Kurvannya

Hol Jó enni Nyíregyházán? (1. rész)

2010.07.12. 09:38 | _drc_ | Szólj hozzá!

Nos, a kérdés egyszerűbb, mintsem, hogy túlbonyolítsam. Enni ott érdemes, ahol jól esik, ahová szívesen tér vissza az ember.

Az írás célja azonban mégsem a szorosan vett kedvenc evőhelyeket megnevezése (mert ha ez lenne nem hagyhatnám ki panelünk konyháját, ahol Principessa a főszakács -- ma pl. chilli con carnét csinál nekem --, és nem maradhatna el az a franciaágy se, ahol alszunk).

Itt inkább ajánló készül azoknak, akik szívesen jönnének Nyíregyházára, mert pl. érdekli őket az augusztus-szeptemberben esedékes Vidor Fesztivál, ám nem tudják hol érdemes enni. Az ő figyelmükbe ajánlom A Vörös Postakocsi c. nyíregyházi szerkesztésű periodika Egy flekken elnevezésű étterem-kritikai rovatát is (már ami ebből online elérhető). Ezt bizonyos tekintetben lekövetjük és telibe trafáljuk néhány célpontját, akár Patriot rakéta a Kasszamot, bizonyos tekintetben pontosítjuk, vagy csak kritizáljuk és bizonyos tekintetben meghaladni igyekszünk (mint mestert a tanítványa).

Nem véletlen a többesszám használata és nem is a fellengzős tudományos többes ment az agyamra, hogy így fogalmazok. Régóta tervezgetjük ezt a sorozatot Principessával, ám eddig mindig volt valami fontosabb. Az első részben egyelőre én durálom magam neki, aztán meglátjuk, hogy csak a kiigazításait igényli-e az írás, vagy egy teljes és önálló posztot tőle is.

Egyelőre úgy tervezem, hogy két talponállóról és négy étteremről lesz szó, ám ha időközben akad olyan műintézmény, amelyet érdemesnek tartunk a figyelemre, vagy amely a kritikánk fejében állja a vacsorát mindkettőnknek, azt felvesszük a listára.


 

Twin Peaks (3/5)

A Búza téren álló egykori gyorsbüfé a valamikori Búza téri szabadpiactól megörökölt egyik csúcssüveges elárusítóbódéból kezdte meg áldásos tevékenységét valamikor a '90-es évek elején-közepén. E dupla csúcssüvegről és az akkoriban vetített David Lynch-sorozatról kapta a nevét a hely. Szemben azonban a névadó televíziós produkció befogadói élményével, sokkal kevésbé pszudo-pszichoterápiás élmény itt enni, ellenben messze földön híres az itt árult gyros, amit pita helyett édeskés hot-dog kiflibe töltenek. Így állítólag finomabb és laktatóbb is, amire az ide általában éjszaka járó bulizó ifjúságnak a sok alkohol felszívásához szüksége is van.

A rengeteg féle és fajta gyros, hotdog, hamburger és egyéb büfékaja mellett érdemes megemlíteni a gyros tál elnevezésű, szintén ízlés szerinti húsból, zöldségekből és ízesítésből álló fogást is. Ez egy extra laktatóra (és szénhidrát-dúsra) komponált sültkrumpli-ágyon tálalt, pita és kifli mentes, de rettentő finom kaja. Én sajttal szoktam kérni, ami vagy fehéres reszelt trappista, vagy sárgás edami, és igen gusztusosan ráolvad a egész alufólia-tálban szervírozott halomra meg nagyobb gyönyörűséget okozva a benne műanyag villával kotorászó étkezőnek.

A kiszolgáló lányok általában türelmesek és aranyosak, azonban a hely néha igencsak megtelik gyors étkezésre vágyó józanodókkal és ilyenkor előfordul némi lökdösődés a kiadóablak körül. A lányok általában azt adják, amit kértél, és viszonylag gyorsan -- a kaja frissen készül.

Az eldobható étkészletet és a folyamatos bagófüstöt és elszórt ordítozást a műfaj jellegzetességeiként nem veszem számításba a pontozásnál, ám az eredmény így is csak 3 az ötből.

Balkán Grill (3/5)

Ha már gyros, akkor e sorok írójának egyik legmaradandóbb gyrosozós élménye a Dózsa György útból az Árkádia Söröző és az Álmos Órabolt mellett nyíló dufartban esett meg, midőn egy könyvbemutató utáni ünnepléskor ide ruccantam át harapni valamit. Az Árkádia -- Blues Café (ami nevével ellentétben egy söröző) -- Yess Bár háromszögében elhelyezkedő éjjelnappali gyorsétkezde célközönsége nyilvánvaló; itt is elsősorban a szomjas ifjúság éhét igyekszenek csillapítani. A kaják ennek ellenére azonban általában igényesek, bár az alapanyagok néha dermedtek és az is elfordult már, hogy a kiszolgálás lassú volt és balkezes, ám ha szerencséd van, akkor sikerül kifogni a személyesen magát a bosnyák tulajdonost, aki az alkalmazottaival szemben gyors és ügyes, ráadásul olyan csevapcsicsát csinál, hogy úgy maradsz!

Az ételek minősége és a tálalás színvonala általában a Twin Peaks feletti, ráadásul  itt sokkal nyugisabban lehet étkezni. Ha valaki szereti a balkáni konyhát (amiért én odáig vagyok), akkor ez az ideális gyorsétkezde. A múltkori dermedt csevap és a balfék kiszolgálás miatt azonban szőrös a szívem, ide is csak 3 pont jár.

 

A város e két gyorskajálda-mítosza után a következő részben kukkantsunk be a profi ligába is. Ítéletalkotási sorrendben az Irány Colorado Western Étterem, a Mexicana Ételbár, a Lugas Étterem és az Anno 1366 lesznek a célpontjaink.

A bejegyzés trackback címe:

https://kurvannya.blog.hu/api/trackback/id/tr902145833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása