országban ezt tették volna, Amerikában ellenforradalom sem volt, mégis kivégeztek akkoriban (McCarty-korszak) embereket, mert rájuk fogták, hogy kémek.

(Kb. olyan ez, mint amikor az angolok baszogatták az 1910-es évek végén az oroszokat, hogy kivégezték a cárt és családját - mintha ők nem ezt tették volna alig valamivel korábban.)

Nem most, a nyugalomból és a kényelmes karosszékből kéne megítélni 1956-ot és az azt követő eseményeket, pláne nem olyan fiataloknak, akiknek talán még a szülei sem éltek akkor, és csak az 1990 utáni hazug propagandából ismerik a helyzetet. Ez ugyanis épp olyan hazugság, mint az 1990 előtti volt, csak a ló másik oldaláról.

(Mondjuk a köztörvényes bűnöző Mansfeld Péter hőssé avatása... stb.)

nemecsek ernő áruló 2011.02.26. 13:31:43

Ez a gyűlöletbeszédes törvény is milyen már? Egyfolytában zsidóznak a jobberek, hogy "jajj, milyen rossz, hogy nem holokamuzhatnak", aztán itt van a kétharmados törvényhozás, és ahelyett, hogy hatalmának teljes tudatában eltörölné a gyurcsány-rezsim által hozott faszságokat a picsába, ahogy van, még egy megszorítást belerak, aztán dörzsöli a kezét, hogy "most jól kibasztunk a komcsikkal".

Nevetségesek vagytok, gyerekek! Fogalmatok sincs arról, mit jelent a jogállam, de van képetek másokon számon kérni. Hát hol éltek ti, kérem?

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.02.26. 13:32:32

Egy kicsit olyan akart lenni az eljárás, mint az FBI esete Al Capone-val. Ha már a maffia vádakat nem tudták ráverni, akkor lecsukják adócsalásért.

nemecsek ernő áruló 2011.02.26. 13:33:44

@bigthereal: De el se törölte, ha már itt tartunk.

endre2714 2011.02.26. 13:35:08

@kéne egy nick:
Ezzel az érveléssel akkor milyen jogon ítéltek el akárkit is Nürnbergben? A náci tiszteknek is biztosan azt KELLETT tenniük amit. Na ne röhögtessük már ki magunkat kérlek.

Én meg abszolút nem értek egyet a cikkel. Az ilyen alakot igenis büntessék meg, de semmiképp se kapjon többszáz-ezres nyugdíjat.
Ja, és kedves cikkíró, aki nem úgy gondolkodik, mint Te, az nem feltétlen nem szeret gondolkodni, csak másképp gondolkodni. Vélemény nyilvánítás szabadsága? Bár a blog címéből adódóan nem vártam magas színvonalat és így legalább nem kellett csalódnom.

Jamesboci 2011.02.26. 13:36:19

oszt mit vársz egyáltalán, pávián?

Jamesboci 2011.02.26. 13:37:54

@endre2714:
már bánom, hogy egyáltalán irtam. Igazad van, szánalmas egy bolg.

nemecsekerno_007 2011.02.26. 13:45:27

@chipanddale74:

Al Caponéról köztudott volt, hogy mit csinál. Sok embert gyilkolt meg v. gyilkoltatott meg, gyakorlatilag egy bűnöző volt. Az amerikaiak megoldották, hogy sittre kerüljön, mert ugye ahol szándék van, ott módszer is. Csak nálunk nincs szándkék, mert akkor kiderülne sok dolog a rendszerváltásról (is)
Elhiszi itt valaki, hogy véletlenül nem lettek nyílvánosak pl. az ügynöklisták 20 évvel a rendszerváltás után?

mendson 2011.02.26. 13:48:23

A helyzet az, hogy a posztiró által elfogadható törvény NEM SZÜLETHET meg hazánkban.Ugye akkor azonnal a munkásörséget, mint szervezetet és tagjait, is el kell itélni (az SS mintájára) ez ugy fél millió embert érinthet.Aztán jöhetnek a többiek, Kövér teljes felmenői akik tevékenyen résztvettek az 56 utáni "rendcsinálásban".Aztán jöhet Orbán apuka aki szintén zenész.Aztán itt van Pozsgai söt Csurka stb.Ugyanis a nürnbergi itéletek nem csak a kétkezi bünöst,hanem a szellemi irányítót is elitélte.Tulajdonképpen azt kell látni -véleményem szerint- a kommunísta eszmében nincs semmi bünös (ellentétben a nemzetisszocialista etnikai alapu elmélettel) csak egyese vagy nem csak egyes emberek éltek vissza saját céllal az eszmével.Pontosan ugy mint ahogy most a demokratikus játékszabályokat forgatják ki a jobboldalnak nevezett (szerintem csak egyszerüen egy senkiházi siserehad) pártok , sokszor személyében (vagy családi viszonylatban) is ugyan azon ember/emberek.

nemecsekerno_007 2011.02.26. 13:51:19

@kéne egy nick:

Szerinted hasonló társadalmi megítélésűnek kell lennie mondjuk Hankiss Elemérnek meg Biszku Bélának?
Több nyugdíjat érdemel Biszku? Az a társadalmat is minősíti ha egy ilyen ember mellett kiáll. Aktívan vagy símán csak a közönyével.
És most ne gyere azzal, hogy ennél sokkal nagyobb probléma az államadósság, a munkanélküliség etc...

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2011.02.26. 13:59:30

@kéne egy nick: Csak a félreértések elkerülése végett: a Mccarthy korszak borzasztó, rettenetes dolgokat csinált, embereket zárattak börtönbe, tették lehetetlenné a helyzetüket abszolút koholt vádak alapján. De senkit nem végeztek ki.

Alamio 2011.02.26. 14:00:58

@mendson: Nem elfogadható számomra egy 100 millió áldozatot követelő ideológia védelme azon az alapon hogy "jó szándékú volt, csak visszaéltek vele". És nem tetszik a különbségtétel sem: ha a náci ideológia ártalmas a faji alapú kollektív bünösség elmélete miatt, akkor a kommunista is az osztályalapú kollektív bűnösség elve miatt. Eleve e kollektív bűnösség tanát nem tudom sem jogilag, sem erkölcsileg elfogadni.
@kéne egy nick: Mansfeldet részben köztörvényes bűnök alapján ítélték el, koncepciós perben. Ergo amnesztiát kapott 90-ben, utólagosan. Mi olyant is tett, amivel kiérdemelte a köztörvényes bűnöző jelzőt?

Bobby Newmark 2011.02.26. 14:01:30

Ugyan már, az nem tűnt fel, hogy ez az ügy egyáltalán nem Biszkuról szól? A Jobbik hekkeli a jogot, ez van itt.
Hoztak egy törvényt direkte ellenük (holokauszttagadás), és most visszanyalatják a fagyit.
A Jobbikot ostoba seggfejek gyülekezetének tartom, de ez a húzásuk valami zseniális volt.

nandras01 2011.02.26. 14:02:44

@abaka: "...Nem az igazsag a fontos, nem is a jozan esz, hanem csak is kizarolag az, mire milyen paragrafus van."
megsúgok egy titkot: ez a világ demokratikus felén mindenütt így van.
a törvény nem igazságot, hanem jogot szolgáltat. az "igazság" szolgáltatása a diktatúrák jellemzője, mivel az igazság többnyire relatív fogalom, attól függ, hogy kinek az oldaláról nézzük.
szubjektív alapon ítéletet hozni jobb körökben nem komilfo...

soproni1 2011.02.26. 14:06:37

@nemecsekerno_007:

Ha az ügynöklisták teljesen nyilvánosak lennének ( bár szerintem azok ), akkor minden magyar család szétesne darabjaira. Igaz, a beszervezettek tagadnának mindent.

mendson 2011.02.26. 14:15:28

@Alamio: Azt hiszem nagyon tévedsz.Kicsit hasonlitsd az eseményeket a nagy francia forradalomhoz.Na és még valami.Az elözmények ismerete nélkül nem igazán érthetöek meg az események.Németo.-ban az elsö világháborút követő traumát használta ki Hitler és a tördőfés hazugságával a zsidókat tette bünbakká.Oroszo.-ban már az elsö vh elött is kifejezetten gazemberek osztálya volt az arisztokrácia jelentős része.A terror háza kiadásában jelent meg egy könyv Márai fotóival.Ö az a ritka személy volt aki a cári Oroszo-ban és a sztálini Oroszo.-ban is fotózott.Nos ott van pár fénykép egy bojár esküvöjéről.A képen egy szánon ül az ifjú pár,a szán elé vagy 10 muzsik van befogva.Na és mivel nyár volt az út be volt hintve vastagon sóval.Na ezután szerinted milyen irányba leng kia az inga?

bigthereal 2011.02.26. 14:19:40

félelmetes, mennyi sötét embernek van internet-hozzáférése...

és egyben kiábrándító is!

Alamio 2011.02.26. 14:26:27

@mendson: Remélem nem jól értem amit írsz, meggyőződésem szerint ugyanis a bolsevikok már kihaltak.
Úgyhogy visszakérdezek párat:
1. szerinted jogosan ölték meg a cári oroszország arisztokrációjának jelentős részét? Kvázi: aki gazember, azt meg szabad ölni?
2. Ezt akarod összehasonlítani a Hitleri vérengzésekkel?
3. Ez milyen relációban áll 56-tal, a Prágai tavasszal, vagy a kínai kultirális forradalommal, esetlegesen az ukrajnai éhséglázadással?
4. Szerinted a bojárgyilkosságok teszik ki a 100 millió áldozatát a kommunizmusnak?
Az előzmények ismerete? Az első VH sokkja után a széthulló Németország a gazdasági világválságban kilátástalan helyzettel szembesült- ebből jött a szélsőségesek harca, amit a nemzetiszocialisták előbb az utcán, majd választásokon is megnyertek a kommunistákkal szemben. Sajátos ellenségképet gyártottak, akiket kollektíven bűnösnek kezeltek.
A kommunista diktatúra ugyanúgy a nyomor talaján virágzott ki, egy letűnő dicsőségű cári birodalom végső elgyengülésén. Fegyveres harcokkal vívták ki a bolsevik forradalmat, ami után kollektív ellenségképek gyártásával osztályalapon kezdték meg a tisztogatást.
A koncepciós perek és politikai motivációjú gyilkosságok mindkét rendszerre az elejétől a végéig jellemzőek voltak. Miért tekinteném az egyik gyilkos rezsimet jobbnak a másodiknál?

abaka 2011.02.26. 14:27:21

@nandras01: Bar igy is felre lehet erteni, amit irtam, de en nem erre gondoltam. Azzal en is tisztaban vagyok, hogy egy jogallamban az igazsagszolgaltatast keretek koze kell szoritani, mert egyebkent vagy kaosz lenne vagy diktatura (vagy mindketto).

A problema szamomra itt az, hogy egy ilyen egyertelmuen visszas helyzetben is csak annyi egy magat szakertonek tarto jogasz velemenye, hogy ez van a torvenyben es kesz. Az fel sem merul a posztban, hogy esetleg akkor a torveny szar.

mendson 2011.02.26. 14:37:32

@Alamio: Nem csak azt mondom, hogy az elözmények tartalmazták a jövöt.Na és még valami.Az osztályalapú gyilkolászást ugyanazon osztály tagjai vezették.Ezért nem sikerült és nem sikerülhet elitéltetni semmilyen nemzetközi szervezettel a kommunisztikus rendszereket,mert -bármilyen sajnálatos- a politikai harcok a XX. század közepéig mindenütt ölég rendes mennyiségü áldozattal jártak.Ugye ezzen események során kristályosodott ki a nemzetközi jog ilyesmikre szóló rendszere.De a mai szemmel nem itélhetsz meg olyan folyamatokat amelyeket maguk az érintettek nagy része sem itél el.Mégegeyszer a népirtás etnikai alapon az elviekben nem egyenlő a népirtás osztályalapon,Ugyanis mint említettem az osztályalaput az osztály átnyergelt tagjai követték el.Ugyanis az osztályból ki tudsz lépni ,az új ideológia lelkes harcosává válhatsz vagyis meg tudod uszni, hogy szokták idehaza mondani "lemerül".Na de az etnikai meghatározottságból nem menekülhetsz.Kikeresztelkedett zsidók tizezreit hurcolták el.Szóval a különbség óriási (nem az áldozatok hanem az ölés ideológiai alapja miatt)és ,ha ezt nem vesze figyelembe az baj.

stix 2011.02.26. 14:51:55

Csak a mai etika szerint furcsa, hogy nem köpi szembe magát(mindha lenne gerince)

Alamio 2011.02.26. 14:51:56

@mendson: Tökéletesen mindegy, hogy milyen alapon ölnek meg, és hogy ki. Ha azért mert magyar vagyok és nem árja, Az ugyanolyan baj, mint hogy azért mert polgár vagyok és nem munkás. Az meg pláne mindegy, hogy árja vagy hontagadó magyar öl meg, mint ahogy az is, hogy munkás vagy kiugrott polgár. A gyilkosságon, a bűnön ez nem változtat. De legalább összeakadtam egy emberrel, aki ezt tagadja.
Ellenpéldaként az alámerülésre a másik oldalon: a nácik sem bántották pl. a Krupp-művek vezetőit. Goering erre mondta, hogy: "Én mondom meg ki a zsidó".A náci rezsim tagjain sem vizsgálták a hátterüket, és a nácivá válás szükségszerűségét - nagyon helyesen...
A jogi különbségtétel nem abból ered amit mondasz, és amúgy is sokan munkélkodnak az eltörlésén. Abból ered, hogy a II. VH-hoz hasonló világégésben aktív részesek nincsenek. Gyilkosok, kínzók, politikai merénylők és besúgók ugyanúgy vannak, csak hiányzott a lezárás. A kommunizmus nem háborúban, hanem békében múlt ki. És ezért a nürnbergi perben fontos társadalmi igény nem született meg a megtorlásra. Az igény most bimbózik 20 évvel utána...

Szergej55 2011.02.26. 14:57:03

Szerintem pedig hülyeség, és a szólás szabadságának ellent mondó baromság az, hogy bármi tagadását büntessék. Minek? Aki akarja, tagadja nyugodtan, engem aztán nem érdekel. Inkább csukták volna már le azért ezt a Biszkut, hogy '56-ban kiadta a kivégzési parancsot. ORDÍT A HÜLYESÉG!

nandras01 2011.02.26. 14:58:49

@abaka: meglehet, hogy szar a törvény, de egy jogász akkor sem reagálhat másként, mint az adott törvényre való hivatkozással, számára ez, és csakis ez lehet az útmutató.
hogy mint magánembernek mi a véleménye, az már egy másik kérdés...

Bloberf 2011.02.26. 15:05:22

Ha Biszku azt mondja, hogy neki semmi köze a megtorlásokhoz akkor el is hiszem neki! 56-ban a Szovjetunió úgy meg lett alázva mint soha azelött és ráadásul egy kis ország által. Az elképzelhetetlen volt abban az idöben, hogy valamilyen következménye ne legyen a történteknek. Azt is nehéz elképzelni, hogy a Magyarországon tartózkodó KGB tisztek a magyar belügyminiszterre bizták volna a megtorlás kivitelezését mert végül is az igazi urak ök voltak.

igényes 2011.02.26. 15:05:50

Felnagyítottam a fotót, nincsenek rágógogai az Orbánnak?

nyekk 2011.02.26. 15:06:02

@bigthereal:
...pl neked...Tényleg rémes.

igényes 2011.02.26. 15:09:16

Szerintem a bírók között kevés olyan van, akinek a hozzátartozói között volt esetleg 56-os áldozat.

Az Orbán kormányban pedig egy 56-os sincs.

soproni1 2011.02.26. 15:37:00

@Bloberf:

A SzU meg lett alázva ? Ezt a csatát is mi nyertük ?

vajdasagi 2011.02.26. 15:38:45

@Alamio: Nézd, a Biszku-dologról nincs határozott véleményem. De a kommunizmussal kapcsolatos határtalannak látszó ellenszevedről van. Mégpedig:

a) Kétségtelen, hogy a Szovjetúnió vezetői a "kommunizmus oltárán" sok millió embert ölettek meg. Azért nem százmillió lehetett az, de ez most mindegy is.

b) Kétségtelen, hogy Magyarországon is sok-sok ezer áldozatról beszélünk, akik a Biszku-félék lelkén száradnak.

c) A volt Jugoszláviában is néhányezer emberről beszélhetünk, akik egyértelműen a kommunista rezsim áldozatai voltak. A Titó-i rezsim lelkán száradnak.

d) Áldozatok számától függetlenül mindenhol gyászos kudarcba fulladt a kommunista kisérlet, mert a vezetők kisebb vagy nagyobb méretű gazemberek voltak, a lakosság sem nőtt fel a feladathoz, és végül a kapitalista gazdaság sokkal sikeresebb volt, és legyőzte ezeket a kommunista-kisérleteket. Ettől még maga az idea nem gonosz. Az arról szól, hogy mindenki kapjon eleget. Csak egyenlőre ez az idea megvalósíthatatlan.

Mondon ezt úgy, hogy valaha hittem ebben az ideában, de semmi gonoszat nem tettem a nevében, szó szerint semmilyen előnyben emiatt nem részesültem, majd végignéztem az idea elsorvadását és most egy kapitalista vagyok. A szocialista rendszerben mindig 100%-osan becsületes és törvénytisztelő voltam, most - mi tagadás - sajnos nem tudom ezt mindig elérni. Én a kapitalizmust egy kevésbé nemes - noha működőképes - rendszernek látom.
De idomultam hozzá. Nem túlságosan zsákmányolom ki a munkásaimat. Kérdem: vajon törvényt szegek azzal, hogy így gondolok a kapitalizmusra és a kommunizmusra? És vajon emiatt börtönben a helyem?

e) Ha valakinek a közvetlen felmenőit ölték meg a kommunista ideológia jegyében, azt sajnálom, és annál megértem a nagyfokú gyűlöletet. De talán akkor is fontos lenne az ideát nem összemosni azokkal, akik azzal visszaéltek.

Baráti üdvözlettel,
Vajdasági

soproni1 2011.02.26. 15:42:08

@igényes:

Nem mindegy, hogy melyik "56-os"-ról beszélünk. Volt az entelektuell, meg volt a zsíroshajú . Ezek veszekszenek most egymással ( meg talán akkor is ).

dr. Trebitsch 2011.02.26. 15:43:18

Mekkora barom, aki azt mondja, a Munkásőrség tagjait ugyanúgy el kell ítélni, mint az SS tagokat a háború után. Mert:
1. A Munkásőrség 1957-ben alakult, tehát nem vehetett részt a forradalom leverésében
2. A Munkásőrséget soha nem vetették be, semmilyen fegyveres gyilkolászásban nem vehett részt, amíg az SS tényszerűen emberekmillióit gyolkolta le.

Persze,ha azért is meg lehet emberekethurcolni, akkor nem kell a jogszolgáltatás, hanem be lehet vezetni az igazságszolgáltatást, amelyben majd a hatalom képviselője mondja meg, mi az igazság. Ahogy a sztálini Szovjetunióban...

soproni1 2011.02.26. 15:44:16

@vajdasagi:

Minden családban voltak elkövetők és áldozatok is.

Nagyon jól írtad, hogy a Biszku félék. Ez telitalálat.
Irakban is 5 millió Szaddam él. Maga az eszme, ami veszélyes, nem egy adott személy.

igényes 2011.02.26. 15:46:25

Ezt a Fideszest lecsukták!

Vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés miatt a bíróság 3 év 10 hónap börtönbüntetésre és mellékbüntetésül 5 év közügyektől való eltiltásra ítélte Vincze Ferenc Tibort, Döge korábbi polgármesterét. A táblabíróság annyiban változtatta meg az első fokon eljáró Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság ítéletét, hogy 1 millió helyett 8 millió forint vagyonelkobzásra is ítélte. Az ítélet jogerős - közölte a Debreceni Ítélőtábla szóvivője.
Vincze Ferenc Tibor 1990 óta volt Döge polgármestere. A község önkormányzata 2004-ben sikeres pályázatot nyújtott be a helyi általános iskola felújítására, bővítésére, sportcentrum kialakítására, tanuszoda építésére, illetve bútor- és eszközbeszerzésre. A projekt költsége közel 238 millió forint volt.

Egy 2006-os hangfelvétel tanúsága szerint a dögei polgármester a 225 millió forintos támogatásból 20 millió forintot kért a kivitelezőtől azért, hogy „rendben menjenek a dolgok”. A felvétel szerint azonban csak 8 millió volt „elrendezve”, 12 még hiányzott. A nyíregyházi KGST-piacon történt beszélgetést a kivitelező cég azóta elhunyt vezetője vette magnóra. A felvételt valaki 2007-ben postán elküldte az egyik helyi önkormányzati képviselőnek, aki erre feljelentést tett a rendőrségen. A vesztegetéssel vádolt Vincze Ferenc Tibor az eljárás során mindvégig azt állította: a felvétel manipulált, ilyen tartalmú beszélgetést ő senkivel nem folytatott.

A bíróság viszont másként látta, ezért jogerősen három év 10 hónap letöltendő börtönbüntetésre, 5 év közügyektől való eltiltásra és 8 millió forint vagyonelkobzásra ítélte a volt dögei polgármestert. A büntetés kiszabása során a bíróság kisebb súllyal enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott megromlott egészségi állapotát és az időmúlást. Tekintettel arra, hogy a vádlott hivatalos személy, a büntetlen előélet nem enyhítő körülmény. Súlyosító körülményként értékelte a bíróság, hogy a hasonló jellegű bűncselekmények igen elszaporodottak, ezzel együtt a társadalmat is igen érzékenyen érintik.

dr. Trebitsch 2011.02.26. 15:47:57

A Biszku-ügyben pedig az a véleményem, hogy 56-ért kellene megtalálni a módját a büntetésnek. Méltatlannak tartom a Magyar Köztársasághoz, hogy egy 90-év feletti agyalágyult öregembert azért büntessenek meg, amit mondott, és amit azért mondott, mert "sikerült csőbe húzni", ha ugyanis eredetileg nyilatkozatra kérték volna, azt soha nem vállalta volna.

nyünyüge 2011.02.26. 15:51:20

Én máshonnan fognám meg a kérdés - mármint azt, hogy miért nem áll meg a Biszkuval szemben felhozott vád.
Ugyanis véleményem szerint a nagy nyilvánosság előtti elkövetés direkt ki lett provokálva. Nem arról volt szó, hogy Biszku fogta magát, és úton-útfélen nagy nyilvánosság előtt tagadta a kommunizmus bűneit.
Pont fordítva, a filmkészítők meglehetősen rafinált módon rávették Biszkut az interjú adásra, majd gondoskodtak róla, hogy az nagy nyilvánosság előtt megjelenjék.
Ha Biszku és családja megtagadja a film levetítését, akkor persze az lett volna a cirkusz tárgya, hogy miért nem vállalja nyilvánosan a véleményét.

Választani kellene: jogállamban élünk, ahol akármilyen bűnökért visszamenőlegesen nem lehet valakit elítéltetni, bármennyire is jólesne sokaknak az igazságtétel. Vagy ne törődjünk a jogszabályokkal, csináljunk forradalmat vagy polgárháborút, akkor skrupulus nélkül lehet igazságot szolgáltatni. Hogy az ilyen földindulás meg nem csak a bűnösöknek fog szenvedést okozni? Hát igen, az élet már csak ilyen bonyolult.

De hogy a kommunizmus bűneinek nyilvánosság előtti tagadása c. bűncselekmény alapján ítéljünk el valakit - miközben a korábbi tetteiért szeretnénk, csak arra most éppen nincsen lehetőség - ez nem kóser.

Szerintem.

Bloberf 2011.02.26. 15:57:41

@soproni1: Az elsö félidöt mi nyertük amikor a szovjetek kivonultak átcsoportositás végett.
A megalázás nem a gyözelem vagy a vereségben volt, hanem a fegyveres felkelésben.

Kivlov 2011.02.26. 15:59:29

nem is lecsukni kéne a vén majmot, hanem kivégezni kellett volna '89ben az összes többi, népnyúzó, kommer féreggel együtt...

Alamio 2011.02.26. 16:21:39

@vajdasagi: Demokratának vallom magam, így a komplett törvényt ellenzem, és elleneztem akkor is, amikor az előző kurzus bevezette a holokauszttagadásról szóló törvényként.
És mivel demokratának vallom magam, így nem gondolhatom úgy, hogy Téged bármilyen véleményedért eljárás alá kéne venni, amelyik nem alapozza meg a közösség elleni izgatást, becsületsértést, vagy más, a Btk-ban vagy máshol meghatározott bűncselekményt. De ez nem jelenti azt, hogy egyetértek. A 100 milliós számban benne van pl. a kínai kulturlis forradalom is, az több mint 50%-a a teljes számadatnak. De benne van közel 6 millió halálra éheztetett ukrán, de a 1919-22-es tisztogatások áldozatai is, valamint számos II. VH-ban résztvevő civil, és GULAG-áldozat. Remélem így már érthetőbb az adat.
A baj az ideológiával az, hogy bizonyosan hozza magával azokat, akik visszaélnek vele-ezért is ideológia, hogy felhasználják. Csak Magyarországon ld. a Vörösterror vezetőit (Szamuely, Cserny, Stern), a 48-as "új seprűk" (Rákosi, Kádár, Rajk, Péter), az 56-os megtorlók (Kádár és a vérbírók), a pufajkások, a vallatótisztek és az ÁVH egésze. Mind az ideológia alapján állt, és az osztályharcban hitt. Egy ideológia igenis felelős azokért, és azok tetteiért, akik hisznek benne...

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2011.02.26. 16:30:18

a gratulációkat köszönöm, a "másként gondolkodó" engem ilyen-olyan módon lehülyézők meg menjenek az anyjukba, iziben.

gon-dol-kod-ni, nem drukkerkedni.

Ha Biszku megérdemli a sittet, ott rohadjon el, de azért ítélje el a bíróság, amit ténylegesen el is követett!
(<--a szövegértésből gyengébbek számára ez volna a zanza, kéretik ezzel kapcsolatban hozzászólni.)

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2011.02.26. 16:34:22

@endre2714:
@Jamesboci:

kedves buták! a Kurvannya címet Pálóczi Horváth Ádám népdalgyűjtőtől kölcsönöztem, Ötödfélszáz énekek c. gyűjteményében ugyanis ekként kezdődik egy dala:
"Mindenkinek kurvannya"

egyébiránt már a helyesírásból láthatnátok, hogy itt minőségileg valami más van, mint szimpla káromkodás ugyanis nem kurva anyját írtam, hanem Pálóczi Horváth és Petőfi Sándor nyomdokán járva az archaizált, stílusosabb alakot.
(lsd. pl. Petőfi: Mit nem beszél az a német?! c. versét)

kellemes további szájhabzást kívánok!

igényes 2011.02.26. 16:35:27

@nyünyüge: Emlékszem amikor egyetemi felvételi lapot kellett kitölteni ott voltak olyan előnyt jelentő kérdések, hogy KISZ tag-e, MSZMP tag-e a szülő, Szocialista Hazáért, Munkás Paraszt hatalomért, Fegyverrel a Hazáért, Partizán érem vagy ilyesmik voltak felsorolva. Most azért látni, hogy a mai magyar kormánytagok kaptak kín keservesen diplomát, bejutottak egyetemre, de az is látszik, hogy az értelmes fiatalokat túrták ki.
A kormánytagok nem is dolgoztak szakmájukban, tehát nem ők voltak a tehetségek, mint látszik.

dr. Trebitsch 2011.02.26. 16:37:08

@vajdasagi: Nekem ez az egész ideológia úgy vált világossá, hogy leegyszerűsítette egy nagyon okos iserősöm: "A leninizmusnak az a baja, hogy kitalált egy ideális társadalmat, és ahhoz egy létrehozandó ideális öntudatos becsületes embertípust. De ilyen ember a kommunista vezetésbe még akkor sem juthatott volna be, ha létezett is mutatóba Ezért a lenini kommunista társadalmakat gazemberek irányították. A kapitalizmusban viszont tudomásul veszik, hogy milyen az ember általában, hogy önző, hogy gazdagodni, vagyonosodni akar, és látványos szabadságot akar. Ezeket a tulajdonságokat tették a kapitalista társadalom hajtó erejévé, és így jött létre egy nagyon hatékony társadalmi rendszer, amely ugyan nem igazságos, de olyan gyorsan gyarapszik, hogy ebben a rendszerben a szegények is sokkal jobban élnek, mint a középosztály a szocialista országokban."

soproni1 2011.02.26. 16:37:37

@Bloberf:
A szovjetek inkább röhögtek, hogy egymást is lőttük. Nekik ez nem volt nagy falat. Én azokat a szovjet kiskatonákat sajnálom, akiket tudtukon kívül idevezényeltek. Szerencsétlenek azt sem tudták hol vannak. Anyám mesélte, hogy a falujukban megálltak pihenni, nagyanyám félelmében eldugta az összes kiskorú lányt, a kiskatonák meg elkezdtek kenyeret osztani, pedig falun volt minden élelmiszer.

soproni1 2011.02.26. 16:42:56

Amúgy azt is eltudom képzelni, hogy ez a Biszku nem is Magyarországra valósi, hanem határontúli. Azért nem kötődik ide.

igényes 2011.02.26. 16:51:48

Az igazi gyilkosok azok, akik lehetetlenné teszik a gyermekek vállalását. Vállalását!

Egyébként a legtöbb gyermek 1981-ben született állítólag, ennek gondolom a Ratkó gyerekek az okai. Éljenek a Ratkó gyerekek, és a szüleik.

Meggyesinek meg ez köszönhető:
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adatai szerint 2008 januárjában több gyermek született és kevesebb ember hunyt el, mint az előző év azonos időszakában. A KSH tájékoztatása szerint a születésszám 2,2 százalékkal emelkedett, a halálozások száma pedig 1,7 százalékkal mérséklődött.
Orbánnak meg ez köszönhető:
Cikk Front kép - 280x185:
A születések száma nagyobb mértékben csökkent, mint a halálozásoké, ezért 2010 első kilenc hónapjában a természetes fogyás nagyobb mértékű volt, mint 2009 ugyanezen időszakában; a becsült népességszám 9 millió 998 ezer fő volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden az MTI-vel.

nyünyüge 2011.02.26. 17:06:03

@igényes:
Én azok között voltam annakidején, akiknek nem + hanem inkább minusz pontok jártak a felmenői miatt.
Ennek ellenére nem gondolom, hogy bármi értelme van a visszamenőleges igazságszolgáltatásnak.

Alamio 2011.02.26. 17:40:12

@igényes: Komolyan gondolod, hogy az elmúlt fél év adatai az elmúlt fél évnyi kormányzásának köszönhetőek? Höjj...
@_drc_: Ez nem véralgebra volt, nem hitte el az adatokat, én felsoroltam párat közülük, ami hihetővé teszi. Nem írtunk névlistát.
@Trebitsch: Nagyjából hozott anyagból megfogalmaztad a gondolataimat. Annyi bónuszban: az anarchisták egyik vezetője már Marxszal vívott egyik vitájában kibontotta a kommunista társadalom létrehozásának lehetetlenségét, és azt, hogy hogyan és milyen eszközökkel lehet létrehozni szocialista társadalmat. Majdnem mindent eltalált, pedig nem rendelkezett jóstehetséggel...

igényes 2011.02.26. 17:48:07

@nyünyüge: Nem is mondtam ilyet magam sem. Hiszen van közöttünk sok ember, ilyen például az Orbán, aki tett kisdobos 6 pont, üttörő 12 pont fogadalmat, Kisz fogadalmat, vagy valami ilyesmi, katonai eskű a népköztársaságra, képviselői esküt, miniszterelnöki esküt, és bizony látszik nagy ívben tesz rá. Vagy a Deutsch is, ráadásul valami egyházi esküket is tehetett.

igényes 2011.02.26. 17:52:22

@Alamio: Persze, hogy nem gondolom, de a 81-es adat már elfogadható ugye? Egyébként vannak már februári adatok is, lusta voltam megkeresni. Lényeg a család is akkor tud vállalni, ha van miből, most csak az látszik a tömegnek nincs miből.

Emlékszel miként nevezett bennünket Orbán korábban? Voltunk magyar állampolgárok, polgárok, zemberek, panelprolik, most vagy 2/3-ad a neved, vagy 1/3-ad a neved. Kitalálhatjuk mi lesz a nevünk.

nemecsekerno_007 2011.02.26. 17:58:27

@Alamio:

Hát ezt szépen összefoglaltad :)

Azt nem értik meg sokan, hogy nem volt lezárás csak szőnyeg alá söprés. Amúgy ez természetes védekezés, de erős frusztrációt okoz, meg mindenfajta nyavalyát.
Mindenki háborog, hogy a mai tinédzserek mennyit isznak. Hát ők is fizetik a frusztrációs számlát. :(

Alamio 2011.02.26. 18:12:04

@nemecsekerno_007: Nem csak a frusztrációsat, az értékrend-hiátus is benne van a levegőben, és nem csak a fiataloknál (Nem vagyok, korom szerint nem is legetek bezzeg ember). Mindenki úgy kapaszkodik hitbe, ideológiába, mantrába gyógyszerbe és fogyókúrába, mintha bármelyik mindent megoldó csodaszer lenne. Mert kiestek a hihető értékrendek, a polgári még, a kommunista már nem menő, így jobb híján értékrend-pótlékokkal élünk a legtöbben. Vagy pótszerekkel (mint az alkohol, drogok). Gondolom már hallottad, kicsit feszültségoldásként: A mai tinilányok annyit sminkelnek mint az anyjuk, úgy főznek mint az apjuk, és annyit isznak, mint a nagyapjuk.

@igényes: Azt akartam mondani, hogy a jelenlegi demográfiai adatokért még a 98-2002-es Orbán-kormány is jobban okolható, mint a jelenlegi. A demográfiai adatokat évek politikája határozza meg, nem hónapoké. De továbbra sem értem, ez a téma mit keres Biszku alatt?

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2011.07.20. 14:12:57

@szekertabor:

Olvastam, ott le is írom, hogy mi róla a véleményem.
süti beállítások módosítása