Kurvannya

Istenes preambulum

2010.05.27. 13:11 | _drc_ | 463 komment

Címkék: politika jog történelem társadalom law is politics

A nemrégiben (és nem botránymenetesen) megalakult új Parlamentben, a "kettős állampolgárság" megadásához képest itthon kevéssé vitatott, tartalmában nemzeti konszenzust is élvező törvényt fogad el ma az Országgyűlés A Nemzeti Összetartozás (sic!) melletti tanúságtételről. A törvény -- többek között -- a trianoni békediktátum nemzeti tragédia voltának deklarálása mellett az anno Simonyi-Semadam Sándor  vezette, csupán 1920. március 15-e és július 19-e közt  regnáló kormány fennállásának politikai célját, a békediktátum június 4-i aláírását nemzeti emléknappá nyilvánítja. (A végül -- gondolom -- majd változtatás nélkül elfogadott javaslat szövege itt.)

Trianon a magyar nép számára valós, hatásait a mai napig éreztető nemzeti tragédia, meggyőződésem, hogy ekként a törvény az országgyűlési többségen túl a politikai közvélemény támogatását is élvezi. Vitát nem is ez generál, hanem az elfogadott  jogszabály bevezető sorai, ennek kapcsán az ún. politikai kereszténységről lesz szó.

"Mi, a Magyar Köztársaság Országgyűlésének tagjai, akik hiszünk abban, hogy Isten a történelem ura, s azok, akik a történelem menetét más forrásokból igyekszünk megérteni, hazánkért és a magyar nemzet egészéért, az Alkotmányban rögzített felelősségünk jegyében, a magyarság egyik legnagyobb történelmi tragédiájára, a történelmi Magyarországot szétdaraboló, s a magyar nemzetet több állam fennhatósága alá szorító, 1920. június 4-én aláírt békediktátumra emlékezve, számot vetve e békediktátum által okozott politikai, gazdasági, jogi és lélektani problémák máig tartó megoldatlanságával, egyaránt tiszteletben tartva a magyar nemzet érdekeit és más nemzetek jogát arra, hogy a magyarság számára fontos létkérdésekről másként gondolkodjanak, attól a céltól vezettetve, hogy e cselekedettel hozzájárulunk a Kárpát-medencében együtt élő népek és nemzetek kölcsönös megértésén és együttműködésén alapuló békés jövőjéhez, s egyúttal a XX. század tragédiái által szétdarabolt Európa újraegyesítéséhez, a következő törvényt alkotjuk."

Így szól a parlamenti többség döntő támogatottsága mellett valószínűleg elfogadandó törvény preambuluma, a Jobbik egy mondatos változtatási javaslata itt található, az MSZP szekulárisabb törvényjavaslat-tervezete pedig itt (forrásom a Galemus-csoport honlapja).

A Fidesz és (a választásokon utoljára 2002-ben 1998-ban önállóan induló, akkor a szavazatok  csupán 3,9% 0,31%-át megszerző) KDNP az inkriminált megfogalmazással a lengyel fundamentalista keresztény jobboldal által kitaposott útra látszik lépni, elrelativizálva és ignorálva a magyar demokrácia nyugat-európai mintára a II. köztársaság által is elfogadott szekuláris hagyományát, visszatérve egy olyan korszak jogrendjéhez, amikor az állam és az egyház kölcsönös történeti függőségben léteztek.

Az aláhúzott szövegrész pszicholingvisztikai elemzése által rájöhetünk, hogy az a Horthy-korszak végéig jogfolytonos egykori államvallás, a római katolikus kereszténység primátusát hirdeti, s csupán másodsorban említi a nemhívőket. Ez az államot és az egyházat elválasztó modern jogállamban álláspontom szerint elfogadhatatlan.

Túl ezen, az idézett preambulum illogikussá teszi a törvény szövegét is. Tisztában vagyok azzal, hogy a szóhasználat (Isten a történelem ura) egybeesik a római katolikus egyház hivatalos álláspontjával, s mi sem áll távolabb tőlem, minthogy theodicea tárgyában vitába szálljak a katolikus dogmatikával. Azonban a jogállam azért jogállam, mert a törvényeit úgy kell megfogalmazni, hogy az gyakorlatilag bárki számára érthető legyen, mindenféle különleges (pl. teológiai) ismeret nélkül.

Ha így vizsgáljuk az idézett szövegrészletet, meglepő logikai eredményre jutunk. Egyfelől arra, hogy ebből a megfogalmazásból a royalista legitimáció  is levezethető (Isten a történelem ura = minden Isten akaratából történik = akik a hatalmat gyakorolják azok tkp. Isten kegyelméből teszik azt, és nem a népfelség elvére támaszkodva),  másfelől pedig arra, hogy ez a megfogalmazás illogikussá teszi magát az emléktörvényt is.

Ez utóbbi megállapításom hosszabb kifejtést igényel.

Ha elfogadjuk, amit a katolikus dogmatika állít, ti., hogy Isten a végtelen szeretet, jóság és a szépség transzcendens forrása világunkban, aki nem mellesleg a történelem ura is, akkor azt is el kell fogadnunk, hogy a Trianonban aláírt békediktátum Isten akarata volt. Ezzel ellentétes törvényt hozni gyakorlatilag szembeszállást jelent Isten látható akaratával, vagy annak beismerése, hogy bár Isten a történelem ura, korántsem igazságos, és korántsem a jóság forrása, hiszen olyan egyéni és nemzeti tragédiák, mint a magyar nép egy részének idegen államok hatalma alá kerülése származnak a történelemformáló sajátosságából.

Ateistaként azt gondolom, hogy ez a megfogalmazás sérti  a liberális demokrácia intézményei által biztosított szabad véleménynyilvánítás és a  lelkiismereti szabadság (jelenleg még) az Alkotmányban biztosított alapjogát, és túl ezen sérti mindazok szabad meggyőződését is, akik hisznek Istenben,  a szeretet, a jóság és a szépség forrásában.

A fenti bizonyítás alapján -- bízva abban, hogy e törvényi preambulum a közvélemény szondázására szolgál, egy későbbi, esetlegesen az Alkotmányt célzó módosítás társadalmi hatásainak bemérésére -- írom le, hogy véleményem szerint a politikai kereszténység a törvények szövegében való efféle képviseletének nincs helye. Remélem álláspontomat többen osztják majd, akik hajlandóak ezt explicite is kifejezésre juttatni.

A katolikus dogmatikát alapanyagukként kezelő jogi szabályok a kánonjog területére tartoznak, nem a demokratikus köztársaság törvényhozására. A politikai kereszténység illetve annak a KDNP-vel az országgyűlésbe került fundamentalista irányzata arra a hamis képzetre épül, hogy állításai, tettei önmaguktól különlegesek, mert a szakralitás esszenciáját hordozzák. Ezt a politikai pozíciót azonban a vallás már a Felvilágosodással elvesztette, s visszaállítására vagy ahhoz hasonló politikai szándékok kivitelezésére sem ma, sem máskor nem szereztek választói felhatalmazást.

· 7 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kurvannya.blog.hu/api/trackback/id/tr132035377

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Harcos ateizmusra fel! 2010.05.27. 20:02:57

Via: Száni   Richard Dawkins félórás előadása a harcos ateizmusról.   Érdemes végignézni, mert vicces és érdekes. DE, mivel sokaknak kiveri a biztosítékot minden 3 mondatnál hosszabb gondolatmenet vagy 2 percnél hosszabb tecsővideó...

Trackback: Istennel vagy isten nélkül 2010.05.27. 17:55:05

 „Mi, a Magyar Köztársaság Országgyűlésének tagjai, azok, akik hiszünk abban, hogy Isten a történelem ura, s azok akik a történelem menetét más forrásokból igyekszünk megérteni…”   Így kezdődik a Nemzeti Összetartozás melle...

Trackback: Istennel vagy isten nélkül 2010.05.27. 17:53:11

 „Mi, a Magyar Köztársaság Országgyűlésének tagjai, azok, akik hiszünk abban, hogy Isten a történelem ura, s azok akik a történelem menetét más forrásokból igyekszünk megérteni…”   Így kezdődik a Nemzeti Összetartozás melle...

Trackback: Isten a parlamentben 2010.05.27. 17:23:56

Eljött hát a parlamenti a butaságnyilatkozatok ideje. Az új parlamenti kétharmados többség a következő szöveget fogadta el a 2010. évi … törvény a Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételről: "Mi, a Magyar Köztársaság Országgyűlésének t...

Trackback: Nem vagyok egyedül :-) 2010.05.27. 17:22:21

Egészen meglepő számban tiltakoznak a blogolók az állam világnézeti semlegességének megsértése ellen; legújabban a Kurvannya 2.1 tiltakozik (anyázik), amelynek szerzője helyesen megállapítja, hogy az Istenre való hivatkozás becsempészése a kötelező ünn...

Trackback: Nem vagyok egyedül :-) 2010.05.27. 16:57:02

Egészen meglepő számban tiltakoznak a blogolók az állam világnézeti semlegességének megsértése ellen; legújabban a Kurvannya 2.1 tiltakozik (anyázik), amelynek szerzője helyesen megállapítja, hogy az Istenre való hivatkozás becsempészése a kötelező ünn...

Trackback: Mi a baj Istennel? 2010.05.27. 16:39:43

Pont a tolerancia és a sokszínűség hívői próbálják megkérdőjelezni, hogy mások saját istenükre hivatkozzanak. Pedig ez is egy teljesen legitim értékválasztás. A jelenkori magyar történelemben először jelent meg Isten neve egy törvényben, mégpedig a ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Artie 2010.05.27. 16:06:26

Egyetértek.

Ámen.

BéLóg 2010.05.27. 16:15:15

Hogy te milylyen hülye vagy, Istenem (sic!) hát mit mondjak!

Olvasni lehet tudsz, de ÉRTED is amit látsz?

Tudod te mit jelent ez a preambulum ott?
Hát azt, hogy mi HÍVŐK és NEM HÍVŐK...!
Aztat tudod-e, hogy kik is egy országban, egy nemzetben, egy parlamentben a "hívők és nem hívők"?

Hát a Zállampógárok! Azaz például te (nemhívők) meg én (hívők).

Hát itten NEKÜNK szól a szöveg!
Márpedig arra gondoltál, ha mondjuk TÉGED kihagynának belőle milyen volna? Ugrándoznál meg kapálóznál, te!
Akkor pedig mégis, ENGEM miért is kéne kihagyni belőle?

Istentagadók oké, Istenhívők kizárva?

Liberális tolerancia ez vagymi? Így hívják nálatok a dolgot?

Sok beszédnek sok az alja,
butagyerek = qrvaannya!

Sztávrosz_ (törölt) 2010.05.27. 16:18:37

@BéLóg: Nem minden hívő hisz Istenben, és nem minden vallás monoteizmust követ. Attól még hívők.

PR32 (törölt) 2010.05.27. 16:19:12

@BéLóg: jogos.

_drc_: ajánlott irodalom
hu.wikipedia.org/wiki/Liberalizmus
fontosch belőle:
"A kulturális liberalizmus az egyéni jogokra koncentrál, a lelkiismeret és az életmód szabadságára, köztük olyanokra mint a szexuális szabadság, vallásszabadság..."

Leonard Zelig 2010.05.27. 16:22:16

Arról nem beszélve, hogy ez csak arra jó, hogy elkenjék a felelősséget a saját politikájuk következményeivel kapcsolatban, hiszen ők isten akaratából hozzák a szar törvényeiket (bocs, tokaji bor, de ez a törvény szar)

greycup 2010.05.27. 16:22:49

@BéLóg:
vazze, "Mi a Magyar Köztársaság Országgyűlésének tagjai"...

Téged mégis csak kihagytak ebből, sajnálom. Hacsak nem vagy ogy képviselő.

Mikulka2 2010.05.27. 16:23:03

egyetértek.
(gondolom, az "Isten a történelem ura" arra vonatkozik, hogy most a fidesz-kdnp páros nyert. trianon a gonosz műve lehetett.)

Before · http://azbeszt.blog.hu 2010.05.27. 16:24:41

Az a baj, hogy az ilyen levezetéseket mindig egy nagyon egyszerű elem közbeiktatásával oldják meg: a sátán műve. És ha isten azt akarta, hogy a magyarok szenvedjenek? Áh, felesleges ezekbe belemenni, olyan szinten gumiértelmezés van a témában, hogy bármire bármi ráhúzható. Valódi (tudományos) logikával teljesen igazad van. Vallásos logikával viszont nincs. Ennyi.
Amúgy tényleg faszság az a mondat, tök felesleges, viszont Bélógnak meg abban van igaza, hogy a második mondatrész szól a nem vallásosoknak (szépen - és szintén teljesen feleslegesen KETTÉOSZTVA az országot, csak úgy finoman, ahogy szokták).

stratez 2010.05.27. 16:25:43

Az a baj veletek, hogy attól, hogy méretes bunkók vagytok, még nem lesz igazatok. Ebben a preambulumban mindenki megtalálhatja a magáét, az is, aki hisz, az is, aki nem. Persze nektek az a posztkomcsi-liberál kirekesztősdi tetszene, hogy aki hisz, annak kuss. 65 évig tartott ez a gyökértempó, ez ért véget április 25-én, nem mondjuk a szovjet tankok, hanem a választók jóvoltából. Kapisgálod a különbséget?

Mikulka2 2010.05.27. 16:26:55

"Mi, a Magyar Köztársaság Országgyűlésének tagjai, szőkék, és más hajszínűek..."

(nem saját, loptam valahonnan)

nos, BéLóg, ez pl. korrekt megfogalmazás lenne? vagy most, hogy ez így nincs belefogalmazva, a szőkék meg lehetnek sértve, mert kihagyták őket?

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2010.05.27. 16:27:23

@Before:
ez a kettéosztás nem tetszik. ne tessenek engem (illetve az ogy. képviselők jelenleg önmagukat) se ketté, se semmiféle egyéb arányokban szétosztogatni divide et impera-alapon. oldják meg máshogy!

PR32 (törölt) 2010.05.27. 16:27:42

@stratez: lehet, h túl sokat olvasnak bele a népek. kiakadnak isten említésén, közben meg az is lehet, h csak töltötték a papírt a +1 sorral :)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.05.27. 16:28:13

Ez tényleg csak annyit jelent, hogy "akik azt hiszik és azok, akik nem."
Inkább az a kérdés, hogy minek ilyet leírni, hacsak nem karakterre fizetik a jogalkotót?
Azt is írhatta volna, akiknek tetszik a Micimackó és, akiknek nem. Akik azt hiszik, hogy a lábujjuk nehezebb, mint a Himalája és azok, akik nem. Logikailag nézve, arra a mondatrészre tetszőleges baromság leírható, mert (X vagy (nem X)) = igaz.

-JzK- 2010.05.27. 16:28:26

Nahát, megy a hiszti, és szabadságról beszélnek. Pedig a mocskos élet lehetősége az nem szabadságnak, hanem szabadosságnak nevezik. Sérti őket, aha. Bezzeg az őket nem sértette, hogy eddig a vallásos és hazafias emberek érzékenységét sértette a istentelenségre hazafiatlanságra buzdító maffiakormány.

Ajánlott olvasmány:
www.freeweb.hu/katolikus-honlap/0904/gabriel.htm
mek.oszk.hu/05300/05394/05394.htm
mek.oszk.hu/07800/07883/html/index.htm

RustySpoon (törölt) 2010.05.27. 16:29:42

Jájj má' megin' Isteneznek. IN GOD WE TRUST. A liberalizmus fellegvárának nem hivatalos jelmondata. Minden pénzérmén és papírpénzen, kormányzati iraton, törvényen és háborúba induló csapatok zászlaján rajta van. Az USA meglehetősen színes összetételű népességét ez nem zavarja. Nálunk viszont napok óta ezen az ökörségen rágódunk.. szánalmas.

Mikulka2 2010.05.27. 16:29:51

@stratez: és ezen a becses április 25-én elkezdődött a hozzászólásod által jól illusztrált "tisztelet kultúrája". a post-ban olvastál olyat, hogy valakit bunkónak neveztek?

Bobzen 2010.05.27. 16:30:08

@stratez: Ha nem csempészik bele ezt a kétértelmű és az ország lakosságát két részre osztó maszlagot, akkor nem lenne miről beszélnünk. A szekuláris állam eszménye pedig kurvára nem egyenlő a kommunista diktatúrával, de van egy olyan érzésem, hogy kár beléd a szó.

fallen 2010.05.27. 16:30:45

@BéLóg: Hogy te milylyen hülye vagy, Istenem (sic!) hát mit mondjak!

Az, ha egy törvény előtt nem említik istent, az nem jelenti, hogy tagadják. Viszont, ha külön kiemelik, az egy részt sért másokat, mert nem említik meg mellé Buddhát, Mohamedet, A Kozmikus Tudatalattit..., másrészt sért engem, mint ateistát. Ezenkívűl a nemzet egységéről és összetartozáról írnak, miközben rögtön meg is osztják a nemzetet hívőkre és nem hívőkre.

greycup 2010.05.27. 16:30:50

@Lord_Valdez:
így van, ennyi a lényeg

-JzK- 2010.05.27. 16:30:50

@Mikulka2:
Azt senki sem tagadta, hogy Isten megengedte Trianont. De ez megengedő akarat, nem jelenti azt, hogy kívánta is.
Ez maximum a kálvinista predestinációtanban okoz problémát.

Ha valami történtik, az nem azért történik, mert Isten azt előre tudta, hanem fordítva: Isten azért tudja, mert valóban úgy fog történni. Hiszen Ő időtlen, idő fölötti, stb.

Szúnyog 2010.05.27. 16:31:12

Kurvaannya a hülye prosztolójának, az.

PR32 (törölt) 2010.05.27. 16:32:25

@fallen: miért sért? utána mondják, hogy aki nem hisz. :)

Szúnyog 2010.05.27. 16:32:39

@_drc_: Szánalmasan magyarázgatod hülyeségedet. Békélj meg az Úrra, hogy neked csak ennyi talentum jutott.

gramercy 2010.05.27. 16:33:33

@stratez: az a baj _veletek_, hogy meg a formalis logika szabalyaival sem vagytok tisztaban

ertsd: HA Isten a tortenelem ura, AKKOR trianont is neki koszonhetjuk

ennyit a "magukfajtakrol"

-JzK- 2010.05.27. 16:35:16

ISTEN SZERETÔ JÓAKARATÁNAK ÉS A VILÁGBAN TAPASZTALHATÓ ROSSZNAK, BAJNAK, BŰNNEK ÖSSZEEGYEZTETHETÔSÉGE

Ez a probléma a legrégibb idôk óta foglalkoztatja a keresztény gondolkodókat. Methódiusz (+311) írt róla elôször témaszerűen, azóta Szent Ambrus, Ágoston, Tamás, az újkorban Leibniz, J. Maritain és Teilhard de Chardin vették bonckés alá új meg új szempontok figyelembevételével. Mindenkit kielégítô és minden esetre maradéktalanul alkalmazható biztos választ még nem talált az emberi okoskodás, hiszen Isten szándékai és útjai értelmünk számára felfoghatatlanok (Iz 55,8-9; Róm 11,33).
a) Az értelmetlenségnek látszó jelenségek miatt lázongó értelem és a saját vagy mások szenvedései miatt gyötrôdô szív számára igazi megnyugvást csak Isten bölcsességébe és üdvözítô jóságába vetett hit, továbbá az Isten jótéteményeirôl meg nem feledkezô hálás lelkület képes biztosítani (Róm 8,28.32-39). Ez a kérdés gyakorlati megoldása.

b) Ennek a gyakorlati megoldásnak kegyelmét hivatottak elôkészíteni azok a kísérletek, amelyek elméletileg próbálnak választ adni, és szerepük ugyanaz, mint a hihetôség indítékainak (motiva credibilitatis et credenditatis) a hit aktusának elôkészítésében. Ezek az elméleti kísérletek két csoportba oszthatók: részben elvi jellegűek, részben olyanok, amelyek egy-egy konkrét helyzetre próbálnak választ adni.
ba) Az elvi jellegű kísérletek általában elfogadják a régieknek azt a felosztását, amely különbséget tesz fizikai rossz, pszichikai rossz és erkölcsi rossz között. Erkölcsi rossznak a bűnt mondjuk. Pszichikai rossz a szenvedés, akár testi, akár lelki szenvedés, akár mindkettô együttesen. Amikor fizikai rosszról beszélünk, a természetben tapasztalható pusztulást, rombolást, katasztrófákat stb. önmagukban, vagyis az embertôl elvonatkoztatva szemléljük. A valóságban ez a legritkább esetben fordul elô, hiszen gyakorlatilag majdnem mindig kárt, bajt, szenvedéseket, tragédiákat okoz az emberek számára is, tehát pszichikai rosszá válik.

A fizikai rossz együtt jár a teremtett világrenddel, mint végességének következménye. A teremtmények ui. kölcsönösen korlátozzák egymást létükben és tevékenységükben, pl. új növények és állatok születésének szükségszerű feltétele a régiek kihalása. A világ fejlôdése is pusztulással van egybekötve. Kétségtelen, hogy Isten nem gyönyörködik a pusztulásban, mert nem a halálnak, hanem az életnek barátja (Bölcs 11,24-26). Megengedi, mert nemcsak kárára, hanem javára is válhat az embereknek, amennyiben az egyének és az emberiség fejlôdése sokszor a természet mostohasága elleni küzdelem útján megy végbe.

Nehezebb választ találni a világban észlelhetô pszichikai és erkölcsi rossz értelmezésére.
Láttuk, hogy a fizikai rossz javára is válhat az embereknek és az emberiségnek. Teilhard de Chardin ugyanebben látja a pszichikai és erkölcsi rossz értelmét és rendeltetését. Szerinte a rossz jelenléte természetes következménye annak, hogy a világ állandó fejlôdésben van, nem kész, hanem átmeneti állapot jellemzi, és éppen az volna a legmeglepôbb, ha nem találnánk benne hiányosságokat. Minden rosszat kozmikus távlatból kell néznünk, és figyelembe kell vennünk, hogy éppen a rossz elleni harc a legfôbb hajtóereje a fejlôdésnek, amely a hiányosság nélküli, tökéletes állapot felé tart. -- Bármily tetszetôs ez az evolúciós felelet, éppen a legkínosabb kérdéseket hagyja válasz nélkül: miért kell az évmilliárdokig tartó evolúciónak az élôlények töméntelen gyötrelme, szenvedése és bűnözése útján haladni? Nem teremthette volna Isten a világot mindjárt a beérkezettség állapotában, megkímélve értelmes teremtményeit a pszichikai és erkölcsi rossz kínjaitól, az emberekre rakott keresztek és a golgotai feszület botrányától? És ha célba fog jutni a világ, megszűnik-e minden szenvedés? Megszűnik-e a túlvilági büntetés: a pokol nem lesz örökkévaló?

Szerencsésebb formában közelíti meg problémánkat ,,az irgalom világrendjének teóriája''. Eszerint Isten a teremtéskor háromféle világrend között választhatott: ártatlan világrend, bűnös világrend, az irgalom világrendje. Az elsôben nem lett volna bűnbeesés és bűn, ennek következtében nem lett volna szenvedés, halál, pokol és mindaz, ami a bűn következménye. A bűnös világrendben mindez megvolna, de nem lenne megváltás, nem volna bűnbocsánat. Azonban Isten természetét nemcsak az igazságosság jellemzi, hanem méginkább a jóság, a legfôbb jó lényegéhez pedig az is hozzá tartozik, hogy jóságát teremtményeivel éreztesse (STh I II 6 4). Az utóbbi az irgalom világrendjében valósulhat meg a legalkalmasabb módon, azért választotta Isten ezt a világrendet. Megtestesülés lehetséges lett volna az ártatlan világrendben is, de akkor nem jutott volna eléggé szóhoz Isten irgalma, amelyet a kinyilatkoztatás nem gyôz eléggé hangsúlyozni, továbbá nem mutatkoznék be hatalmának az az arculata, amely a rosszból is képes és akar számunkra jót elôhozni (Ter 50,20). Isten irgalmának dicsôítése már az ószövetségi kinyilatkoztatásban állandóan visszhangzik, az Újszövetség pedig az egész üdvtörténetet ezzel hozza lényegi összefüggésbe, különösen Szent Pál apostol (Ef 2,4; Róm 11,32; Gal 3,22 stb.). A Teilhard-féle szemlélet tehát kiegészítendô ezzel a bibliai igazsággal: a pszichikai és erkölcsi rossz azért tartozéka az evolúciónak, mert Isten ezáltal akarja gyakorolni végtelen irgalmát és megmutatni mindenek fölötti hatalmát. Az utóbbiak értelmében a rossz hatalma csak addig terjed, ameddig ô megengedi, és az ô irgalmas szeretete lehetôvé teszi, hogy minden rossz, baj, szenvedés és bűn eszköze legyen az egyén és az emberiség számára a jóban való fokozatos fejlôdésnek [30].

Ezen az általános elvi megoldáson kívül le kell szögeznünk egy másik elvet is, amely nem dogma ugyan, de nem-hivatalos formában mindig képviselte Egyházunk: mivel az akarat természeténél fogva a jó felé vonzódik, azért Isten akarata sem akarhatja közvetlenül, önmagáért -- per se -- a pszichikai rosszat.
Az emberek két okból szokták ezt akarni. Vagy valami nagyobb jó elérése érdekében (per accidens), vagy pedig tévedésbôl, mert a látszat után ítélve jónak gondolják (propter speciem boni), mint pl. egyesek a narkotikumokat vagy az öngyilkosságot. Istennél a tévedés esete nem foroghat fenn, a pszichikai rosszat tehát ô kizárólag valamely nagyobb jó elérése érdekében akarhatja. Hogy mi ez a nagyobb jó, arra az imént ismertetett teória az isteni irgalom felmutatásával válaszol.

bb) Felmerülhet azonban a kérdés, hogy egy-egy konkrét esetben miképpen érvényesül az isteni irgalom. Erre nem mindig könnyű válaszolni. Általában ilyenek jöhetnek szóba: az emberi akarat szabadságának tiszteletben-tartása, valamint a szabad akarati cselekedetek káros következményeinek megengedése (a világ öntörvényűségének értelmében, ahogy ezt a gondviselés teológiája tanítja); a bűn büntetése; alkalom az érdemszerzésre vagy az erények gyakorlására (vö. Tóth Á.: Isten oltó-kése és Babits M.: Psychoanalysis christiana); alkalom hűségünk kipróbálására, mások bűnének engesztelésére (vö. Kol 1,24), a Krisztushoz való hasonlóság elmélyítésére (vö. Róm 8,17).

,,Krisztus példája igazolja, hogy a szenvedés az üdvösség és az erkölcsi tökéletesedés eszköze lehet. Isten alkalmat ad az embernek, hogy a rosszat áldozattal és engeszteléssel legyôzze. Aki vállalja a küzdelmet, az lemond öncélúságáról és felajánlja magát eszköznek az erkölcsi cél érdekében. A tudatosan vállalt áldozati sorsban van valami szent kisajátítás, a profán világ fölé való emelkedés. Alkalmas arra, hogy egybekapcsoljon az engesztelô Krisztussal és az ô lelkületét belénk átültesse. Ezért a megpróbáltatások homályos útvesztôin a hívô számára átragyog az isteni szeretet megnyugtató fénye... A hívô embert a szenvedés megôrzi attól, hogy elszédüljön saját nagyságától vagy véglegesen berendezkedjék a földön. Eszébe juttatja létének bizonytalanságát, és ösztönzi, hogy az öröklét forrásánál keressen biztos kikötôt. Arra is serkent, hogy legjobb erôinket vessük latba a bűn elleni küzdelemben... Mindamellett a szenvedés Isten titka marad. Nem tudjuk kifürkészni útvesztôit. Mindig más alakban jelentkezik, mint ahogy várjuk vagy méltányosnak gondoljuk. Vannak esetek, amikor az ember a szenvedések tüzében nem jobbá válik, hanem elveszti hitét, meghasonlik Istennel. Legalábbis a rövid távú emberi megfigyelés nem egy esetben ezt mutatja. Csak Isten elôtt ismeretes, hogy az ilyen esetek hogyan befolyásolják az illetô távolabbi jövôjét és örök célját... Itt még a nevelés, a tökéletesítés folyik, a teljes igazságosság, az érdemek jutalmazása a túlvilág eseménye lesz. Az egyéni szenvedés türelmes elviseléséhez mindig ez az egyéni hit és bizalom szükséges. [31].

c) A morális rosszat vagyis a bűnt Isten semmiképpen sem akarhatja pozitív akarással, sem önmagáért, sem valami nagyobb jó érdekében, hanem pusztán engedélyezi.
Ezt hittételként mondta ki a trienti zsinat Kálvinnal szemben (DS 1556), aki szerint a kárhozatra predestináltakat bűnre is predestinálta Isten.
Az Ószövetség számtalan helyen állítja, hogy Isten nem akarja a bűnt, sôt utálja (Péld 15,26.29; Zsolt 5,6; Sir 15,11-14). Szent Jakab levele azt hirdeti, hogy a kísértés nem Istentôl származik (1,13). Isten azonban tiszteletben tartja teremtményei szabad akaratát (Sir 15,14), ez a tény viszont magával hozza a bűn megengedését.

Szentségét sem befelé, sem kifelé nem homályosítja el a teremtmények bűne. Befelé azért nem, mert akarata nem irányulhat rá -- hiszen az mindig csak az értékre irányul --, kifelé pedig azért nem, mert a bűnt fel tudja használni magasabbrendű javak érdekében (STh I 2 3 ad 1). Az emberiség bűne alkalmul szolgált arra, hogy megmutassa irgalmát a megtestesülésben, a megváltásban és a bűnbocsánatban (Róm 5,20). Ebben az értelemben mondotta Krisztus: ,,Nagyobb öröm lesz a mennyek országában egy megtérô bűnösön, mint kilencvenkilenc igazon'' (Lk 15,7). A kárhozottak megátalkodottsága is megdicsôíti Istent, amennyiben úgy mutatja be, mint az igazságosság és hatalom szuverén birtokosát. Isten megengedi a szabad akarattal elkövetett bűnökben való megrögzöttséget, de ezzel is a jót szolgálja: a bűnt bűnnek, az igazságot igazságnak érezzék az emberek, féljenek az örök büntetéstôl és felszabadítsák magukat bűneik szolgaságából. A földi élet az érlelôdés és a küzdelem ideje, ahol a jó mellett a botrányok is szükségszerűen érvényesülnek (Mt 18,7), de végsô céljukat tekintve a jónak szolgálatában állnak. A jó és rossz végleges szétválasztását az ítélet hozza meg [32].

d) Egyes szentírási helyek úgy mutatják be Istent, mintha ô pozitív oka volna a bűnnek.

Nemegyszer olvasunk arról, hogy Isten megkeményítette a szívét valakinek (pl. a fáraónak), elvakulttá tett valakit, megátalkodottá tett, vagy kiszolgáltatott valakit a szenvedélyeinek, vagy hazug szellemeket küldött hozzá, sôt úgy tűnik, mintha Jézus keresztrefeszítése is Isten pozitív szándéka szerint történt volna (Kiv 4,21; 1Kir 22,23; Mt 11,25; ApCsel 2,23; 4,27-28; Róm 1,24-28; 9,18; 2Tesz 2,10).
Ezeket a helyeket az ,,analogia biblica'' szerint kell értelmeznünk. Ez azt jelenti, hogy figyelembe kell vennünk, hogy más helyeken a Biblia ilyesminek ellenkezôjét tanítja: Isten a bűnnek nem lehet okozója. Úgy látszik tehát, mintha Isten e tekintetben ellentmondana önmagának a Bibliában. Mivel pedig ez lehetetlenség, az egymásnak ellentmondó helyek valamelyikét nem szabad szó szerint vennünk. Melyiket a jelen esetben? Azt, ahol a bűn pozitív okozásáról van szó, hiszen az ellenkezô állítások összehasonlíthatatlanul többször olvashatók a Szentírásban, és Isten szentsége is kizárja, hogy ô pozitív oka legyen a bűnnek.

A kérdéses helyek átvitt értelme ezt akarja mondani: mindennek oka Isten, az ô hozzájárulása nélkül semmi sem történhet. A megengedés fogalmát nem használja a Biblia, ez a kifejezés csak a szentatyáknál szerepel, és azóta is jól bevált szakkifejezésévé lett a teológiának. A Biblia sokkal szemléletesebb fogalmakkal dolgozik, ezek azonban a megengedés hatását vannak hivatva szemléltetni. Eszerint olyanokká váltak az illetôk, mintha Isten keményítette volna meg a szívüket, verte volna meg ôket vaksággal stb.; voltaképpen arról van szó, hogy Isten nem gátolta meg szabad akaratú szembeszegülésüket, és így nyilvánvalóvá lett megátalkodottságuk.

Sok vitát váltott ki az ún. átokzsoltárok értelmezése. Ezek megközelítésében elsôsorban a keleti ember tôlünk eltérô gondolatvilágát és kifejezési módját kell tekintetbe vennünk. Túlzó kifejezések gyakoriak a mi költészetünkben is, különösen a modern költészetben, és ezeket sem értelmezi szószerint senki. Másodszor arra kell gondolnunk, hogy az Ószövetség emberének más volt a világszemlélete, más volt elképzelése a földi létrôl és a másvilágról. Ô ezen a világon várta a bűnök büntetését és az érdemek megjutalmazását, a túlvilági büntetésrôl csak a fogság utáni idôkben kapta meg a kinyilatkoztatást. Személyes ellenségeirôl viszont -- kollektív beállítottságánál fogva -- mindig úgy vélte, hogy azok nem ô ellene irányuló gyűlölködésbôl vagy érdekbôl bántalmazzák, hanem az egész választott népnek, az ószövetségi istenországnak esküdt ellenségei. Ha nem kapnának büntetést már ezen a földön, nemcsak elbizakodnának, hanem joggal hihetné mindenki, hogy Isten nem látja viselkedésüket, tehát vagy nem létezik az Isten, vagy pedig tehetetlen a gonosszal szemben. Így az Isten ügyéért lángoló hit is kifejezésre jut az átokzsoltárokban, ezekben a számunkra tökéletlen, sôt nemegyszer megbotránkoztató fogalmazásokban: az a hit, hogy Isten az egyetlen úr, aki képes megfizetni mindenkinek.

Isten nyilván azért engedte meg ezt a primitív, sôt néha istenkáromlónak látszó gondolkodást, mert az akkori ember számára, a zsoltárok vallásilag fejletlen fokon álló elsô imádkozói számára, ebben a formában tudtak a zsoltárok a rendíthetetlen hit és bizalom tanúságtevôivé és ébrentartóivá válni.
Kevésbé valószínűnek látszik az az egzegétikai vélemény, amely szerint az átokzsoltárok voltaképpen nem kérni akarják a gonoszok kegyetlen megbüntetését, hanem azt az elkerülhetetlen sorsot ecsetelik, amely a gonoszokra vár, és amelyet meg is fognak kapni, akár a jelen világban, akár a másvilágon.

blah 2010.05.27. 16:35:29

Nem tudom mi itt a gond? Régen a vallás töltötte be azt a szerepet mint ma a politika. Tömegek felett rendelkeznek és kontroll alatt próbálják tartani az embereket. Igaz mindkettőre? Igen. Nem látok semmi meglepőt a demagógia ilyen fajta megnyilvánulásában.

Bobzen 2010.05.27. 16:35:29

@RustySpoon: Halvány lila fingod sincs arról, hogy milyen kőkemény támadások érik Amerikában azokat a csoportosulásokat, amelyek ilyen-olyan módon a szekularizmusért küzdenek. A FOX News-on például állandóan napirenden van a következetesen szélsóbaloldalinak titulált intézetek ócsárolása, amelyek nem szeretnék ha kreacionizmust oktatnának az állami iskolákban, vagy a kötelező imát akarják megszüntetni. Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna.

Mikulka2 2010.05.27. 16:35:39

ezentúl minden törvénybe írják bele, hogy ez "azokra is vonatkozik, akik hisznek Istenben, meg azokra is, akik nem"!

azAttis 2010.05.27. 16:35:49

@_drc_: azért hadd döntse már el a képviselő, hogy milyen formában fejezi ki a saját világnézetét.

PR32 (törölt) 2010.05.27. 16:35:50

@gramercy:
"trianont is neki koszonhetjuk" - ott biztos vmit elnézett a 'srác' :D

yafet 2010.05.27. 16:36:07

Nem értem miért hagyták ki a "Vadak urát" vagy a "Gyűrűk urát" a törvényből....

Asidotus 2010.05.27. 16:36:08

@BéLóg:
most majdnem megpróbáltam itt érvelni neked, hogy hol tévedsz.
De inkább: Hülye vagy fiam, ülj le!

-JzK- 2010.05.27. 16:36:39

Mibe fogadjunk, hogy mindjárt megjelennek az inkvizíciózó, pedofilpapozó széplelkek?

Mikulka2 2010.05.27. 16:37:53

@Mikulka2: > ezentúl minden törvénybe írják bele, hogy ez "azokra is vonatkozik, akik hisznek Istenben, meg azokra is, akik nem"!<

(később esetleg egyes törvényekből egyiket vagy másikat el lehet hagyni, értelemszerűen.)

fallen 2010.05.27. 16:37:59

@PR32: a hitnek a legszentebb magánügynek kell lennie, nem pedig törvénybe iktatni, vagy törvényt vele előszavazni. Egyszerűen felesleges ez a mondat, ha nem teszik oda, az még nem jelent istentagadást. Ezenkívúl azért zavar, mert ez az első lépés, már mondta azt fideszes képviselő, hogy őaz istentagadást büntetné. Nem kellett sok idő ahhoz, hogy a csuhásokat szidókból olyanok legyenek, akik azt hiszik, hogy isten a történelem ura!

PR32 (törölt) 2010.05.27. 16:39:48

@fallen: ezek a képviselők sokmindent beszélnek, nem szabad hinni nekik. :)

BéLóg 2010.05.27. 16:40:04

@greycup: ...ezek közt is HÍVŐK és nem HÍVŐK. Hol a gond?

@fallen: ..ergo HAGYJUK ki Istent, ellenben HAGYJUK BENT az Isten hiányát (sic).
Mit is mondjak, EZ az általam érzékelt lexebb liberális tolerancia.
ÉN ragaszkodom hogy Isten ne legyen ott, mert ehhez jogom van, akiknek meg fontos az Isten, azok kapják be!

Mindenki másnak:

EZ is csak egy kommentvadász x az N-ediken poszt, amely ELÖNTÖTTE a Zindexet meg a Bolghut és minden szaros segglyukú, általában intoleráns ateista nekifog, hogy egy jót belerúgjon alkotmányos jogon azokba, akiknek az Isten mégis jelent valamit.

Hát vegyétek a fáradtságot és nézzétek át azt a már napok óta mindenhol reklámozott TÖBBI bejegyzést, némelyikbe némely szorgalmatos emberek bemásoltak angol, német, francia, szuahéli, vogon, piréz és kitudja milyen nyelvű AZONOS nyilatkozatot, amelyik majdnem SZÓRÓL SZÓRA így kezdődik.

Úgyhogy bazi nagy liberális toleraták [(C) Bélóg], lehet siránkozni, nyavalyogni, pattogni és ugrálni, végre Magyarországon is kiderült, hogy az Istenigeneseknek is vannak jogaik és az Istennemezőknek meg lehet kezdeni klasszikus TOLERANCIÁT tanulni, amelyet ők oly soxor vágtak előbbiek fejéhez. S amelyről MOST kiderült x az N-ediken darabban, FOGALMUK sincs, hogy mi az.

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2010.05.27. 16:40:10

Már a blog címében is kiütközik, hogy az ateisták kivétel nélkül trágár sudribunkók, akik épp ezért méltán leszophatnak egy óriáspandát.

Kov 2010.05.27. 16:41:16

A preambulum vitás része

"akik hiszünk abban, hogy Isten a történelem ura, s azok, akik a történelem menetét más forrásokból igyekszünk megérteni"

hiába említi az adott témát körüljáró mindkét oldalt, teljesen felesleges választóvonalat húz, mindazonáltal politikai célját eléri: tematizálja a közbeszédet. Véleményem szerint az egész törvény lényege ez, gumicsont. Lehet rajta rágódni. Mindazonáltal a forint gyengül, munkanélküliség az egekben, és szép lassan körözünk a lefolyó körül. Nem ezzel kéne most foglalkozni.

A Jobbik módosító javaslatát sem annyira értem, Trianon eddig is a történelemoktatás része volt. Ha arra gondolnak, hogy ezt iskolai "ünnepséggel" kéne honorálni, hát... Nem tudom. Ugyanannyi érv és ellenérv szólhatna mellette és ellene, de mindegyik érdektelen és demagóg.

Az MSZP módosító javaslatában jó pont a közép-európai megbékélés hangsúlyozása, arra mutat rá ami az egészben az igazán problematikus pont. A jelenlegi szlovák politikai hangulatra ez az állampolgársági törvényen felül csak olaj a tűzre, próbálnak elvenni az éléből. (micsoda halmozott képzavar) Ami viszont nagyon nem tetszett, az a május 9. Hiába tudom, hogy május 9. '85 óta Európa nap sokhelyütt, egy volt szocialista országban, pont egy baloldali párttól nem feltétlenül a legszerencsésebb ötlet. Lehet hogy ez csak a válasz a preambulura, mondván szisszenjen már fel valamin a másik oldal is, de nem kellett volna.

Egy szó mint száz: Jelen pillanatban nem ez a legfontosabb bajunk, nem is a kettős állampolgárság, mégis dominál a két téma. Még mielőtt nekem estek: Fontos kérdések, csak vannak fontosabbak.

Lehet zsidózni.

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2010.05.27. 16:41:27

@"the dragon":
a szót Pálóczi Horváth Ádám Ötödfélszáz énekek c. művéből kölcsönöztem, de Petőfi Sándor Mit nem beszél az a német? c. költeményében is szerepel.
ezzel a helyesírással.

aláírás:
sudribunkó

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2010.05.27. 16:41:39

Ez egy régi játék. Aki előbb kimondja azt a szót, hogy Isten, annak igaza van. Na, most akkor ők gyorsan kimondták. Olyan ez mint a stipi-stopi, meg az ipi-apacs, csak ebben többen hisznek, vagy legalábbis tiszteletet éreznek iránta. Mindegy miben, de szerepelnie kellett. Így sikerült nekik megoldaniuk.

Bobzen 2010.05.27. 16:41:58

@fallen: Kőszegit én ezért a mondatáért páros lábbal rúgnám ki a parlamentből. Gondolatbűn WTF?

sorokinV 2010.05.27. 16:43:37

A "liberális demokrácia intézményei" bekaphassák', ha az ateizmus előírás szerintük!

tölgyes 2010.05.27. 16:44:00

Milyen különös. A szerzőt zavarja, hogy nem csak azokat fogalmazta bele a szövegbe, akik a történelem folyását nem Istentől, hanem másból vezetik le...vagyis, hogy az ország hívő részét nem zárták ki a szövegből.. érdekes ez a tolerancia szószólóinak szájából.

fallen 2010.05.27. 16:45:08

@Bobzen: az egésszel az elvi alapon túl az a legnagyobb bajom, hogy errefelé tartunk.

Bobzen 2010.05.27. 16:46:22

@BéLóg: A törvényben nincsenek kiemelve a heteroszexuálisok, következésképpen minden képviselő meleg aki aláírja. Akkor most Semjén bigott keresztényként mégiscsak a pokolba fog jutni? :'(

fallen 2010.05.27. 16:47:18

@BéLóg: ha nem említik valahol az a hiányát jelenti? mert pl. akkor várom a Boci csoki leírásában is, hogy ez a csoki ízleni fog annak aki hiszi, hogy isten a történelem ura, és akik más elvek alapján kényeztetik az ízlelőbimbóikat!

sorokinV 2010.05.27. 16:48:13

@_drc_:

Pidául' te, monnyuk' írtad - nem mondtad!

Mikulka2 2010.05.27. 16:50:19

@tölgyes: @BéLóg: @-JzK-: @azAttis: @Szúnyog:
szerintetek mennyire lenne kirekesztő megfogalmazás az istenhívőkkel szemben az alábbi? hol van ebben benne, hogy csak ateistákra vonatkozik?

"Mi, a Magyar Köztársaság Országgyűlésének tagjai, hazánkért és a magyar nemzet egészéért, az Alkotmányban rögzített felelősségünk jegyében, a magyarság egyik legnagyobb történelmi tragédiájára, a történelmi Magyarországot szétdaraboló, s a magyar nemzetet több állam fennhatósága alá szorító, 1920. június 4-én aláírt békediktátumra emlékezve, számot vetve e békediktátum által okozott politikai, gazdasági, jogi és lélektani problémák máig tartó megoldatlanságával, egyaránt tiszteletben tartva a magyar nemzet érdekeit és más nemzetek jogát arra, hogy a magyarság számára fontos létkérdésekről másként gondolkodjanak, attól a céltól vezettetve, hogy e cselekedettel hozzájárulunk a Kárpát-medencében együtt élő népek és nemzetek kölcsönös megértésén és együttműködésén alapuló békés jövőjéhez, s egyúttal a XX. század tragédiái által szétdarabolt Európa újraegyesítéséhez, a következő törvényt alkotjuk."

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2010.05.27. 16:50:40

@sorokinV:
nem mondtam, nem írtam.
olvasd el végre, hogy mit írtam.

yafet 2010.05.27. 16:50:50

Akkor azért, hogy erősödjön a Ft, nőjön a DGP és mukahelyek jöjjenek létre, a KDNP imádkozni fog és misét celebrál, vagy esetleg a szájtépés mellett előállnak néhány kezzelfogható, "materialista" ötlettel is???

sorokinV 2010.05.27. 16:53:17

@Mikulka2:

Sőt, mindenki számára az lenne a legmegnyugtatóbb, ha ennyiből állna a törvény:

"Mi, akik megszólalni sem merünk, mert a végén megsértünk valakit, a K-európai megbékélés és a hazai liberálisok kedvéért nem hozunk egy darab törvényt sem Magyarország érdekében."

PR32 (törölt) 2010.05.27. 16:54:00

@Mikulka2: a különbség 76 karakter, karakterenként 120 Ft, annyi mint... 9 120 + kreatív járulék 22 000 Ft + stb...

:)

(nem számoltam meg a karaktereket)

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2010.05.27. 16:54:18

@sorokinV:
felesleges ízetlenkedni.
a trianoni tragédia megérdemel egy emléktörvényt. de egy jót!

Bobzen 2010.05.27. 16:56:26

@yafet: Na látod, én például ezért nem értem, hogy a KDNP mégis mi a francért vesződik politizálással. Ha az ima olyan remekül szuperálni, be sem kellene tenniük a lábukat a parlamentbe azért, hogy a fundamentalista elképzeléseik valóra váljanak. Hacsak az nem ütközik az "isteni tervvel". De akkor minek imádkozunk, azon túl, hogy a nagy kaporszakállú seggét nyaljuk a túlvilági all inclusive reményében? Na mindegy, ez már teológia, aminek kábé annyi értelme van mint a tolkieni mitológiáról vitatkozni.

csabakirályfi 2010.05.27. 16:57:33

@-JzK-: Április 25-ig minden törvény ugyebár úgy kezdődött, hogy "a Magyar Köztársaság Országgyűlésének tagjai, akik hiszünk abban, hogy Isten egy maszlag, s azok, akik a történelem menetét Belőle igyekszünk megérteni..."
merthogy addig a mocskosliberálbolsi blablablablabla...

baliquez 2010.05.27. 16:58:03

Cigánykirály és bandája ismét megosztják az országot, csak most nem márciustizenötödikén kokárdázókra és pluszmínuszháromnappal-előtteÉSutána is kokárdázókra hanem hívőkre és hitetlenekre. Amúgy a fenti levezetés érthető, legalább annyira mint az a tény hogy a semjénkeresztyény csicskapártnak (kiknek is szokása csicskát tartani? ugyeugye) is kellett valamit dobni, ne csak a narancskommunisták fingját szagolgassák hanem púzhassanak ők is egyet a törvénykönyvbe bele.

Orbántakaroggyá' a hülye meséiddel meg a kaporszakállúval egz-tt, kábé annyi realitása van bibliástól-egyházastól mint a herripotternek, egy grammal sem több. Gőgös hülye tolvajok.

sorokinV 2010.05.27. 16:58:30

@_drc_:

Én elolvastam és fel kell világosítsalak: amit elvárnál a jogalkotóktól a "liberális demokrácia intézményrendszerére" hivatkozva, az nem más, mint a legagresszívebb, kizárólagosságra törekedő ateizmus.

Szal' ti nem az "aranyközépút" vagytok, hanem bigott inkvizítorok, akik mindent kipurgálni akarnak, ami eltér a világképetektől.

Lúdtalp 2010.05.27. 16:59:58

Úgy kéne, hogy "akik azt hiszük, hogy Isten a történelem ura, s azok, akik a történelem menetét más forrásokból igyekszünk megérteni".

KG2000 2010.05.27. 17:00:03

Örülök, hogy a blogírónak ez a legnagyobb problémája az életben....

Szerintem nem sért senkit ez a bővített mondat. Maximum izlések és pofonok, ez a döntő. Olyan, amikor az újpestdrukker azt mondja, hogy nincs igaza a fradidrukkernek, mert az Újpest a legjobb. Erre pedig a fradidrukker azt válaszolná, hogy diszkrimináció.

Nincs abszolút igazság ilyen szempontból és nincs világnézetileg semleges törvény, meg semmi más az életben. Nincsen tökéletesen "szekularizált" vagy "világnézetileg semleges" törvény és világ, mert egyrész maguk ezek a fogalmak is értelmezés kérdései (mi is az a "szekuláris" vagy "világnézetileg semleges"). Másrészt maga az is, aki egy ilyen dolgot szorgalmaz, nem más, mint fanatikus szekularizáció- meg világnézeti-semleges HÍVŐ. Akkor lenne abszolút igaza a szekularizáció- és világnézeti-semleges hívőnek, ha ők maguk tévedhetetlenek és mindenhatók lennének. Vagyis istenek. remélem, világis az ellentmondás!

-JzK- 2010.05.27. 17:00:30

@Mikulka2:
Ez nem kirekesztés/nem-kirekesztés kategóriájában értelmezném. A pofonok, tragédiák sora a magyarság esetében nem álltak meg sajnos Trianonnál, és az 1944 után felállott gyászos társadalmi rendszer megtörte népünk egy jelentős részének tartását. A természetellenes szocialista rendszer hatalmas károkat okozott az nép lelkében, és ezt az 1989 után felállított új rendszer gyakorlatilag helyben hagyta.

A keresztények vallják, hogy egyetlen embert sem szabad kényszeríteni hitének megváltoztatására, vagy meggyőződése miatt korlátozni (kivéve ha a közjót sérti) annak gyakorlásában. Ám a lelkiismeretet nevelni kell, mert a lelkiismeret önmagában nem az igazság forrása, hanem a szubjektivizmusé. Minden ember köteles az igazság keresésére és a jó megcselekvésére.

Tehát a nyálasképű "mindegy miben hiszel, csak érezd jól magad" szemlélet eretnekség, amely ellen az alapvető jogok tiszteletben tartása mellett az államnak erkölcsi kötelessége fellépni. Tudom ezzel nem ért egyet a mindössze alig néhány száz éve kitalált másik természetellenes filozófia, a liberalizmus nem ért egyet. Dehát pont az lenne ennek a kormányváltásnak az értelme, hogy ezen túllépjünk.
Épp elég kárt okozott a nyugati civilizációnak eddig is.

Sztávrosz_ (törölt) 2010.05.27. 17:00:56

"Az egyistenhit vagy monoteizmus az egy, élő, és személyes Istenbe vetett hit, illetve a róla szóló tanítás. Ellentéte a politeizmus. A Föld lakosságának mintegy fele tartozik a három nagy monoteista vallás valamely felekezetéhez: zsidó vallás, kereszténység, iszlám."

Bobzen 2010.05.27. 17:01:07

Mielőtt valamelyik, kizárólag kommenteket követő olvasó azt hinné, hogy a Spock avatarral futó hazug kis görény nem csúsztatott, íme a teljes bekezdés:

"Ateistaként azt gondolom, hogy ez a megfogalmazás sérti a liberális demokrácia intézményei által biztosított szabad véleménynyilvánítás és a lelkiismereti szabadság (jelenleg még) az Alkotmányban biztosított alapjogát, és túl ezen sérti mindazok szabad meggyőződését is, akik hisznek Istenben, a szeretet, a jóság és a szépség forrásában."

sorokinV, húzz el a vérbe.

II.Briandrew 2010.05.27. 17:01:55

A szerző leszerepelt. Agymenés, sárdobálás az egész. Mit is kell ezen vitázni? Még az USA-ban is szerepel Isten az alkotmányban(!) és az angolok himnuszában ugye "God save the Queen". Nem értem, hogy egy ezer éve keresztény országban mi a baj ezzel? Mindenkinek naponta 10x kell imádkozni? Nem. Templomba kell kötelezően járnia? Nem. Akkor köszönjük a cikket és haza lehet menni olvasni...talán Bibliát is néha!

Kov 2010.05.27. 17:03:44

@-JzK-:
"
Tehát a nyálasképű "mindegy miben hiszel, csak érezd jól magad" szemlélet eretnekség, amely ellen az alapvető jogok tiszteletben tartása mellett az államnak erkölcsi kötelessége fellépni. Tudom ezzel nem ért egyet a mindössze alig néhány száz éve kitalált másik természetellenes filozófia, a liberalizmus nem ért egyet. Dehát pont az lenne ennek a kormányváltásnak az értelme, hogy ezen túllépjünk.
Épp elég kárt okozott a nyugati civilizációnak eddig is. "

Legyen kötelező államvallás?

borboja 2010.05.27. 17:04:31

"a római katolikus kereszténység primátusát hirdeti"
A lónak a retkes faszát hirdeti. Hol olvasol ebben katolicizmusról te analfabéta állat? Istenről van benne szó. Ez lehet keresztény, zsidó, arab, hindu, görög vagy bármi más.

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2010.05.27. 17:04:45

@II.Briandrew:
köszönöm, olvasom és olvastam a Bibliát.

a törvényjavaslat szövege azonban ettől még nem lesz logikus.
legalább csinálták volna meg jól...

Fapuma (törölt) 2010.05.27. 17:04:48

Nem baj ez baratom, hianyoztal erto olvasas orarol es liberalis lettel, ez van.

Teged, mint liberalist sert ez a moka, engem meg mint hivo romai katolikust hihetetlenul megnyugtat. 1:1. Mit szeretnel, hogy 1:0 legyen neked, csak hogy pc legyen a szoveg?

Dr. No 2010.05.27. 17:06:12

"Az Isten a történelem ura" koncepció önellentmondás. Isten léte ugyanis kizárja a történelem létét. Pontosítok: kizárja az emberi történések időbeni egymásutániságának történelemként való értelmezését. Az isteni értékek ugyanis időn kívüliek és változatlanok, eleve adottak, míg a történelem az emberi értékek és életfeltételek időbeli változását jelenti. E szempontból mindegy, hogy a különböző történelem-koncepciók szerint milyen cél felé irányul a történelem folyamata, illetve hogy javul vagy romlik-e valamilyen szemszögből az emberi állapot. A két logika kizárja egymást, így Isten nem lehet az ő létét per definitionem kizáró "narratíva" ura. Ha már ilyen megfogalmazást akartak alkalmazni, akkor az "Isten a világ ura" formulát lett volna helyes.

Papírsárkány 2010.05.27. 17:06:35

sorokinV: "A "liberális demokrácia intézményei" bekaphassák', ha az ateizmus előírás szerintük! "

@tölgyes: "Milyen különös. A szerzőt zavarja, hogy nem csak azokat fogalmazta bele a szövegbe, akik a történelem folyását nem Istentől, hanem másból vezetik le...vagyis, hogy az ország hívő részét nem zárták ki a szövegből.. érdekes ez a tolerancia szószólóinak szájából. "

Csúsztatás az megy rendesen, remek csúsztatott palacsintát alkothatnátok :) Majd küldök receptet ;)

sorokinV 2010.05.27. 17:07:02

@Bobzen:

Neked meg mi bajod, bogaram?

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2010.05.27. 17:08:23

@sorokinV:
zavarja a hülyeség. (megértem az álláspontját.)

Cinkes 2010.05.27. 17:09:08

Ez amúgy nem kicsit irónikus, hogy olyan emberek akarják megmondani a frankót akik mesékben hisznek és nem a valóságban. Agymosást mindenkinek! Ómen!

raja ram 2010.05.27. 17:09:47

1980 és 1994 között Németországban éltem. Senkit nem érdekelt ki a kancellár, senki nem beszélt az alkotmányról, senki nem zsidózott. Az emberek élték az életüket, nem vártak semmit az államtól, a politikusoktól, a politika nem volt része az életüknek. 20 év telt el a rendszerváltás óta, nem értem, hogy lehet még ez a téma. Nem értem, hogy miért foglalkozik 10.000.000 ember azzal, hogy mit csinál 386 elmebeteg a parlamentben. Teljesen felesleges ezzel foglalkozni, ez egy magyar átok, 100 év múlva is hülyék fognak ott ülni, ez már 1490 óta így van. Egész egyszerűen nem kell velük foglalkozni, olyan sok befolyásuk nincs az életünkre. Írjanak új alkotmányt, bohóckodjanak a szlovákokkal, szidják egymás anyját, kit érdekel. Ezek miatt képes 10.000.000 ember összeveszni?

Bobzen 2010.05.27. 17:10:21

@II.Briandrew: Neked is halkan megsúgnám, hogy az USA-ban korántsem olyan felhőtlen a helyzet, mint azt sokan képzelik. Mintegy három-négy éve, nagyjából a választási kampány kezdetével egy időben indult meg az egész amerikai médiát lefedő társadalmi vita, amely során azt vizsgálták, mennyiben tekinthető az USA alkotmánya szekulárisnak, mivel a honalapító atyák többsége köztudottan deista volt és ellene volt bárminemű fundamentalizmusnak (Thomas Jeffersontól, John Adamsen át, Franklinig bezárólag). A modern republikánusok azonban állandóan az ún. keresztény értékekkel kampányolnak, ami talán éppen az ő szájukból a leghiteltelenebb, de ezt most inkább hagyjuk.

sorokinV 2010.05.27. 17:10:26

@_drc_:

Akkor nehéz lehet együtt élni magatokkal!

II.Briandrew 2010.05.27. 17:10:44

@_drc_:

Preambulum, nem törvény...A törvény szövegével semmi gond nincs. Kicsit ömlengős, belefér, ha ilyen témáról van szó. Itt inkább a te mondataiddal vannak gondok. Nem logikai bukfencek csupán, hanem szimpla szarozás. Ha pedig olvasnád a Bibliát, akkor meg sem fordulna a fejedben az Isten "jogállását" feszegetni és fikázni egy olyan törvényt, amiben végre szerepel. Vita részemről lezárva!

II.Briandrew 2010.05.27. 17:11:48

@Bobzen:

Ez viszont közel sem változtat a lényegen...de köszi! :)

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2010.05.27. 17:12:16

@II.Briandrew:
részemről is lezárva a vita. (gondolsz amit akarsz és megértesz a szavaimból, amennyit meg akarsz érteni.)

old_field 2010.05.27. 17:12:28

@Nűnű:
igazi liberális reakció... :)

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.05.27. 17:12:30

@BéLóg: neked és minden istenkedőnek, ajánlom egy hozzáértő szavait. Neve: Isten a Jézus Krisztus által (Lukács 18:9-14).

9. Némelyeknek pedig, kik elbizakodtak magukban, hogy ők igazak, és a többieket semmibe sem vették, ezt a példázatot is mondá:
10. Két ember méne fel a templomba imádkozni; az egyik farizeus, és a másik vámszedő.
11. A farizeus megállván, ily módon imádkozék magában: Isten! hálákat adok néked, hogy nem vagyok olyan, mint egyéb emberek, ragadozók, hamisak, paráznák, vagy mint ím e vámszedő is.
12. Bőjtölök kétszer egy héten; dézsmát adok mindenből, a mit szerzek.
13. A vámszedő pedig távol állván, még szemeit sem akarja vala az égre emelni, hanem veri vala mellét, mondván: Isten, légy irgalmas nékem bűnösnek!
14. Mondom néktek, ez megigazulva méne alá az ő házához, inkább hogynem amaz: mert valaki felmagasztalja magát, megaláztatik; és a ki megalázza magát, felmagasztaltatik.

PONT.

ha bővebben akarnám kifejteni: a most a parlamentben istenkedők TEKINTÉLYES RÉSZE 25-30-40 évvel ezelőtt azt sem tudta, hol van a lakhelyén a templom.

de mindegy, az Isten - mint a történelem ura - fölöttük is ítélkezik majd... :-)

Dr. No 2010.05.27. 17:12:57

@-JzK-: "és az 1944 után felállott gyászos társadalmi rendszer megtörte népünk egy jelentős részének tartását. A természetellenes szocialista rendszer"

Tehát szerinted a szocialista rendszer Magyarországon 1944-ben (vagy utána) jött létre? Egyébként tanultál történelmet?

Bobzen 2010.05.27. 17:13:45

@sorokinV: Ó, igazán semmi, csak kontextusból kiragadva, félmondatokat idézve próbálsz érvelni (ergó hazudsz). Ha csupán ennyire vagy képes, te is, mi is jobban járnánk, ha tényleg ráhagynád azt, amit it művelsz. Tudod nem azt a képet erősíted, hogy vallásos emberek alkalmasak lennének az érdemi vitára vallást érintő kérdésekben.

bread 2010.05.27. 17:14:07

@KG2000: Az analógiád ott sántít, hogy sem a Fradi, sem a Dózsa nem került be egyetlen törvényünkbe sem. Úgy lenne helyes, ha ezt a példát így használnád: "... mi, akik a Fradinak drukkolunk, és azok is, akik más csapatért szorítanak..."

Az egészben az a gusztustalan, (a)hogy a fityiszből egyszer csak előtört ez a fene nagy hit, miközben régen csuhásoztak, kúrogattak jobbra-balra (tévedés ne essék, ezzel semmi bajom, csak közben ne forgassuk a szemünket nagy ájtatosan), és legfőképpen: liberálisként definiálták önmagukat...

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2010.05.27. 17:14:17

@sorokinV:
nem nehezebb, mint neked elviselni minket. :D

Brain$torming 2010.05.27. 17:14:29

8 év fundamentalista ateizmusa után nem jön rosszul egy kis katolikus hozzáállás.

A postoló pedig nyilvánvalóan héber.

Papírsárkány 2010.05.27. 17:16:24

No és az persze nem zavarja kedves (a szöveget védő) kommentelőket, hogy éppen a nagybetűs isten híveinek jár külön említés, "mindenki más" meg egybe van ömlesztve... (ha már a kettéválasztástól szemük se rebben).

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2010.05.27. 17:17:32

@Bobzen:
részemről nem akartam sem sorokinV-vel, sem más vallásos emberrel vitázni a vallásáról. véleményem szerint ez az ő legbelsőbb magánügyük, annyira az, hogy senkinek semmi köze hozzá.

ami zavar az az, hogy a) miért nem tudnak logikusan összerakni egy fogalmazványt, amiből végül törvény lesz, b) miért kell eleve megosztó módon fellépni? mert Orbán és Semjén uraknak tetszik a lengyel módi és idehaza is szeretnék meghonosítani? -- oké, de legalább jól csinálnák, formállogikailag is helyesen!!!

Papírsárkány 2010.05.27. 17:17:57

@Brain$torming: fundamentalista ateizmus? :) Tudod mi az az oximoron? :)

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2010.05.27. 17:18:49

@Brain$torming:
tévedsz, a családfámat tekintve közelebb vagyok a székelyekhez, mintsem gondolnád.

old_field 2010.05.27. 17:19:01

"Ateistaként azt gondolom, hogy ez a megfogalmazás sérti a liberális demokrácia intézményei által biztosított szabad véleménynyilvánítás és a lelkiismereti szabadság (jelenleg még) az Alkotmányban biztosított alapjogát, és túl ezen sérti mindazok szabad meggyőződését is, akik hisznek Istenben, a szeretet, a jóság és a szépség forrásában. "

Sz@r érzés lehet, amikor látod, hogy omladozik a hitetlenség hitéből kreált szerkezet... :)
Ateistaként lehetőleg ne mondd meg, hogy mit gondolnak, akik hisznek Istenben.
Ha ez sérti a "szabad véleménynyilvánítás" alapjogát, akkor a szabad véleménynyilvánítás során történt szemkilövést hova sorolod ?
szánalmas.liberálbolsi.hu

mehr luft 2010.05.27. 17:19:10

@Brain$torming: hát magyar felhasználónevet sem tudtál választani??? Emberek, ZSIDÓ van köztünk, istenemre, ZSIDÓ!!!

ryuk (törölt) 2010.05.27. 17:19:59

nekem spec az a bajom ezzel a megfogalmazással, hogy éppen annyira leegyszerűsítő, mint a beterjesztő párt demagógiája. nem azt üzenték ezzel, hogy vannak hívő és nem hívő tagjai az országgyűlésnek, hanem önkényesen felosztották a képviselőket: az egyistenhitet állítják szembe minden mással. ha a vallásosság, vagy személyes hit megjelenítése lett volna a beterjesztők szándéka, akkor nem rekesztették volna ki a megfogalmazásból a több istenben hívő vallások képviselőit sem, és valahogy így szólna a szöveg: "Mi, a Magyar Köztársaság Országgyűlésének tagjai, akik hiszünk abban, hogy Isten VAGY AZ ISTENEK a történelem ura(I), s azok, akik a történelem menetét más forrásokból igyekszünk megérteni,"

Dr. No 2010.05.27. 17:20:13

@Dr. No: Kiegészíteném: a szocialista rendszer (sic!) valóban 1944 után jött létre, már amennyiben az "1944 után" bármely olyan évszámot jelent, amely 1944 <. Ebben az értelemben Németország 1944 után egyesült, továbbá a Szovjetunió 1944 után szűnt meg, tehát lehet, hogy a 2. világháborúnak sem az lett a vége, amit nekünk tanítottak.

II.Briandrew 2010.05.27. 17:21:23

Ha zsidó, akkor zsidó, ha nem, nem. Kit érdekel? Az a baj, hogy emellett hülye is! :)

Brain$torming 2010.05.27. 17:22:25

@tértivevény: Igen, ez pont az volt.
Gondoltam leesik az itt megjelent belvárosi értelmiségnek.

sorokinV 2010.05.27. 17:22:35

@Bobzen:

Ez a "hazucc!" csatakiáltás olyan Gréczys. :)

Amúgy meg nem vagyok különösebben vallásos, inkább mint intézmény tisztelem az egyházakat, de mindig megdöbbent, mikor szembetalálkozom egy harcba induló ateistával, aki a Kommunista Kiáltvány szellemében kísérel meg leszámolni a népek mákonyával. Miközben az érvkészlete szinte egybevág a falusi bigott nagymamával, aki lekurváz minden lányt, aki fejkendő nélkül merészel az utcára lépni.

Szal' a kizárólagosságra való törekvés minimum pofátlan, habár egy önmagát toleráncnak tartó libbancstól inkább szánalmas.

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2010.05.27. 17:22:50

@II.Briandrew:
az vagy te!

beeeeeee!!!

(kettőnk közt nem zártuk már le a "vitát" egyszer?)

-JzK- 2010.05.27. 17:24:03

@Kov:
Az állam és az egyház az fogalmilag két különböző dolog, nem lehet egyesíteni. Maximum azt mondhatnánk, hogy kölcsönösen elismerik, és segítik egymást.

Egyébként amire te gondolsz, az manapság fizikailag lehetetlen, hála a kommunisták ármányos munkájának.

Mert nem azt csinálták, hogy egy az egyben betiltották volna a vallást, nem. Ennél ravaszabbak voltak: a falusi idős embereket nem zaklatták, viszont az értelmiséget istelentelenségre nevelték. Így kialakult az az ostoba, hamis sztereotípia, hogy a vallás az csak a buta öregasszonyok szórakozása.

Pedig nem. Ami meg az állam és az Egyház egységét illeti, XIII. Leó a következőképpen utalt erre a korszakra Immortale Dei (1885) enciklikájában:
„Volt idő, amikor az evangélium filozófiája vezérelte az államokat. Ebben a korszakban a keresztény bölcsesség befolyása és annak isteni bölcsessége átjárta az emberek törvényeit, intézményeit, szokásait, a civil társadalom minden osztályát és viszonyát. A Jézus Krisztus által alapított vallás szilárdan állt minden őt megillető méltóságában, virágzott mindenütt, hála az uralkodók pártfogásának és az elöljárók legitim védelmének. Ezen időszakban a papság és a birodalom boldog egyetértésben és a jó hivatalok baráti kölcsönösségében kapcsolódott össze. Az így szerveződött civil társadalom minden várakozást felülmúló gyümölcsöt termett, emléke megmarad és tovább él, s ellenségének semmiféle mesterkedése sem tudja azt elrontani és elhomályosítani.”

II.Briandrew 2010.05.27. 17:25:00

Látom egyesek 8 év után elég nehezen viselik, hogy kedvenc oldaluk finoman szólva leszerepelt és már nem ők osztják az észt a Magyar Országgyűlésben. Bármit is csinál a Fidesz vagy Orbán, az tuti az ördögtől van, ezek máris szétlopták az országot, szerencsétlenkednek, minden szar, amit csinálnak. Kár, hogy még csak nem is iktatták be őket, de ez tényleg egyik baloldali megmondó emberkét ne zavarja az érvelésben.

II.Briandrew 2010.05.27. 17:26:06

@_drc_:

Először is nem neked szólt,másodszor nekem semmi bajom a zsidókkal...

-JzK- 2010.05.27. 17:26:14

@Dr. No:
Tudom, hogy a maga teljességében csak 1948-49ben jött létre a szocialista rendszer ("A fordulat éve"), de már a német, majd a szovjet hadsereg megszállása után is megkezdődött Magyarország természetes, organikus fejlődés által létrejött berendezkedésének szétverése.

azallamenvagyok 2010.05.27. 17:26:53

az emberi jóság szellemét kellett volna belevenni

Papírsárkány 2010.05.27. 17:27:45

@sorokinV: Látom már gyakorolsz előre az ajánlott palacsinta-recepthez:)
Még mindig senki nem törekszik kizárólagosságra.
Az egész téma arról szól, hogy egy fölöslegesen megosztó rész került a preambulumba.

LZoltan 2010.05.27. 17:29:18

Ha Isten a történelem ura akkor Ő tehet Trianonról is? Esetleg egy büntetés a Magyar népnek? Vagy okít minket mint Jóbot? Bármi is a "tényálladék" ha tényleg Isten a történelem ura, nem illene jó keresztény módjára beletörődni és alázatosan elfogadni amit "adott"?

Kennysp2 2010.05.27. 17:30:20

Szerintem a Fideszről tudni lehetett, hogy keresztény nézeteket vall, tehát most akár tetszik, akár nem, Magyarország választói többségének az akarata, hogy úgy legyen a törvényben.

Természetes, hogy ha például egy liberális pár győz, akkor ilyesmiről szó sincs. Vagy ha mondjuk a tibeti kecskepásztor-párt nyerne akkor beleírnák, hogy Buddha tanait követve...

Bobzen 2010.05.27. 17:30:35

@sorokinV: Szóval a hazudozás nem jött be, indulhat a személyeskedés :) Szóval ateista, kommunista, toleranciaharcos és liberális is vagyok egyben, jó tudni :D Még mi vagyok, kedves sorokinV?

Amúgy nagyon nehéz érvelni valaki ellen, aki kizárólag 'quote miningolni' tud, meg jelzőkkel dobálózni.

Milyen kizárólagosság?

somogg (törölt) 2010.05.27. 17:30:55

szerintem mindig sokkal viccesebb amikor orbanek vannak hatalmon, mindig megmosolyogtat ahogy ezekkel az ures pozokkal a horty korszakot probaljak felidezni a 21ik szazadban, mert a valasztoik annyira kamazzak. nagy otlet volt annak idejen a liberalisokat feladva a latens kadaristakat celpiacnak valasztani. hatalmas piac, eleg egy ket magyar zaszlo az oromhoz, az allami gondoskadas iranti olthatatlan vagy pedig kivallo lehetoseg a lopasra, centralizalasra.

Dr. No 2010.05.27. 17:31:07

@sorokinV: Az ateizmusnak köze nincs a Kommunista Kiáltványhoz. A teljes érvkészletet a felvilágosodás idején kidolgozták. Gondolj csak erre: "Denevér babona, bagoly vakbuzgóság" - szerző: Csokonai. Nyilván ő is kommunista volt.

-JzK- 2010.05.27. 17:33:36

@II.Briandrew:
Igen, és most a "jogaikról" sápitoznak. Ezek az állítólagos jogok, amelyekről elmondható, hogy "szabadságot védelmez ugyan, de a tisztességtelen cselekvés szabadságát; azoknak a polgároknak védelme, akik életüket a tisztesség és a kifejezetten tilalmas közötti széles posványban akarják felépíteni; az ügyes, minden hájjal megkent, jogilag körültekintő, lelkiismeretlen síberség területén." Ez egyébként egy nemzetiszocialista bírótól idézet, nem értek egyet a nemzetiszocializmussal, de ez az idézet nagyon találó.

Dr. Padányi Viktor, az 1945 után ausztráliai emigrációba kényszerült nagy magyar történész pedig így ír A nagy tragédia című munkájában: "Jogrendszereink csúcspontja az ember fensége és az emberi élet szentsége, hangyavilágunk modern bölcseletében az ember az egykor csak a királyoknak kijáró személyi fenség és sérthetetlenség tulajdonosává tolta fel magát, s hovatovább oda jutottunk, hogy egy ember nem lehet eléggé ostoba, haszontalan és értéktelen ahhoz, hogy határtalan emberi öntudatra, egyenrangúságra és szinte már ijesztően nevetséges önértéktudatra ne érezné feljogosítva önmagát. Ma már nincs szerénység, meghajlás, alázat és jelentéktelenség-tudat (s ha van, azt Freud óta betegségnek tekintik), emberi lények, akiknek szellemi világuk egy-két ezer szó használatán alig terjed túl, akikben a vegetatív léten túlterjedő 'szellemi' színvonalat csupán olcsó divatcikkek viselése és primitív szórakozások hajszolása jelenti, akik a világnak alig érnek többet azoknak a fizikai munkaóráknak effektív összértékénél, ami vegetatív szükségleteik kielégítésén felül az emberiség számára pluszként fennmarad, feljogosítva érzik magukat primitív jelentéktelenségük és a semminél alig több fontosságuk számára ugyanazt követelni, ami egykor csak a legnagyobb, legértékesebb és legfontosabb erőfeszítéseknek járt ki. Az utcalány demokratikusan egyenlőnek, emberi méltóságában azonosnak tekinti magát a tisztes és életét másokért elégető családanyával, a tolvaj és szélhámos szemtelenül emberi jogaira hivatkozik az életének mocskát likvidáló hatósági közegekkel szemben, s az izmait áruba bocsátani nem képes fölösleg nem emberséget és szívet kér és köszön meg, ha kap, hanem követel, mintha Istenen kívül bárki is jogszerűen felelős volna életéért és haláláért. Az emberi irgalom, belátás és együttérzés intézményeiből "panem et circenses" lett, amit mint kijáró jogot követelnek egyre többen, s mindezt annak a tulajdonképpen semmitmondó ténynek az alapján, hogy ők 'emberek'."

sorokinV 2010.05.27. 17:34:00

@tértivevény:

Mint egy preambulumnak általában kell lennie, ünnepélyes és dagályos. Nem érdemes elvitatni a jogot tőlük, hogy saját módon legyenek ünnepélyesek és dagályosak. Ők bele szeretik szuszakolni mindenbe Isten, ám tisztában vannak vele, hogy vannak akik nem hisznek Istenben - ezért a mondat másik fele őket jelöli meg. Ennyi! Win-win szituáció ez normál esetben, hacsak valaki nem szeretné kicseszerinteni a másik csapatot a mondatból.

vakvarju 2010.05.27. 17:35:12

@borboja: Drága! Nem lehetne kicsit cizelláltabban, hiszen Istenről beszélsz?

ryuk (törölt) 2010.05.27. 17:35:22

@Kennysp2: a fidesz nem vall keresztény nézeteket, egyes politikusai pedig még kevésbé. ezek csak szavak, amik az arra hajlamos választópolgárban kiváltják a pavlovi reflexet.

sorokinV 2010.05.27. 17:35:29

@Bobzen:

Bogaram! A személyeskedés kifogásolása tőled különösen vicces, mert az első paraszt hsz. a neved alatt fut a kommentfolyamban! :)

Dr. No 2010.05.27. 17:35:58

@-JzK-: 1948-ban deklaráltan kommunista rendszer jött létre, ami 1956-ig tartott. Szocializmus utána volt, a Kádár-rendszerben. 1945-től 1948-ig kapitalizmus volt és többpártrendszerű demokrácia, ami politikailag - minő csoda! - tagadta a Horthy-féle berendezkedést.

Természetesen egy megcsontosodottan maradi és élhetetlen, életképtelen rendszert - ahol pl. a gépi cséplés rendeletileg volt betiltva - nevezhetünk "organikus fejlődés eredményének". Bár akkor már inkább Isten által rendeltnek nevezném.

azallamenvagyok 2010.05.27. 17:36:03

a legérdekesebb az egészben a számháború: a kétharmados parlamenti többséget úgy értelmezik, mintha az ország lakosságának kétharmada tiszta narancsos lenne

pedig a jogosultak kb fele jelent meg csak a választásokon, akinek a kétharmada (sem) szvazott a fideszre, bárhogy számolom, ez az emberek egyharmadát jelenti, és az, hogy valaki rájuk szavazott még mindig nem jelenti azt, hogy az összes képviselt elvvel egyetértenek... sőt, gyaníthatóan a nagytöbbség csak az mszp ellen szavazott... mondjuk azt nagylelkűen, hogy a lakosság 15%-ának kedvéért került bele Isten a szövegbe

és mielőtt valaki félreértené, nem megbántani szeretném azt a 15%-ot, becsülöm őket a hitükért

II.Briandrew 2010.05.27. 17:37:02

@-JzK-:

Van igazság benne, de ezt a nemzetszocialista hátteret nem tudom kiverni a fejemből. Keress gyorsan más gondolkodótól valamit! :)

sorokinV 2010.05.27. 17:37:55

@Dr. No:

A "népek mákonya" miatt említettem csak, nem származtattam onnan!

-JzK- 2010.05.27. 17:39:06

@Dr. No:
Nem a gazdasági rendről beszéltem, hanem az államhatalom által pártolt ideológiáról. Egyébként sem a Rákosi-, sem a Kádár-rendszer nem nevezte rendszerét kommunistának, az cél volt, inkább a szocializmus építéséről beszélt.

De most nem is a termelőeszközök tulajdoni viszonyairól beszéltem, hanem a világnézetről.

-JzK- 2010.05.27. 17:40:25

@II.Briandrew:
Csak az első idézet nemzetiszocialista, a második nem. Egyébknét nem kell a reductio ad Hitlerum esztelen hibájába esni. Nem az számít, hogy ki mondja, hanem, hogy mit mond. Nomeg abusus non tullit usum.

Bobzen 2010.05.27. 17:41:21

@sorokinV: A személyeskedésen túl én azért megpróbálok érvelni is. Rólad ez idáig nem volt elmondható.

"Win-win szituáció ez normál esetben, hacsak valaki nem szeretné kicseszerinteni a másik csapatot a mondatból."

Szóval a ünnepélyességre való törekvés elegendő okot szolgáltat a Fidesz-KDNP-nek arra, hogy két részre (hívőkre és nem hívőkre) osszák a képviselőket és valahol a lakosságot is. Egyéb hozzáfűznivaló?

ryuk (törölt) 2010.05.27. 17:42:59

@Bobzen: csak annyit ehhez, hogy nem hívőkre és hitetlenekre, hanem egy istenben hívőkre (nem megnevezve, hogy melyik vallás istenét értik ez alatt) és mindenki másra osztották a képviselőket.

ryuk (törölt) 2010.05.27. 17:44:08

@ryuk: tehát fontosnak tartották kiemelni, hogy van egy olyan csoport a parlamentben (és nyilván a lakosságban is), amelyik egy istenben hisz.

Hungeralien 2010.05.27. 17:44:31

Hát ez kész!

Szóval vannak az istenesek, akik szerint Isten a történelem ura, tehát az ő lelkén szárad Trianon. Vagy másképp Trianon istenes dolog.

Meg vannak akik más forrásokból próbálják megérteni a történelmet. Na én egy ilyen vagyok. Szerintem a köcsög nagyhatalmak geciskedtek velünk, nem Isten.

Szopjanak szájba akik azt mondják hogy Isten akarata volt az ország szétszakítása..

Dr. No 2010.05.27. 17:45:25

@-JzK-: Igaza van dr. Padányinak, akkor el kell ismernie azt is, hogy a saría következetesebb az európai jogrendszereknél.

Egyáltalán az iszlám sokkal következetesebb Kövér doktoréknál, ott Allah nem "a történelem ura", hanem egyszerűen van Allah akarata és kész.

sorokinV 2010.05.27. 17:45:37

@Bobzen:

Bogaram! a "hazucc" az nem érv! :)

Amúgy mi ez a "két részre osszák a képviselőket" szöveg? Szerinted egy nagy homogén massza a világ? Illetve, ha bármi nevesítve van, az már rossz? A "Tisztelt Hölgyeim és Uraim" kezdés az maga a borzalom, mert megosztotta a hallgatóságot? Értelmetlen és átlátszó ez a rinya!

szemtanú 2010.05.27. 17:47:20

Nyugalom! Istentől nem kell félni. Az ember(ek)től kell félni!

mehr luft 2010.05.27. 17:47:20

@-JzK-: hahaha. dr. padányi viktor is gyakorolhatott volna egy kis szerénységet, alázatot, meghajlást és jelentéktelenség-tudatot amikor felnőtt emberek számára teljesen nyilvánvaló dolgokat revelációként közöl.

ja és az elképesztően köcsög latinkodásodra: Barba non facit philosophum (:DDDD)

Kennysp2 2010.05.27. 17:47:25

@ryuk:
Ha nem tévedek Orbán Viktor például református, ezen kívül a pártszövetség kb. negyedét a kereszténydemokraták teszik ki, szóval szerintem mondhatjuk, hogy keresztény párt a Fidesz.
És el tudom fogadni, hogy esetleg izr.aeliták, vagy más vallásúak is vannak ott, de hivatalosan szerintem keresztények.

Bobzen 2010.05.27. 17:48:08

@ryuk: Még ez a meghatározás sem egyértelmű, hiszen nem minden egyistenhívő hiszi azt, hogy a nagy varázsló koreai Starcraft-versenyző módjára játsza a maga globális stratégiai játékát az emberiséggel.

Dr. No 2010.05.27. 17:48:08

@-JzK-: Vagyis Tildy Zoltán és Nagy Ferenc, egymást követő kisgazdapárti köztársasági elnökök a kommunista ideológia hívei voltak? Érdekes nézőpont, eddig nem találkoztam vele.

Kov 2010.05.27. 17:49:10

@-JzK-: És hogy gondoltad az eretnekség elleni állami fellépést?

És egy adótörvényben pl. hogy jelenne meg a krisztusi eszmény? Tartsd oda a másik orcádat is? :) Bocs, viccet tényleg félretéve...

Egy pápa, főleg akkortájt még jó hogy ilyeneket írt. Az általa említett korszakban a Vatikánnak komoly politikai befolyása volt. És leírja, hogy ez mennyire szép és eredményes dolog. Ez nagyjából olyan, mintha mosóporokról beszélgetnénk, és idéznél egy reklámot, miszerint a Biopon 45 fokon tisztára mos. Ebből pedig az következik, hogy a Biopon jó.

Az állam és egyház szétválasztása nem azt jelenti, hogy szervezetileg nem ugyanaz a kettő, mert ez alapvetés, nem ugyanaz. Annyit tesz, hogy az állam irányításából az egyház, és bármely vallás mint befolyásoló tényező, mint hivatkozási alap és politikai erő kimarad. Egy fal van a kettő fogalom között.

Az már megint más kérdés, hogy elég messze kanyarodtunk a cikk témájából, ami pusztán egy egységről szóló törvénybe beiktatott felesleges megkülönböztetés. Ebben a törvényben létjogosultak a "határon innen és túl" és egyéb hasonló magasröptű frázisok, de ezt az épp tárgyalt részt belevenni körülbelül olyan, mintha még mögéírták volna, hogy "s azok, akik az ellenkező neműeket kedvelik, s azok, akik gyönyöreiket más forrásokból igyekeznek megszerezni". Irreleváns. Gumicsont.

És rágjuk.

Bobzen 2010.05.27. 17:49:31

@ryuk: Még ez a meghatározás sem egyértelmű, hiszen nem minden egyistenhívő hiszi azt, hogy a nagy varázsló koreai Starcraft-versenyző módjára játsza a maga globális stratégiai játékát az emberiséggel.

kamarti 2010.05.27. 17:50:37

@Dr. No: hát annyira azért mégse lehettek tökös legények, hogy Istent a világ urának nevezzék (és ebben a nagy sietségben amúgy se sok idejük marad ilyen apróságokkal foglalkozni...)

"A keresztények vallják, hogy egyetlen embert sem szabad kényszeríteni hitének megváltoztatására, vagy meggyőződése miatt korlátozni (kivéve ha a közjót sérti) annak gyakorlásában. Ám a lelkiismeretet nevelni kell, mert a lelkiismeret önmagában nem az igazság forrása, hanem a szubjektivizmusé. Minden ember köteles az igazság keresésére és a jó megcselekvésére.
Tehát a nyálasképű "mindegy miben hiszel, csak érezd jól magad" szemlélet eretnekség, amely ellen az alapvető jogok tiszteletben tartása mellett az államnak erkölcsi kötelessége fellépni."

mondjuk nem gondozhatnám a saját (meg a ygerekeim) lelkiismeretét mondjuk én és nem állambácsi? mégis, meddig szeretnének bejönni a magánszférámba? és miben különbözik ez a szocializmusben tapasztalt (mert vannak ám, akik tapasztalták már azt is, és még emlékeznek, netán összehasonlítanak) kötelező kűröktől? a hivatkozási alap ott is megvolt, vagy mégis, miben vitatkoznál a felelős, 180%ot sztanahovizáló, példamutató, világbékét építő stb. stb "szocialista embertípus" által képviselt értékekkel? hát ja persze, hogy a valóság kissé távol esett az eszményektől? hát, igen. viszont ha most mindenki lelkiismeretét elkezdi nevelni a kere3sztény egyház, akkor mindjárt mindenki szó szerint csodatévő szent lesz? tehát manapság is mindenki, aki becsületes, igazságos, erkölcsös, az hívő, aki pedig ateista az becstelen, igazságtalan, hazaáruló stb. stb.? Erről lenne szó?

Kennysp2 2010.05.27. 17:51:26

@azallamenvagyok: Aki nem jelent meg a választáson, az ne várja, hogy képviselve legyenek az érdekei szerintem.
Egyébként igaz, hogy a szavazni elmenők nem 2/3a hanem fele szavazott rájuk, ez van..
De például az angol jogrendszer szerint, mivel 3 kivételével minden helyen a fidesz nyert, most 3 kivételével csak fideszesek lennének a parlamentben, szóval a mostani rendszer sem túlzottan igazságtalan.

sorokinV 2010.05.27. 17:53:12

@Kov:

A preambulumban írtaknak szvsz pont az az értelme, hogy hiába vagyunk különbözőek, a világról eltérően gondolkodók, a normaszövegben foglaltakkal mind egyetértünk!
Ezt máshogy értelmezni csak indulatból lehet!

ryuk (törölt) 2010.05.27. 17:55:15

@Kennysp2: a kdnp egy nem létező szervezet, a fidesz szimbiontája, képviselői a fideszből ültek át. azért cipelik csak magukkal, hogy mondhassák, nem mi egyedül, hanem együtt. amúgy meg nekem nem túl hiteles az ájtatos vallásosság képviselete egy olyan szervezet részéről, amely nem sokkal korábban - az akkor még létező - kdnps képviselőknek vonyította, hogy "csuhások, térdre imához". a fidesz szavakban keresztény párt, az úgynevezett keresztény értékekre magasin szarik, amint azt egyes politikusainak megnyilvánulásai remekül példázzák.

Bobzen 2010.05.27. 17:55:48

@sorokinV: Rámutattam, hogy kontextusból kiragadva idéztél. Nem érv, valóban, de szándékosan eltorzított alapokon nyugvó érvvel nem is kezdek el vitatkozni.

Addig nincs baj a nevesítéssel, amíg nem megosztó és nem szül konfliktust. Szerinted ez elmondható a törvényről jelen formájában?

ryuk (törölt) 2010.05.27. 17:58:17

@sorokinV: miért fontos a különbségtétel? miért nem lehet azt írni, hogy "Mi, a Magyar Köztársaság Országgyűlésének tagjai hazánkért és a magyar nemzet egészéért... blablabla). no, azért fontos, mert addig is erről beszélnek a zemberek, és nem arról, hogy miért drágul a kenyér és a törlesztőrélszlet.

kamarti 2010.05.27. 17:58:44

egyébként a preambulumból nekem kifejezetten nem tetszik ez a (fél)mondat sem:
"tartva (a magyar nemzet érdekeit és) _más nemzetek_ jogát arra, hogy a magyarság számára fontos létkérdésekről másként gondolkodjanak"

tehát ha másképp gondolkodnék bármilyen magyar "létkérdésről" (ami egyébként mi is?), mint az OGY hívő és nem hívő tagjai, akkor nem vagyok magyar. vagy ha magyar vagyok, nem gondolkodhatok másképp. szép.

a Jobbikos módosításban az indoklás is szép: a _kollektív emlékezet_ helyreállítása.
ami pedig a központilag előírt Trinanon-ünnepségeket illeti: az itteni megyei önkormányzat már jóval a tv-javaslat előtt határozatot fogadott el arra nézve, h az általa fenntartott középiskolákban legyenek "emlékezet-helyreállító" ünnepségek, rendhagyó történelem órák június 4-én - amiről ősszel majd be is kell számolni előttük.

mehr luft 2010.05.27. 18:00:21

@sorokinV: mit szólnál a "Mi, a Magyar Köztársaság Országgyűlésének tagjai, ateisták és mások/egyebek, hazánkért és a magyar nemzet egészéért,..." változathoz?

ez megfelel annak a kitételednek, hogy "hiába vagyunk különbözőek, a világról eltérően gondolkodók, a normaszövegben foglaltakkal mind egyetértünk!"
nemde?

sorokinV 2010.05.27. 18:02:09

@Bobzen:

1, Nem idéztem, csak a poszt egyik lényegi, számomra felháborító üzenetére reagáltam. Nem fogok minden hülye posztról recenziót írni, s mivel te sem tettél így, ezért csak buta kötözködés, amit művelsz!
2, Mindenen lehet fogást találni, csak szándék kérdése.
3, Semmi megosztó nincs benne (lásd az iménti kommentemet), pont hogy "egységesítő" volna ez a szöveg!

old_field 2010.05.27. 18:02:24

amúgy a blog címe is olyan IQ' -
"Kurvannya 2.1
"mindenkinek kurvannya" avagy szellemi termék Szabolcsból"
Ez is olyan tipikusan index-liberális szellemi színvonal :
ha nincs 1 qrva vagy baszás, szopás a címben, akkor az már nem is jó.

Kov 2010.05.27. 18:02:26

@sorokinV: Nem indulatból, de én úgy értelmezem, ahogy az első postomban kifejtettem. Mivel a témához nem kötődik a vallási hovatartozás, teljesen felesleges beleírni. Ha csak a nagy magyar összeborulás van benne, akkor az bár kicsit giccses, de egyet tudok vele érteni. Ez így csak viharkeltés a biliben. Bel- és külpolitikailag.

sorokinV 2010.05.27. 18:04:26

@mehr luft:

LEhet ezen rugózni csak felesleges! "Mi ateisták, gumimacik, tóthóttók, gyrossütök és ebihalak!" Lehet így is, csak kevésbé ünnepélyes és dagályos!

sorokinV 2010.05.27. 18:07:13

@Kov:

Csak belpolban vihar a biliben. Külben, ha valaki elfingja magát a Pilisben, Slota már mozgósítani akar!

Az, hogy ebből ekkora flémelés lett, az sajna a mi* szegénységi bizonyítványunk!

*akik hiszünk abban, hogy Isten a történelem ura, s azok, akik a történelem menetét más forrásokból igyekszünk megérteni :)

mehr luft 2010.05.27. 18:07:17

@sorokinV: ugye az megvan, hogy a dagályos az pejoratív jelző?

ryuk (törölt) 2010.05.27. 18:08:40

@sorokinV: a szöveg nem egységesítő, hanem megosztó. egységesítő akkor lenne, ha ez lenne: Mi, a Magyar Köztársaság Országgyűlésének tagjai MINDANNYIAN hazánkért és a magyar nemzet egészéért... blablabla. amikor az akik, és akik szerepel benne az egyértelmű megkülönböztetés, mégpedig a beterjesztő szerint fontosnak tartott különbségtétel.

Kov 2010.05.27. 18:12:08

@sorokinV: Külpolitikailag ilyenkor kell hagyni az egészet a francba és nem provokálni, csendben inkább a gazdaságra figyelni, és nem szimbolikus politikával látszatintézkedéseket végrehajtani. Slota dohogjon magában, és szívja az eurót, mint ahogy teszik.

Egyébként jót vitatkoztunk, további minden jót, viszlát mindenkinek*, nekem még nyakamon a vizsgaidőszak.

Uff.

indapass90210 2010.05.27. 18:12:41

Ez így elég értelmetlen mondat, merthogy nincs is isten!

ryuk (törölt) 2010.05.27. 18:15:03

@Dövan: lol! mi kommentelők, akik hiszünk abban, hogy van isten, és azok, akik nem abban hiszünk, hogy van isten.

sorokinV 2010.05.27. 18:15:43

@mehr luft:

Fontos kérdés....

@ryuk:

A gettysburgi beszédben is lehet hibát találni, csak akarni kell!

@Kov:

A kettő nem zárja ki egymást normális esetben.

Bobzen 2010.05.27. 18:17:09

@sorokinV: "1, Nem idéztem, csak a poszt egyik lényegi, számomra felháborító üzenetére reagáltam..."

...aminek úgy lett volna értelme, ha nem vágod le a mondat háromnegyedét. Így a posztból idézve tettél egyenlőségjelet a posztíró saját elvárásai és az agresszív, kizárólagosságra törekedő ateizmus közé, ami már csak azért sem igaz, mert az idézett bekezdés már önmagában cáfolja ezt a megállapításodat. Ha nem látod miért, akkor az a te bajod, nem fogok most kiselőadást tartani az analitikus olvasás mikéntjéről.

2) A kérdés az, hogy a megalapozottak-e a kifogások vagy sem. Egy szekuláris államban hirtelen Isten nevével dobálózni a törvényhozásban azt hiszem elegendő okot kínál a társadalmi vitára, főleg akkor, ha azt az adott kormánypárt teszi kétharmados többséggel. Tudom, egyszerűbb lenne, ha mi "büdös libbancsok", vagy bárminek is nevezzél minket lenyelnénk a békát, s csöndben ülnénk a sarokban, de biztosíthatlak, hogy ez (az én részemről legalábbis) nem fog bekövetkezni, s azt tanácsolom, hogy te se biztass erre senkit sem.

3)Nem megosztó neveztem elsősorban, hanem arra próbáltam célozni, hogy automatikusan két részre OSZTJA a képviselőket és a lakosságot. Ugyanannyira értelmetlen lenne a törvénybe foglalni "hogy mi, akik tölcsérből szeretik enni a fagyit, s azok akik másképpen szeretik a hűsítő édességek nyújtotta élvezeteket...". A fagyi témája viszont bármennyire is abszurd, kevésbé lenne megosztó a vallásosságnál.

tölgyes 2010.05.27. 18:17:40

@tértivevény: Hálás lennék, ha kifejtené, hogy hol itt a csúsztatás... Rugózni kell a világnézeti kérdésen, mert abban biztosan megosztottak a magyarok. Vannak hívők és vannak nem hívők, sőt szenvedélyes ateisták is. Felhívom a figyelmét arra, hogy az ateizmus is csak egy világnézet...felkent ateisták és antiklerikálisok szájából hangzott el, hogy a szociológia burzsoá áltudomány, hogy ősrobbanás nem volt.. és hogy az emberi faj a Föld több térségében párhuzamosan alakult ki...

Vagyis az ateista világnézet nem felsőbbrendűbb, mint más világnézet, nem is tévedhetetlenebb más világfelfogásoknál.

Punxsutawney Mormota 2010.05.27. 18:18:14

@stratez: Szerinted mit szólt volna Jézus a kirekesztő, megbélyegző, felcimkéző dumádhoz? Az ilyen divathívőktől forog a gyomrom.

sorokinV 2010.05.27. 18:18:34

Mi kommentelők, akik a Semjén-Kövér által beterjesztett tv. javaslatot jónak tartják s azok, akik hibásnak, tudjuk hogy a blogmotor egy szar!

Nu, léptem én is!

-JzK- 2010.05.27. 18:19:06

Most komolyan a buzifelvonulásos-tamponreklámos világrendet sajnáljátok? Ehh..

indapass90210 2010.05.27. 18:19:17

@ryuk: az hagyján, vannak emberek, akik meg az ördögről hiszik azt, hogy a számítógépben, vagy az internetben lakozik!

Tehát mi kommentelők, akik hiszik, hogy az internetet az ördög irányítja, és azok, akik az internet működését a konnektorból vezetik le...

ryuk (törölt) 2010.05.27. 18:21:51

@sorokinV: biztos igazad van, nyilván kussolni kell, és hagyni, hadd csinálják a fiúk a dolgukat, hiszen sokkal jobban tudják, és jobban értenek hozzá, mint bárki más ebben az országban. sőt, talán az egész világon, nyilván ezért lehetett, hogy Isten kegyelméből az Úr 2010. évében a Máriának ajánlott ország vezetésére választattak. de azt még mindig nem értem, hogy hogyan jelenthet valakinek a nyílt megkülönböztetés egységteremtést. a szavakat pedig elég egyszerű megérteni, csak akarni kell.

indapass90210 2010.05.27. 18:21:54

@-JzK-: mé, eddig minden nap buzifelvonulás vót? Talán te is ottvótá?

Mo. szekuláris állam, az is kellene, hogy maradjon. De ha beleteszik az Alkotmányba is ezt az istenes marhaságot, nagyon szégyellni fogom magam.

Rókakígyó 2010.05.27. 18:22:42

Tekintve, h az ország kb 30 %-a áll isten oldalán, kb 35-40 % semleges, a többieket meg irritálja ez a dolog, ezt nem szerencsés törvénybe tenni. Amerikában eléggé hívőek a népek, ott ezzel nincs nagy baj. MAgyarországon meg megjegyzik a népek, hogy olyan dolgot akarnak a torkán ledugni, amit nem szeretne. Lesz majd megint szavazás.

ryuk (törölt) 2010.05.27. 18:23:38

@-JzK-: a tamponreklám marad, hiszen az istennek tetsző dolog

Dr. No 2010.05.27. 18:26:04

@sorokinV: "Semmi megosztó nincs benne (lásd az iménti kommentemet), pont hogy "egységesítő" volna ez a szöveg!"

Ez az: úgy egységesít, hogy közben megoszt. Mint a viccben: a fehérek és a feketék is képzeljék magukat kéknek, és a beszálláskor a világoskékek előre, a sötétkékek meg hátra üljenek.

Volt már ilyen: a "megszüntetve megőrizni".

Szibarita 2010.05.27. 18:26:25

hu.wikipedia.org/wiki/Eml%C3%A9kt%C3%B6rv%C3%A9ny

Nezzetek meg, milyen mas nyelveken ismert ez a fogalom, hogy a propagandat torvenybe iktatjak es azt is, hogy mikor kik mire hasznaltak ezt a debil szokast.

Bobzen 2010.05.27. 18:27:17

@tölgyes: Az ateista világnézet, tehát hogy az adott személy nem hisz semmiféle természetfeletti és mindenható hatalomban, az nem von maga után semmit azon túl, amit az előbb itt most leírtam. Az, hogy vannak ateisták, akik magukévá tesznek XY ideológiát, elméletet, az megint csak más tészta. Amúgy az ominózus csusztatásod semmiféle módon nem kapcsolódik ehhez (senki sem nevezte az ateizmust felsőbbrendűbbnek), szóval nem értem miért hadobálsz minderről.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.05.27. 18:27:53

@-JzK-: Most komolyan meg akarod tiltani a gyerekbaszók nevében, hogy a buzeránsok rüszüljék a valagukat?

indapass90210 2010.05.27. 18:28:26

Richard Dawkins könyvéből (Isteni téveszme) nagyon szépen levezethető, hogy az istenhit evolúciós következmény. Így szerintem a nem hívők már egy-két evolúciós szinttel feljebb állnak, túljutottak ezen.

mehr luft 2010.05.27. 18:28:42

@tölgyes: te ezt mondod, hogy a posztoló mondja:"Milyen különös. A szerzőt zavarja, hogy nem csak azokat fogalmazta bele a szövegbe, akik a történelem folyását nem Istentől, hanem másból vezetik le...vagyis, hogy az ország hívő részét nem zárták ki a szövegből.. érdekes ez a tolerancia szószólóinak szájából. "

a posztoló valójában ezt mondja: az zavarja, hogy a hívőket és a nem hívőket is belefoglalták. szerinte (és szerintem is) ez teljesen felesleges megosztottságot okoz/képvisel.

hasonlítsd össze a két bekezdés jelentéstartalmát és rájössz, hogy hol a csúsztatás

Szibarita 2010.05.27. 18:29:17

@Rókakígyó: Magyarorszagon kevesebb, mint 10% a gyakorlo kereszteny, legalabbis ha az altala bevallott egyhaz eloirasai alapjan szamoljuk. A maradek 20% csak szovegel es folenyeskedik a babonajaval.

sorokinV 2010.05.27. 18:30:11

@Bobzen:

1, Valakivel keversz, mert én a "liberális demokrácia intézményein" kívül egy büdös szót nem idéztem.

2, Egy világnézetileg laikus országban nyugodtan lehet Isten nevével is dobálózni. Hacsak nincs primátusa az ateizmusnak, de akkor az nem laikus világnézetileg, hanem ateista! Formállogika...

3, Nu, akkor ketté vagyunk osztva. Európa segíts!

@ryuk:

"Nyílt megkülönböztetés"! ???? Erre gyógyszer is van már! ;)

Szibarita 2010.05.27. 18:30:41

@Dövan: Dawkins egy pont olyan zelota, mint a tobbi intezmenyesult vallasos idiota.

ryuk (törölt) 2010.05.27. 18:31:25

@sorokinV: "a szavakat pedig elég egyszerű megérteni, csak akarni kell."

sorokinV 2010.05.27. 18:32:16

@Dövan:

De az unokáim már felegyenesedve fognak járni és megfőzik a bölényt táplálkozás előtt?
Erről mit ír Richard Dawkins? Van esély?

ryuk (törölt) 2010.05.27. 18:32:55

"akik hiszünk abban, hogy Isten a történelem ura, s azok, akik a történelem menetét más forrásokból igyekszünk megérteni"
és ez szerinted nem embercsoportok megkülönböztetése.

Dr. No 2010.05.27. 18:33:07

"Emléktörvény
1930: XI. tc. vitéz nagybányai Horthy Miklós Úr Magyarország kormányzójává választása tizedik évfordulójának megörökítéséről
1940: II. tc. vitéz Nagybányai Horthy Miklós Úr húszesztendei országlásának megörökítéséről
1953: I. tv. Joszif Visszárionovics Sztálin generalisszimusz emlékének megörökítéséről"

Szinte hallom az ülepek mélyén csattogó nyelveket.

ryuk (törölt) 2010.05.27. 18:33:49

@sorokinV: "akik hiszünk abban, hogy Isten a történelem ura, s azok, akik a történelem menetét más forrásokból igyekszünk megérteni"
és ez szerinted nem embercsoportok megkülönböztetése.

sorokinV 2010.05.27. 18:35:12

@Dr. No:

Lassan eljutunk az elnyomó katolikus többségig...

Dr. No 2010.05.27. 18:35:58

@sorokinV: Ilyen debil módszerekkel nehezen.

indapass90210 2010.05.27. 18:36:54

@Szibarita: Viszont sokkal jobban, hihetőbben ír! Mondjuk el tudom képzelni, hogy a másik oldalon is van jó pár tehetség, csak hát kurva nehéz egy nem létező dolog létét bebizonyítani.

Bobzen 2010.05.27. 18:37:06

@Dövan: Nekem a kedvenc elméletem Arthur C. Clarke Űrodüsszeia című trilógiájában fogalmazódik meg, amelyben a vallásos téveszméket a nap káros, sejtromboló és elektromos zavarokat is okozó sugárzása okozza, s az ún. vallásdömpingek mindig óriási napviharok idején indultak be, például időszámításunk szerint 4-ben egy ilyen vihar következett be. Akkoriban hol is összpontosult a legnagyobb emberi populáció úgy, hogy az adott környezeti feltételek között valószínűleg semmi sem óvhatta meg őket a sugárzástól? A mediterrániumban. Mindez természetesen sci-fi (leszámítva a k.u. 4-ben történt napvihart), de azért elgondolkodtató :)

indapass90210 2010.05.27. 18:38:51

@sorokinV: Csak rájönnek, hogy különben rágós! Az imától meg nem fő meg :)

sorokinV 2010.05.27. 18:40:47

@ryuk:

Mi akik így meg úgy gondolkodunk amúgy, ebben a fontos kérdésben egyetértünk! Ez az üzenete a preambulumnak!!!

Miért olyan kurva nehéz ezt felfogni?

Az emberek közössége meg nem egy Istenverte homogén massza. A különbségek természetesek és adottak! Nem mesterségesen hozták létre abban a pillanatban, mikor Semjén leírta ezt a mondatot.

Példa: Mi akik erről a törvényről különbözőképpen vélekedünk, egyetértünk abban, hogy a ......

Ez megosztó? Nem! Az amúgy meglévő különbözőségek ellenére az adott témában kifejezi az egységet!

7paraszt 2010.05.27. 18:40:57

A budapesti turista csoport megindultan szemléli a idilli Hargitát.. A távolból egy juh nyáj közeledik, pásztoruk János bácsi, akit a turisták könnybe lábadó szemmel csodálnak, minthogy ez valószínűleg teljes harmóniában él a természettel. Az egyik turista megszólítja az öreget:

- Aztán adnak-e tejet ezek a juhok?
- A fehérek adnak - feleli János bácsi.
- És a feketék?
- Hát, azok is.
- És gyapjút adnak-e ezek a juhok?
- A fehérek adnak.
- És a feketék?
- Hát, azok is.
- De hát János bácsi, miért tesz mindig különbséget a fehér és a fekete juhok között?
- Mert a fehérek mind az enyémek.
- És a feketék?
- Hát, azok is.

indapass90210 2010.05.27. 18:43:28

@Bobzen: az biztos, hogy ha így van, akkor tartós dolog lehet, mert elég sokan úgy maradtak :)

ryuk (törölt) 2010.05.27. 18:44:09

@sorokinV: 1. isten nevét hiába a szádra ne vedd 2. a beterjesztő valamiért fontosnak tartotta kifejezni a csoportok közötti (a törvény szempontjából teljesen indifferens) különbséget, és nem az egységesítéshez közelebb álló "mindannyian" formulát választotta. tehát kérdem én, ha valakinek fontos, hogy különbséget keressen, és különbséget tegyen egy állapotban, ami full nem tartozik a törvény tartalmához, az igenis megoszt, nem pedig egységesít, bármennyire nem érted.

ryuk (törölt) 2010.05.27. 18:45:20

@ryuk: végül nem is kérd'tem, hanem mondtam

kamarti 2010.05.27. 18:46:41

@sorokinV: ha nincs benne, hogy másról másképp gondolkodunk, akkor nem is fejezi ki, hogy ebben viszont egyformán? de igen. tehát minimum redundancia

másról másképp gondolkodunk, ez természetes, írod, és tényleg az, hiszen nem vagyunk egyformák, tehát mivel köztudott, elfogadott, felesleges is említeni, vagy bármit, amiben nem értünk egyet, kiemelni, nem? gondolom, 8600 más dologban sem értenek egyet...

Bobzen 2010.05.27. 18:49:41

@Dövan: A nap sugárzása mindig is hatással volt az ember központi idegrendszerére, nem kell ahhoz pusztító napkitörés. A történet szerint mindig voltak/lesznek olyanok, akiket érzékenyebben érint a napsugárzás, megbolygatva ezzel az idegrendszerük stabilitását. Akit meg több napsugárzás ér, az nagyobb eséllyel lesz fundamentalista dilidinka, lásd közel-kelet, de elég csak összevetni a nagyvárosok és a vidéki kis falvak lakosságában a hívők/nem hívők arányát (ég áldja a szmogot :) ).

indapass90210 2010.05.27. 18:50:19

Figyeljétek meg, beleteszik az Alkotmányba is, szinte ugyanezt a szöveget, aztán onnan már soha a kurva életbe senki ki nem veszi....

index.hu/belfold/2009/11/25/istenes_alkotmany_lebeg_orban_szeme_elott/

Bobzen 2010.05.27. 18:52:42

@Bobzen: Bocs, nem az Űrodüsszeia, hanem az újabb Időodüsszeia.

Dr. No 2010.05.27. 18:53:55

@Dövan: "Soha." Azért ne vesd el a sulykot. Még a végén kihajt. A szocializmusban is átadták az ideiglenesen nálunk állomásozóknak az öröklakásokat, aztán mi lett a vége...

winghealer 2010.05.27. 18:54:57

Azta!

Azért az döbbenet, hogy kersztény, hozzászólók milyen indulatosak. Meg zsidóznak egy kicsit, lekzelik, kirekesztik oktatják a máshogy gondolkodókat. Harag, indulat, frusztráció.
Én bizonyos vagyok abban, hogy a keresztény értékerenddel ez nehezen egyeztetethetők.

piefke 2010.05.27. 18:56:12

"Remélem álláspontomat többen osztják majd, akik hajlandóak ezt explicite is kifejezésre juttatni."

Igen, osztjuk és természetesen hajlandóak vagyunk! Ha a Tisztelt Szerző netán ellátogat a www.progressziv-blog.hu-ra, ott ennek igen komoly tanúbizonyságát fogja találni.

(Lehet, hogy egyben-másban talán elsőre nem ért egyet majd az ott olvasottakkal, de mi nyitottak vagyunk egy alapos vitára is!)

indapass90210 2010.05.27. 18:56:37

@Bobzen: ja, van hatás. Tél vége felé általában már napfény hiányában a fákat nézem, hogy hova is akaszthatnám magam. Mondjuk nem a téboly önt el, ha van belőle elég, hanem a boldogság.

Sherpa_1 2010.05.27. 18:59:14

Sokat változott a mi bölcs vezérünk:)...ha jól emlékszem anno egyszerűen csak csuhások voltak Isten szolgái. De, bassza meg, nehogy már kötelező legyen. Majd én eldöntöm. Nincs szükségem rám oktrojált vallásra, sem a Tömjén Zsolt f@szságaira....Allah növessze nagyra a szakálát.

kamarti 2010.05.27. 18:59:59

@Dövan: hát basszus, király mégsem lehet, de, mint hallhattuk, a lényeg, hogy _első_ legyen. első, akinek kétharmada van, első, aki másodszor kormányfő, és első, aki alkotmányoz. a lehetőségek szinte végtelenek.

persze lehet, hogy a lengyelek alkotmánya veretes és kiváló (nem olvastam) - csak ez itt nem a katolikus lengyelország, ez persze nem kell, hogy zavarja a t. alkotmányozókat (mellesleg én épp ma jogászkörökből egyéb, az alkotmány istenes peambulumánál a hétköznapi életre sokkal inkább ható, hajmeresztő ptk-módosítási terveket hallottam, kíváncsian várom, mikor jönnek vele elő és mit szól sz istenadta nép (meg az ellenzék, vagy ami még maradt belőle)

a cikk utolsó bekezdése egyébként sok mindent elmond arról, milyen jelentőséget tulajdonítanak maguknak, próbálnak elérni:

"2003-ban az Európai Unióban éles vita zajlott arról, hogy az unió alkotmányába bekerüljön-e Isten neve. A Vatikánból indított kezdeményezést a Fidesz is támogatta, jóllehet magyarok akkor még nem is ültek az unió parlamentjében. Az Unióban végül eltekintettek a kersztény hagyományok szövegszintű emlegetésétől."

NemzetköziKockázatközösség 2010.05.27. 19:00:17

Nem értem az Istenhívők visszafogott bejegyzéseit.

Senkinek semmi köze ahhoz, hogy ki hisz Istenben és ki nem. De mindenkinek kurva sok köze van ahhoz, hogy a többiek is betartják-e az "etikát" vagy sem. Lopnak-e (például Provident gyorskölcsön), csalnak-e, hazudnak-e (például bolti eladóként vagy ügynökként), elcsábítják-e a szomszédasszonyt vagy a főnököt, és így tovább.

Az "etika" pedig a tízparancsolatra épülő zsidó-keresztény hit alapján készült, az itt élő közösség történelmi hagyományai alapján. Irreleváns, hogy valaki buddhista, ateista, vagy a vudu varázslatok híve. Eszerint az etika szerint kell élnie, mert ha ez nincs kikényszerítve, akkor tönkremegy az ország. A meghozott törvényeknek ezt az értékrendet kell tükröznie. A rendhez és a biztosnágérzethet nemcsak a munkanélküli segély, meg a nyugdíj tartozik hozzá, hanem az is, hogy senki ne döfhessen hátba pusztán azért, mert a maoizmusban hisz.

Ezt jelentené a "keresztény" fordulat, és erre az országnak nagyobb szüksége lenne, mint valaha. Templomba járni nem kötelező, keresztényi módon élni Európában igen.

NemzetköziKockázatközösség 2010.05.27. 19:00:17

Nem értem az Istenhívők visszafogott bejegyzéseit.

Senkinek semmi köze ahhoz, hogy ki hisz Istenben és ki nem. De mindenkinek kurva sok köze van ahhoz, hogy a többiek is betartják-e az "etikát" vagy sem. Lopnak-e (például Provident gyorskölcsön), csalnak-e, hazudnak-e (például bolti eladóként vagy ügynökként), elcsábítják-e a szomszédasszonyt vagy a főnököt, és így tovább.

Az "etika" pedig a tízparancsolatra épülő zsidó-keresztény hit alapján készült, az itt élő közösség történelmi hagyományai alapján. Irreleváns, hogy valaki buddhista, ateista, vagy a vudu varázslatok híve. Eszerint az etika szerint kell élnie, mert ha ez nincs kikényszerítve, akkor tönkremegy az ország. A meghozott törvényeknek ezt az értékrendet kell tükröznie. A rendhez és a biztosnágérzethet nemcsak a munkanélküli segély, meg a nyugdíj tartozik hozzá, hanem az is, hogy senki ne döfhessen hátba pusztán azért, mert a maoizmusban hisz.

Ezt jelentené a "keresztény" fordulat, és erre az országnak nagyobb szüksége lenne, mint valaha. Templomba járni nem kötelező, keresztényi módon élni Európában igen.

kamarti 2010.05.27. 19:05:18

@winghealer: nyugodj meg, ennek is az ateisták az okai, akik minden módon elnyomták és akadályozták őket. eddig (teszik hozzá sokatmondóan).
(az persze elgondolkodtató, hogy például a közeli ismerőseim között is vannak természetesen hívők, sosem tapasztaltam efféle indulatot felőlük, pedig szoktunk vitatkozni.)

indapass90210 2010.05.27. 19:08:28

@FizessunkTobbetHogyLegyenElegParkolohely: senki sem vitatja, hogy miből ered az etika. Az a nagyon okos ember, aki felismerte mi kell egy közösség működésének fenntartásához azt is tudta, hogy csak úgy lehet rákényszeríteni a tömegeket, ha valami bűntetéstől nagyon fosnak törvénysértés esetén.

lOc (a pasztafáriánus) 2010.05.27. 19:09:10

Javaslom belevenni a preambulumba a szemüvegeseket és a nem szemüvegeseket is.

Senkifia 2010.05.27. 19:09:33

@_drc_: hát akkor csak simán szégyeld magad, székely családfával együtt :)

Bobzen 2010.05.27. 19:11:41

@FizessunkTobbetHogyLegyenElegParkolohely:

Milyen etikai alap az, ami elfelejti megemlíteni a rabszolgatartás, gyermekmolesztálás (s még sorolhatnám) tilalmát? Milyen etikai alap az, amelyiknek a magukat az adott morál legfőbb letéteményeseinek nevező intézmények több ember haláláért felelősek, mint bármi más ember által előidézet népirtás? Milyen etikai alap az, amelyik tele van ellentmondásokkal, jelenleg tarthatatlan előírásokkal (feleselő gyermeket elvileg meg kellene ölnie az apjának a Biblia parancsa szerint)? Milyen etikai alap az, amit felekezetenként, s olykor egyénenként is másképpen értelmeznek?

lOc (a pasztafáriánus) 2010.05.27. 19:12:06

@ryuk: Végre valaki érthetően kifejtette mindenkinek. Mintha csak magam írtam volna. Köszi!

kamarti 2010.05.27. 19:13:34

@FizessunkTobbetHogyLegyenElegParkolohely: aha, tehát a házasságtörés is törvényileg lesz büntetve a "keresztény" fordulat után? érdekes.
a többi sorolt bűnre ott a btk, a rendőrség, a bíróságok.

egyébként pedig milyen alapon tételezed fel bárkiről, aki nem hívő, hogy nem etikus ember, hogy lop, csal, hazudik stb.? Ezt már korábban (kamarti 2010.05.27. 17:50:37 ) is kérdeztem a "visszafogott" keresztény kollégáidtól, de egyik sem válaszolt.

vazzup 2010.05.27. 19:14:39

Nehogymá' nekem kelljen, mérnök létemre elmagyaráznom a szekuláris állam lényegét.
Ti. tesz magasról arra, hogy ki miben hisz. Magánügy, nem közügy. Mint ilyen, az állam, és a jogalkotó _nem_ próbálkozik belecsempészni a _saját_ világnézetét a teljes népességet érintő ügyekbe.

Se azt nem mondja, hogy "Mi az ateisták törvénybe foglaljuk", se ezt a fenti baromságot, amit ezek a használhatatlan, politikailag nonszensz parlamenti semmirekellők összehoztak. Fogalmazni se tudnak rendesen. (pártállástól függetlenül)

@SorokinV: minden létező valóságban a "valami említésének" nem a "valami nem említése" az ellentét-párja, hanem a "valami tagadása". Ennyi. Ha vmit nem említ, akkor minden oldalon álló magáénak érezheti. Pont.

Ja, amúgy meg nehogymár az legyen fennkölt és ünnepélyes, hogy ha egy trv. több részre oszt embereket. Az lett volna a fennkölt, ha le merik írni, hogy "mi a Mo Országgyűlésének tagjai, magyar állampolgárok, egyetértésben", stb, stb.

Így egy újabb kalap kaki, ami kiesett az Orbán Vitya száján, kezdve a "haza nem lehet ellenzékben"-től a kommunistázásig, meg hazaárulózásig.

Ezt az embert, ha vki beküldené a Vatikánba, új egyházszakadás jönne létre, és háztömbönként felosztanák a pápai államot...

Neo07 2010.05.27. 19:14:41

Én is ateista vagyok. Úgy gondolom, hogy most ez (az istenezes) legyen a legnagyobb baj, annyira szarban van az ország... Nincs más alkalmas párt az ország vezetésére, mint a fidesz-kdnp, úgyhogy most kénytelenek leszünk a nagyobb vallásossággal együttélni. Ha ez az ára az ország felvirágoztatásának, akkor ezt örömmel kell fizetni!

Zoltan895 2010.05.27. 19:18:55

Nem kellene elfelejteni, hogy ezt az államot a kereszténység hozta létre, csak az egyház önként lemondott bizonyos világi hatalomról. Lehet, hogy nem kellett volna, mert most meg már semmi sem elég? A balos-liberális irányzatok eddig csak rombolták az államot amiért most úgy aggódnak...

winghealer 2010.05.27. 19:19:09

@kamarti: Felteszem mert hozzák a hagyományt a családból, ez nekik életforma.
Az azért furcsa, hogy hírtelen tele lett MO. kereszténytelen hívőkkel. Már vagy 3 hete.
Mellesleg az ateismus vagy a liberalizmus(ok) is csak egy világnézet és természetszerüleg vetélkednek a többivel.
Az "ennek is az ateisták az okai"-vel kapcsolatosan
azért figyelmedbe ajánlanám, hogy a katolikus eszmerendszer jó ezer éven át üldözte a tanait vitatókat. Ennek egyik remek példája a protestáns Amerika ahova a nemkatolikus keresztények vándorolgattak ki igen nagy számban.

A bigottság és hülyeség sajnos nem hit vagy világnézet kérdése.

Senkifia 2010.05.27. 19:21:22

eddig kommunista fogalmazvány alkotmány volt, átfogalmazva demokratikusra. ha a kétharmados többségű polgári parlament Istent akarja az alkotmányba, akkor legyen benne Isten. csak szólok,hogy zuhanó repülőn nincsenek ateisták. És a vidám szocik is úgy vetik esetenként a keresztet,mint a pinty.Ja az képmutatás? hát így jártak. Én azt a következtetést vonom le belőle, hogy a magyar lakosság nagy része hisz valamilyen Istenben. És mint ilyen, nyugodtan benne lehet az alkotmány preambulumában. És még nem is mondom azt,amit a baloldal mondott magában, 60 évig,hogy "aki nem ebben hisz, megcsókolhatja a s.ggünket." ez a parlament, ezzel a többséggel, bele akarja írni. Csókoltatjuk az összes ateistát innen is :) Ennyi.

kamarti 2010.05.27. 19:23:16

@Neo07: csak látnám már, mitől fogunk felvirágozni...
(bár igazából akkor sem szeretném, ha a nem egyházi iskolába íratott gyerekemnek keresztet kéne hánynia reggelente (persze csak miután elénekelte a a székely himnuszt), mert ebben a pillanatban, azt hiszem, nem hisz Istenben. Vagy neveljük képmutatásra? mindegy mit gondol, csak tegyen úgy, ahogy a megbocsájtó, nem terjeszkedő típusú keresztény egyház (vagy inkább akik önjelölt módon képviselni kívánják azt) törvénybe iktatták, megkövetelik? szuper.

vazzup 2010.05.27. 19:24:37

@Zoltan895: "csak az egyház önként lemondott"

Te hanyas voltál történelemből? Nem szégyen, ha kettes, de én a helyedben nem hangoztatnám ezt ország-világ előtt.

Senkifia 2010.05.27. 19:27:14

nem egészen értem a felvetést amúgy. van egy qrvára szupraponderált jobboldal a parlamentben, Isten :) és a nép akaratából. És ha ez a jobboldal, alkotmányozói lehetőségével élve, beleírja Istent az alkotmányba, hát a kedves ballib oldal így járt. Hosszú éveken keresztül egy liberális törpepárt zsarolta keresztül magát a magyar parlamenten, szétqrva mindent,amihez hozzáfért. A 45%os jobboldalt meg lesz.rta ívben a baloldali koalíció. Most meg, ilyen 8 év,és viselkedés után, folyamatosan, nagy hangon kérik számon, hogy de a jobboldal igenis tartsa szem előtt az ő akaratukat is( azt a 26%ost,öszvissz....) nem tűnik kissé túlzottnak a kérés, az elmúlt 8 év tükrében? :)

kamarti 2010.05.27. 19:28:53

@winghealer: az utolsó mondatoddal teljes mértékben egyetértek.
ezért (is) nem tudok egyetérteni azokkal, akik szerint a hívők kikezdhetetlen szentek, mindenki más meg el van tévelyedve, etikátlan, erkölcstelen, gonosz, stupid stb.

Dr. No 2010.05.27. 19:30:36

@Senkifia: "Én azt a következtetést vonom le belőle, hogy a magyar lakosság nagy része hisz valamilyen Istenben."

Más meg más következtetést von le belőle. Na bumm.

atila68 (törölt) 2010.05.27. 19:31:37

Ha nincs katolikus egyház, és István király, akkor most vajon van é Magyarország?

vazzup 2010.05.27. 19:31:44

@Senkifia: nem bazmeg, mert nem vagyok balliberális, és kurvára leszarom, hogy ki milyen pártállású. Ennek ellenére sem szeretném, hogy beleírják ezt az ezeréves ostobaságot az ország törvényeibe, preambulum szinten se. Menjenek ezek haza, verjék ki maguknak a bibliára (Semjén és a sleppje), de hagyja békén az ország lakosságát a borgőzös marhaságával. Pont. Tanulja meg végre mindenki, pártállástól függetlenül, hogy a lelkiismereti szabadság az lelkiismereti, és nem törvényhozási. Pont.

Senkifia 2010.05.27. 19:32:57

@Neo07: na látod, ez a rendes hozzáállás. a sok istenhívő se sírt úton-útfélen, hogy hova juttatta az ateista liberalizmus ezt az országot,meg miért nincs hittan az iskolákban, és Isten az alkotmányban. Ha másért nem, hagyományból.... Most majd lesz Isten az alkotmányban. Hátha ez is lök rajtunk egy kicsit. Az biztos, hogy ha a minimális istenfélő normákat betartották volna az emberek, nem itt tartana a világ,ahol tart. Ja és nem kell jönni a katolikus egyház suttyóságával,vagy pedofília, vagy bármi egyébbel. Mert elég világos a fogalmazás: ha betartották volna. és igen,ők sem tartották be. most meg,ugye, jaj de szép világ van errefele ... :)

mazsap 2010.05.27. 19:34:16

Az elején én is azt hittem, h ezzel baj van: amexrap.org/fal/istenes-vita-az-orszaggyulesben De aztán, még aznap, rájöttem, h hibátzam: Isten bizony létezik, és szakálla van!!: amexrap.org/fal/god-really-exists-and-he-does-have-a-beard Úgyhogy semmi baj sincs a törvénybe iktatásával:)

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.05.27. 19:35:01

@Senkifia: bocs már, de már vége a véálasztásoknak, szerintem már nyugi van...a hatalmas többségről azért fentebb már többen kifejtették hogy: hényan mentek el szavazni + azoknak hányszázaléka szavazott...stb. De, senki sem vitatja a Parlamenti többségüket! De egy ország sorsa nem kicsinyes bosszuúk, és adok kapokról kell hogy szóljon! Komolyan ezen a szinten vagyunk, hogy bekajáljuk ezt a felszínen zajló néha szenvedélyes, de leginkább színvonaltalan egymás gyepálását? Miközben az országban az alapvető emberi jogok sérülnek, a jogbiztonság inog, az állapolgárok intézményekbe és politikába vetett hite a béka segge alatt, de talána legfontosabb, gazdaságilag legalább 10 éve mindenféle nagy ellátórendszerek reformja nélkül öntjük ki a befizetett adóforintokat, a vállalkozások az adórenszer miatt gyakorlatilag automatikusan bűnözők és csalók lesznek! És akkor ezek után az általad nagyra tartott kormány első intézkedési a következők: kettős állapolgárság...faszán átgondolva gratulálok, Istent az alkotmányban - ennél jobban hogyan lehet megosztani egy EU országot????, a töbiről semmi konkrétu,, csak annyi hogy jobb lesz, és hogy a szocialisták a hibásak!! De HOGYAN lesz jobb baszomalássan? MOst már aztán kurvára szeretném látni azt a kibaszott programot, mert ez így szánalmas. A szocialisták is azok voltak, de ez? El sem hiszem, komolyan!!!

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.05.27. 19:35:52

@Legelő Őse: bocs az írásért, de telefonról nem könnyű gépelni...

kamarti 2010.05.27. 19:35:54

@Senkifia: de ha megvan a kétharmad (ami egyébként 2,7M ember, a 10M-nak nem kétharmada, a 15M-nak meg főleg nem, ha már itt tartunk), tehát a demokratikus népnemzeti felhatalmazás, akkor mi szükség van a Jósistenre, de tényleg?
és eléggé cinikus ez a nemzeti egyetértés programja is, vagy mi a szösz, tekintve, hogy senkit meg nem kérdeztek a konkrétumokról - nem csak engem nem, aki nem rájuk szavaztam, hanem téged se, aki valószínűleg igen. Persze a demokráciába belefér, az igaz, ez a fajta elintézési mód is.

Senkifia 2010.05.27. 19:37:56

@vazzup: kicsit sok a pont :) és nem, ne menjen haza. Nem törvénybe írják, csak preambulumba. olyan gesztus-érték, tudod :)
és lehet ezen még rugózni,hogy te mit akarsz, vagy mit nem. van egy nagyon kemény többségű jobboldal, akinek (legalább látszólag,ha másként nem) szívügye az istenhívés. És itt a pont. lehet ezn túl mesélni,hogy te mit akarsz,vagy mit nem. Ha a többség megszavazza, lesz preambulum. Ha nem, nem. És ez a törvény :) nem az,hogy összevissza hápog mindenki egyénileg,hogy őt ez zavarja,meg az zavarja. Ilyen egyszerű ez.Bazmeg :)

Bobzen 2010.05.27. 19:39:18

@Senkifia: A Fideszt ugyan az őket megválasztó állampolgárok hatalmazták fel a kormányzásra, de kormányzó pártként az egész országért felelős, s ebbe beletartoznak az ateisták is vagy a nem keresztény hívők. Vicces, hogy egy fidesznyiket kell kioktatnom erről, amikor 2006 után pont ezen elv mentén támadta a párt a szocialistákat. Amúgy kár, hogy te ezt az egészet úgy fogod fel, mint egyszerű gesztust a vallásos konzervatívok felé, tudod ennél jóval árnyaltabb a probléma.

Dr. No 2010.05.27. 19:41:10

@Senkifia: Persze, értem én, hogy most így a légzőkészülék, sőt, levegővétel nélküli világcsúcs, a hallatlan világszabadalom, a szédületes, a káprázatos, a szavazófülkék forradalmának Guinessbe illő rekordja, sőt, maga a királyi nonpluszultra után úgy érzitek, hogy ez nem a népfelség pillanatnyi szeszélye, hanem egyenesen Isten Akarata, és ebbéli nézeteteket most ország-világ tudtára kell adni síppal-dobbal-nádi hegedűvel, trombitálva, kereplőzve és kukorékolva, mert ilyen soha, de soha nem volt még a világtörténelemben (n. b. a Bibliában sem!), de nem érzitek, hogy pont ettől röhejes az egész? Lassan egyre többen röhögnek. És ez nem egészen egy hónappal a választások után komoly teljesítmény!

vazzup 2010.05.27. 19:41:59

@Senkifia:
"nagyon kemény többségű jobboldal"

Ő. Lol?

És de, mindenki menjen haza hinni, meg nem hinni. Sőt, ha itt tartunk a hívők mehetnek hinni a templomba is. De egy ország választott tisztségviselője képviselje az országát, ne csak annak egy részletét. Igen, a melegeket, a zsidókat, az ateistákat, a sátánistákat meg a kismamákat is. Ha erre nem képes, akkor alkalmatlan tróger, mint az elmúlt 90 (kilencven) év politikusainak túlnyomó többsége.

Egy politikusnak nem a saját szívügyét kell trv-be foglalni, hanem azt, ami az országnak jó. Szerintem, de lehet, hogy te ezt másképpen látod. :D Csak akkor nem értem a rugózást GYF-en.

kamarti 2010.05.27. 19:44:52

@atila68: és Géza? és Árpád apánk? és a besenyő támadás? stb. stb. ez mind kellett. és ha nincs IV. Béla? akkor vagyunk? szóval ki lehet jelölni egy bizonyos pontot és úgy tenni, mintha minden ott kezdődött volna, de a történelem - Isten uralja vagy sem - akkor is egy folyamat. egymást követő események láncolata basszus (és nem, ezzel nem István érdemeit kívánom megkérdőjelezni).

egyébként meg nem lehetne már a múltba révedés helyett a jelenre fordítani a napsugaras tekinteteket? hadd ne mondjam, a jövőbe nézni? vagy körül? (mert ugye a ygereknek is mit tanítasz meg először, mikor már jár? nézz a lábad elé, ne szaladj, nézz körül - hogy ne történjen baj. nagyban is igaz!)

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.05.27. 19:52:37

@Senkifia: szerencsére nem olyan egyszerű ez, mint ahogyan Te gondolod, és valóban azt kell hogy mondjam ez a szerencsénk. Érezd azt, hogy ami most törtánik, az az ajándék a választóiknak, és utána jönne a munka - ami ugye a gazdaségi irányításról szól. De ha már ajándékot sem tudnak úgy adni hogy az jó legyen az általad említett többségnek, akkor zt ha még a többség nevében adják is, többet árt mint használ. Vagyis- és ezt a Fidesztől tanultam - folyamatosan fogyni fog a társadalmi bázis a nagy többséggel parlamentbe jutott képviselet mögül..most éppen ez törtnik...na amikor ezt észlelik majd, és ez ellen akarnak tenni majd, akkor mennyit fogunk röhögni:-) de a lényeg, a izléstelen, és megosztó, még ha kisebb támogatással, de nagyobb mellénnyel is születik majd meg...

papamaci1 2010.05.27. 20:10:35

ATEISTAKÉNT AZT GONDOLOM hogy az USA Függetlenségi Nyilatkozata, a francia Polgári Jogok Nyilatkozata
IS tartalmaz Istenre való hivatkozást . FELVILÁGOSULT LIBERÁLISKÉNT a törvény szövegében semmi sértőt nem találok magamra nézve. REALISTAKÉNT tudomásul veszem , hogy ma a világ sz@rik a liberális eszmékre melyek épp most okoztak egy gazdasági válságot.(És talán két világháborút is mémiképp...)
Ahogy az USA (nem az én) jelmondata -amely a világLIBERÁLIS vezető hatalma - mondja:
"IN GOD WE TRUST !" Ők legalább is.....

Mellesleg a jó liberálisnak jobban kell tolerálni a hitet , mint annak a hitetlenséget.... ezért szabadelvűbb ugyanis annál...

papamaci1 2010.05.27. 20:12:38

@Bobzen: Olvastátok a törvény szövegét ? Mi sértő van benne ? Beszél hívőkről ÉS nem hívőkről IS. Egyaránt.

indapass90210 2010.05.27. 20:13:30

@Senkifia: persze nem pampogtak, az istenhívők nagy része teljesen hüje, a többi meg elhiszi, hogy isten osztotta így a lapokat.

vazzup 2010.05.27. 20:14:47

@papamaci1: te nagy tévedésben vagy. A liberális eszmék az _egyénekre_ vonatkoznak. S ez éppen annak a megcsúfolása. Jegyzem meg, ugyanígy megcsúfolás a lenne az istentagadást trv-be foglalni.

Onnantól, hogy megjelennek szépen sorban az istenes trv-k, eljutunk oda, hogy lőttek a trv előtti egyenlőségnek. Majd egyszer csak arra ébredsz, hogy kibasznak veled, ha nem jársz templomba, nem fizeted a tizedet, ó párdon, egyházi adót, oszt' akkor majd nézhetsz.

Semmi keresnivalója ilyesminek trv-szövegben, az alkotmányban sincs. Ugyanúgy, ahogy a sajtkészítőket meg az ágybavizelőket sem nevezzük meg, a hívőket meg a nemhívőket se kellene.

papamaci1 2010.05.27. 20:16:29

Igaz: a preambulumban. NEM a törvényben.

Ahogy ITT is....

"Az Emberi és Polgári Jogok Nyilatkozata

(Déclaration des droits de l'homme et du citoyen)
Kiadta a francia Nemzetgyűlés 1789. augusztus 26-án (Mika Sándor fordítása).

A francia nép Nemzetgyűlésben összeült képviselői... a Legfelsőbb Lény
jelenlétében és oltalma alatt ezennel elismeri és kinyilatkoztatja az ember
és a polgár alább következő jogait....stb....."

Megnyugtat benneteket EZ a nyilatkozat ?

EZ se elég liberális ?

kvadrillio 2010.05.27. 20:18:13

Nemtom......, én......még úgy tanultam......, hogy a történelmet.........a....zemberek csinálják.

Na, de ilyen hülyén ???!!!

Intizar 2010.05.27. 20:18:46

Mint gyakorló római katolikus mondom, a poitikai "kereszténységnél" nem sok ocsmányabb dolgot tudok a világon. Talán az iszlamizmust.

@papamaci1: A francia forradalom sok jóról és sok rosszról is híres. A liberálisságról éppenséggel nem. Egyik értelemben sem.

Intizar 2010.05.27. 20:19:45

@papamaci1: Vagy esetleg attól kellene megnyugodnunk, hogy a történelem egyik jól ismert terroruralmát is "felsőbb lényekre" való hivatkozással kezdték?

indapass90210 2010.05.27. 20:21:23

@papamaci1: feltehetően tényleg semmit nem jelent, itt már úgysem lehet teokcáciát csinálni. Én csak mondjuk szimplán utálom az ájtatoskodást, mert jó eséllyel 90%ban hazugság. Csak meg kell nézni a süveges fő ájtatoskodó gecit, ahogyan bújtatja a pedofil testvéreit. A világ meg csak tétlenül nézi, miközben ezek legrosszabb esetben is csak kivásárolják magukat.

papamaci1 2010.05.27. 20:21:43

@vazzup:

Olvastad már az Emberi és Polgári Jogok Nyilatkozatát ?

Az USA Függetlenségi Nyilatkozatát?

Van bennük hivatkozás Istenre ?

Mellesleg tévedésben vagy: a liberális eszmék az egyén ÉS az állam viszonyáról is szólnak. Ezek az eszmék politikai síkon most éppen zűrzavart, káoszt , lincselést és nyomort hoztak.

A hölye komcsi rettegős dumádat, oktakan prejudikáló rágalmazásodat Szanyinak meséld légy szives.

Katolikus1 2010.05.27. 20:22:51

Szakmabeliként (teológusként) annyit szólnék csak hozzá, hogy ami a blogban katolikus egyházi tanításként szerepel, az nem a katolikus dogmatika álláspontja. A katolikus egyház nem ezt, vagy legalábbis nem pontosan ezt tanítja a történelemről (lásd az egyházi dokumentumokat: Katolikus Egyház Katekizmusa, zsinati iratok stb.).

kvadrillio 2010.05.27. 20:25:34

@papamaci1: Ez a Legfelsőbb Lény az a Legfelsőbb Lény, akivel az ŰRÁLLOMÁSON DOLGOZÓK MÉG SOHA NEM JÖTTEK ÖSSZE ???

papamaci1 2010.05.27. 20:26:45

Igen. Minden baloldali terror atyái a jakobinusok bizony liberálisok voltak. Egy minutára se felejtem. Az első nagy népirtás Franciaországban (Vendée lázadás leverése)baloldali ÉS liberális. Örök érvényű. Jelenleg a világra a veszélyt NEM A KERESZTÉNYSÉG jelenti. Egyszerűen nincs hatalmuk. Majd ha lesz ,ha veszélyesek lesznek akor őket támadom...

Neo07 2010.05.27. 20:27:57

@kamarti: Nem, ne tegyen úgy. Képmutatás és gerinctelenség lenne. Nem sértődik meg attól senki sem, ha egy keresztet hányó tömegben nem vetek keresztet, nem mormolok imát. Ha fene fenét eszik, akkor sem teszem meg, ilyen egyszerű. :-) Helyette kellemes beszélgetésbe lehet bonyolódni, hogy mit gondolok/gondolunk istenről, meg a bibliáról.

@Senkifia: egy ateista is élhet a tízparancsolat szerint :-) ugyanis az nem vallásossági, hanem kulturális alapértékeket fektet le.

@Legelő Őse: alapszabály, hogy a nemszavazókat nem szabad beleszámítani, ugyanis nekik teljesen mindegy - a szavazókra bízzák a döntést.

A másik: ezek az intézkedések nem a kormány intézkedései, ugyanis az még nem alakult meg - még a Bajnai kormány van hatalmon. Viszont az elmúlt húsz évhez képest villámgyorsaságú a kormányalakítás. Kell is, mert nincs időnk. Példát vehetnénk a britektől, ők nem cirkuszolnak annyit a kormányalakítással... Őhozzájuk képest egy nagyképű szuperbürokraktikus cécónak tűnik ez a folyamat...

@Dr. No: Szimbolikus ez a dolog is: megmutatni, hogy a Kossuth-tér megint a népé. Kiélvezni, hogy a kordonok végleg eltűntek.

papamaci1 2010.05.27. 20:28:12

@kvadrillio: Mint említettel ÉN IS ateista vagyok. Isten minéműségéről és feltalálási helyeiről ne engem kérdezzetek...

héjakútmácsonya 2010.05.27. 20:28:46

„Az aláhúzott szövegrész pszicholingvisztikai elemzése által rájöhetünk, hogy az a Horthy-korszak végéig jogfolytonos egykori államvallás, a római katolikus kereszténység primátusát hirdeti, s csupán másodsorban említi a nemhívőket.”

A frászt kell ide pszicholingvisztikai elemzés! A nélkül is nyilvánvaló, hogy ostobaságot állítasz. Mert egyrészt Isten említéséből vajon hogyan is tudtad levezetni azt, hogy ez a római katolikus kereszténységre vonatkozik? Istennek nincs vallása. A reformátusok, evangélikusok, metodisták, unitáriusok, görögkeletiek, baptisták, izraeliták (továbbá akikről megfeledkeztem) istene ugyanúgy lehet, mint a katolikusoké, sőt, nem csak lehet, hanem az is.
Másrészt az, hogy a mondat a vessző után hivatkozik az „istentelen” világnézetre, nem az ateista szemlélet másodlagossá tételét jelenti, csupán mondatszerkesztési ügy. A kötőszó az „s”, egyenrangú a két mondatrész, nincs zárójelben az ateizmus. A te értelmezésedhez, már megbocsáss, kell némi paranoia!

„Ez az államot és az egyházat elválasztó modern jogállamban álláspontom szerint elfogadhatatlan.”

Állam és egyház Magyarországon elválasztatott. Persze ez sem egyik napról a másikra történik, ahogy a rendszerváltoztatással sem szűnt meg teljesen a Kádár-rendszer. Intézményesen igen, de sok tekintetben még mai is működik.
Modern jogállamban nincs államvallás, de nincs vallástalanítás sem! Okés? Azt pedig ne feledjük, hogy az ateizmus nem semleges, hanem kőkemény ideológia, mégis „világnézeti semlegesség” címen akarja magát ráerőltetni az államra, s minden más ideológia, főleg a vallás fölé igyekszik helyezni magát, és önmaga felsőbbrendűségét hirdeti. Ha valaminek, akkor ennek, egy modern jogállamban, elfogadhatatlan kell, legyen!
Az idézet mondatnak pedig egyébként sincs semmi köze az intézményes vallásossághoz, pláne nem az egyházakhoz. Mint fentebb már írtam, Isten emlegetése nem köthető egyetlen egyházhoz (sem), Isten emlegetése ebben a szövegben egy világnézet kifejezése, az istenhívő ideológia kifejezése, ám a vessző után ott az „istentelen” világnézetre való hivatkozás is.

„Ha így vizsgáljuk az idézett szövegrészletet meglepő logikai eredményre jutunk. Egyfelől arra, hogy ebből a megfogalmazásból a royalista legitimáció is levezethető (Isten a történelem ura = minden Isten akaratából történik = akik a hatalmat gyakorolják azok tkp. Isten kegyelméből teszik azt, és nem a népfelség elvére támaszkodva),…”

Már csak azért sem juthatsz erre a következtetésre, mivel az idézett szövegrészlet tartalmazza azt is, hogy „…s azok, akik a történelem menetét más forrásokból igyekszünk megérteni…”.
Ráadásul azzal, hogy valaki hisz abban, hogy Isten a történelem ura, még hihet a népfelség elvében is, nem zárja ki e kettő egymást, s az utóbbi aligha kérdőjelezhető meg a nyilatkozat szövegezői esetében. (Hiszen a népfelségnek köszönhetően szövegezhetik eme nyilatkozatot, s ennek kifejeződéseképpen szavazhatják meg azt.)
Azzal sem értek egyet, hogy az Isten a történelem ura egyenlő azzal, hogy minden Isten akaratából történik, hisz sok minden történhet egy úr, a ház urának akarata ellenére is. Tényleg ne menjünk bele a teológiába (gőzöm sincs hozzá), de a Bibliában benne van, ha jól emlékszem, hogy Isten az embernek adományozza a Földet azzal a felszólítással, hogy sokasodjatok és szaporodjatok, hajtsátok uralmatok alá. Ha nem is szó szerint így, de a lényege ez. Szóval a fentebbi mondatból nem következik, hogy a szövegezők ezzel a mondattal önnön hatalmukat isteni eredetűnek tarják. Illogikus a levezetésed. Habár tetszetősnek hangzik.

„Ateistaként azt gondolom, hogy ez a megfogalmazás sérti a liberális demokrácia intézményei által biztosított szabad véleménynyilvánítás és a lelkiismereti szabadság (jelenleg még) az Alkotmányban biztosított alapjogát, …”

No, ez egy szép példája annak, amikor valaki a liberalizmusra, a szabad véleménynyilvánításra hivatkozva akarja mások véleménynyilvánítását korlátozni. Röhej, de valóság. Íme, ez is az!
Már hogy sérthetné ez a megfogalmazás a szabad véleménynyilvánítást, meg a lelkiismereti szabadságot, árul már el, kérlek! Nekem ugyanis nem áll össze.
Valahogy úgy szól a mondat, hogy: mi, akik hiszünk abban, hogy Isten a történelem ura, s azok, akik más forrásokból igyekszünk megérteni… Hol sérti ez a lelkiismereti szabadságot és a szabad véleménynyilvánítást? Nem látom.

„A fenti bizonyítás alapján -- bízva abban, hogy e törvényi preambulum a közvélemény szondázására szolgál, egy későbbi, esetlegesen az Alkotmányt célzó módosítás társadalmi hatásainak bemérésére -- írom le, hogy véleményem szerint a politikai kereszténység a törvények szövegében való efféle képviseletének nincs helye.”

Mi az a „politikai kereszténység”? Akkor tehát a keresztény tanok alapján szerveződő pártoknak sincs helye a közéletben? Be kell ezeket tiltani? Meg még mit kéne betiltani a liberális demokrácia, a tolerancia, a szabad véleménynyilvánítás és a lelkiismereti szabadság felvirágoztatása érdekében? Az ateizmuson kívül, persze.

„A politikai kereszténység illetve annak a KDNP-vel az országgyűlésbe került fundamentalista irányzata arra a hamis képzetre épül, hogy állításai, tettei önmaguktól különlegesek, mert a szakralitás eszenciáját hordozzák.”

Látod, az ilyen mondatoknak, azon túl, hogy a szerzőjük bizonyítani igyekszik, hogy olyan szavakat, sőt, szóösszetételeket is képes összeállítani, mint „a szakralitás eszenciáját hordozzák”, nincs értelmük.
Mutassál már rá, kérlek, a szövegben arra a részre, mely fundamentalista, vagy csak sejteti a fundamentalizmust!

„Ezt a politikai pozíciót azonban a vallás már a Felvilágosodással elvesztette, s visszaállítására vagy ahhoz hasonló politikai szándékok kivitelezésére sem ma, sem máskor nem szereztek választói felhatalmazást.”

A „Felvilágosodást” sem szavazta meg senki. Ha jól tudom „jakobinus diktatúraként” vonult be a történelembe.

kvadrillio 2010.05.27. 20:29:10

ISTENES KORMÁNYUNK VAN, NA BUMM !

ENNEK IS VÉGE LESZ 4 ÉV MÚLVA ! :o)

vazzup 2010.05.27. 20:31:17

@papamaci1: kommunista az öreganyád. eddig tudsz eljutni, mi? Tudod mikor voltál te liberális. Soha az életben. Csak egy tapló paraszt, semmi több.

Kit érdekelnek az amerikaiak?
Kit érdekelnek a franciák?

Ha az lenne a célom, hogy olyan országban éljek, ahol ez van, már rég leléptem volna. Lehet, hogy ott is megy ez a fajta vallásos rongyrázás, de ott működnek is dolgok, mert ott nem ezzel foglalkoznak elsősorban.

Itt a kormány első intézkedése ez a sovány maszlag. Nettó baromság, ahelyett, hogy elkezdenének dolgozni, ilyen ált. isk. harmadik osztályában bukásra elegendő mondatszörnyet tudtak fogalmazni a derék elvtársaid.

S nem, nem a liberális eszmék hozták azt, ami van, hanem az a nyomorult politikai hozzáállás, hogy "jajj, nem nyúlunk semmihez, mert akkor a nép nem rám szavaz".

Hát itt van, nesze neked. Ugyanúgy be kell zárni a kórházat, meg a szárnyvonalat, ugyanúgy csökkenteni kell nyugdíjkiadásokat, ugyanúgy lesz ktg-térítés az eü-ben (lehet, hogy nem vizitdíjnak fogják hívni, hanem mittomén legalizált hálapénznek), de cserébe kapsz istent a törvényedbe. Nesze bazmeg, lakjál jól istennel.

Gratulálok.

kvadrillio 2010.05.27. 20:35:31

Emblem-important.svg
A cikk/szakasz nem tünteti fel a forrásokat, melyek segítségével készült.
Ez önmagában nem minősíti a tartalmát: az is lehet, hogy minden állítása igaz. Segíts megbízható forrásokat találni, hogy alátámaszthassuk, ami a lapon olvasható!
A fájlhoz képannotáció tartozik
Amerika felfedezése (Kolumbusz, 1492). 17. századi festmény.

A történelem a múltbeli események összessége. Az emberiség múltjának tudományos ismerete. A magyar tankönyvek és ismeretterjesztő művek általában a következő felosztásban tárgyalják:

* Világtörténelem vagy egyetemes történelem
* Magyar történelem

Tágabb értelemben véve a világtörténelem az emberi eseményeken túlmutatva a következőképpen is csoportosítható, aszerint hogy mely tudományok foglalkoznak vele:

* A világegyetem története (csillagászat)
* Földtörténet (földtudomány)
* Az élővilág története (biológia)
* Az emberiség története (történettudomány)
* Mi végre kell nekünk a történelem? (filozófia)

...na, megyek egyet imádkozni.....

papamaci1 2010.05.27. 20:36:10

Mellesleg a dolog pikantériája hogy a kvázi "érintett" ország(ok) mind UGYANÚGY keresztény(ek). Noh dazu Szlovákia éppen katolikus. (Horvátországgal, Ausztriával nincs bajunk.)A szerbek, románok, ukránok ortodoxok.(De jogilag semmivel se liberálisabbak mint mi.....)
És ne szarjunk már be hogy az általános gyakorlatot merjük követni.

(Vagy Fico tud valamit az Európai Unió sorsáról ????) :-D

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2010.05.27. 20:37:42

@papamaci1:

a világ változott némennyit a francia forradalom óta, ahogyan pl. a francia állam is.

ha valaki MA próbálna meg ilyen preambulummal átnyomni valamit a francia törvényhozáson, előre borítékolható eredményt kapna.

vagy úgy gondolod, hogy nekünk, magyaroknak jó lesz a pár száz évvel ezelőtti módi is. elég fejlett az vadkeletre?
:)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.05.27. 20:39:41

@héjakútmácsonya: EZ az az Isten, akinek köszönhetjük a trianoni paktumot, meg a bécsi döntést?
A Történelem Ura?

Hát, kapja be tövig, aki ahhoz a szemétládához imádkozik, arra a szarfaszúra hivatkozik.

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2010.05.27. 20:42:46

@héjakútmácsonya:

kiragadva a sok mocskolódásod közül:
a római katolikus dogmatikára vonatkozó megjegyzése forrása az, hogy itt figyel a polcomon egy darab Katolikus Dogmatica c. kiadvány, amelynek oldalain éppen pont ugyanezt az állítást teszi a szerző. kiadja a Római Katolikus Egyház, Vatikán.

zsidókról, protestánsokról, hindukról vagy muzulmánokról nem sok szó esik benne, de ez pont így benne van.

Punxsutawney Mormota 2010.05.27. 20:43:26

@FizessunkTobbetHogyLegyenElegParkolohely:

Basszus! Hagyjuk már a Provident gyorskölcsönt! Senkinek nem tartanak puskát a fejéhez, hogy aláírja a szerződést. Azért magas a thm-jük, mert olyan NINJA-knak adnak pénzt, akikkel a kereskedelmi bankok nem állnak szóba (a már meglévő KHR-jük miatt) ezért a veszteségeik sokkal magasabbak. Igazából annyira reménytelen a bedőlt hiteleik kihajtása, hogy nem is nagyon próbálkoznak a faktorolásával. Szerinted az OTP és a többi nem a még fizető ügyfeleken veri le a nemfizetőkön keletkezett veszteségét?

Egyébként, ebben az országban tényleg az a legfontosabb, hogy kettősállampolgárságról és trianoni emléknapról döntsenek illetve hogy Orbán megint megtapsoltassa magát a Kossuth téren? Tisztára mint a Titanic! A hajó süllyedt, de azért a zenekart kirendelték a fedélzetre, hogy vonósnégyes hangjára merüljenek alá.

Filipposz 2010.05.27. 20:43:30

Preambulum rulez!

Posztírónak therapia: olvasni, olvasni, gondolkodni.

Egyébként mitől is volt az Országgyűlés megalakulása "botránymenetes" (sic)? Az oroszlános mellénytől? HHHHűűű vazze. Meccsoda skándállum. Az ugye nem zavar, hogy igen tisztelt szomszédainknál teljesen legálisan, és az SNS nyílt támogatásával működik a Hlinka-gárda (jó, tudom, már nevet változtattak, nem érdekel), egy kifejezetten náci, népirtó háborús szervezet jogutódja? Kedves állat-és embervédők! Ezzel foglalkozzatok bazmeg, ne azzal, hogy egy szimbolikus törvényben meg van-e említve Isten, vagy sem.

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2010.05.27. 20:44:16

@héjakútmácsonya:
"A „Felvilágosodást” sem szavazta meg senki. Ha jól tudom „jakobinus diktatúraként” vonult be a történelembe."

nem jól tudod.

Neo07 2010.05.27. 20:44:33

Egyébként ha már az ateizmus és isten a téma, akkor hadd jegyezzem meg, hogy paradox módon ateistaként szívesen olvasgatom a bibliát. :-) Ugyanis, amikor többszáz éves szövegekben nappali füstoszlopról, esti tűzoszlopról olvasok, mindig megdobban a szívem... :-) Éppúgy, mint amikor egy űrsikló felbocsátását nézem... :-)

Punxsutawney Mormota 2010.05.27. 20:47:32

Bocs'
a bedőlt hiteleik behajtását akartam írni :)

Punxsutawney Mormota 2010.05.27. 20:49:50

@Filipposz: Mert ugyebár a "nyilas" szó az "empátia" és "humanizmus" szavak szinonimájává váltak a világháború alatt...

papamaci1 2010.05.27. 20:51:18

@vazzup: Idézem a főnöködet: "El lehet menni..."
Ez az egyik. Mindenesetre Látható a másik: Te olyan messze vagy a liberális toleranciától , mint Dzsugasvili atyád volt a pappá szenteléstől...

"Nem a liberális eszmék hozták". A nincs ingyen ebéd, az öngondoskodás , az állam kilépése/kiszorítása az oktatásból/egészségügyből, mindent a mindenható Piac Isten hatalma alá rendelés: hát az bizony nem keresztényi eszme és még csak nem is baloldali. Hogy téged az USA, Franciaország példája nem érdekel az egy dolog. Attól a Függetlenségi Nyilatkozat, az Emberi Jogok Nyilatkozata még ugyanúgy az emberiség jogi alapértéke mint a Magna Charta, az Aranybulla, de bizonyos mértékig még talán a Kommunista Kiáltvány is.

@héjakútmácsonya: A Felvilágosodás nem a jakobinus diktatúra. Voltaire, Rousseau, Diderot D'Alamert, Holbach, Montesquieau , az Enciklopédisták: hát nekik semmi közük a Nagy Terrorhoz...

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2010.05.27. 20:55:52

@Senkifia:
=))
egy senkifia előtt ugyan mi okom volna szégyenkezni?

papamaci1 2010.05.27. 21:00:04

@_drc_: A Lengyel Köztársaság Alkotmánya NEM pár száz éves.... :-D

Nota bene: minél jobban húzzuk el a belünket az un.. "zsidó-keresztény értékektől" (sajnos a klasszikus görögség értékeitől még inkább: ki emléxik ma Zeuszra ? :-D ) annál több esély lesz az ezerszer kevésbé felvilágosult (se reneszánsszal, se humanizmussal, de még reformációvak se "terhelt" )iszlámnak ellenünk..

És egyáltalán : milyen egységesítő eszmét tud ma Európa felvonultatni Ázsiával szemben: egyéni siker mindenek felett ?Individuális jogok ? Semmi kollektív támogatás, társadalmi összefogás ?

EZ KEVÉS LESZ.....

héjakútmácsonya 2010.05.27. 21:01:13

@_drc_:

"kiragadva a sok mocskolódásod közül"

Biztos elvétetted a címzést. Jóhiszemű vagyok.

(Ha mégsem, és valóban nekem szántad, akkor arra kérlek, hogy a sok mocskolódásom közül legalább egyet, ha megtennéd, idézz, kérlek! Köszi!)

"Isten a történelem ura". De ezt nem csak a katolikusok hiszik így! Hogy pl. a Koránban, vagy a Talmud is ugyanígy van-e megfogalmazva nem tudom, de lényegében igen.

héjakútmácsonya 2010.05.27. 21:03:43

@papamaci1:

Nekik nincs, de a "Felvilágosodás" gyakorlati kivitelezőinek annál inkább.

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2010.05.27. 21:04:10

@papamaci1:
a lengyel Alkotmány szerintem erősen fundamentál-keresztény, amivel annyiban nincs is gond, hogy ott bizony a társadalom is az.

nálunk nem, csak a Fideszt csóváló törpepárt-farok szereti azt hinni.

az iszlám felemlegetése pedig -- nyilván te is sejted -- tévút.

szeretem ezt a harci retorikát, idézem:

"És egyáltalán : milyen egységesítő eszmét tud ma Európa felvonultatni Ázsiával szemben: egyéni siker mindenek felett ?Individuális jogok ? Semmi kollektív támogatás, társadalmi összefogás ?

EZ KEVÉS LESZ......"

node kérlek, minek olyan összetartó erőt vizionálni, ami nem létezik? nem lenne helyesebb másikat keresni inkább?

Senkifia 2010.05.27. 21:05:11

@kamarti: megint ez a butulás :) érdekes, ugyanezzel érvelt az országot szétb.szó szadesz,mikor felmérések szerint volt 0,5% támogatottsága. Hogy de a demokrácia arról szól,hogy parlamenti párt,és 5%. A választásokon részt vevő szavazók 68%ot adtak a fidesznek. aki nem ment el szavazni, az nem a fideszre nem szavazott,hanem senkire,ergo arányosan oszlik a nemszavazás aránya. és nem mellékesen,ha nem méssz el szavazni,és érvénytelenítesz legalább egy szavazatot, nem veszed magadnak a legkevesebb fáradtságot sem,hogy éljél a demokrácia adta jogoddal, hogy ,ha csak kicsit is, de belekavarj ebbe a nagy sz.... tálba:), akkor utólag ne akarjál beleszólni sem, vagy mint " dehát ennyienannyian nem is szavaztak rá" lenni a szavazóbázisban. Mert az a vonatod elment. Ülhetsz a s.ggeden,és nézed a mások választásának a következményeit. És nem komentálsz,mert te nem akartál beleszólni. tehát ne tedd.
Szóval: Fidesznek van 68%,+17% jobbik, ez a jobboldal. tetszik jó, nem tetszik, úgy is jó. de ne jöjjön senki azzal,hogy jaaa de ennyi meg annyi millió nem szabvazott a fideszre. Másra sem. tehát kiírta magát a vitából. Ennyi.

vazzup 2010.05.27. 21:06:04

@Neo07: ezzel én is így vagyok. Gondolom a pragmatikusság miatt is van ez, ismerd meg, amit elutasítasz. Szemben a szimpla elvakult hittel.

@papamaci1:
Lehet, hogy neked az OV a főnököd, nekem egyik se volt az. GYF se. Meg a Dzsugasvili se volt az apám, maximum a Darth vader.

Ha egyrészről hivatkozol amerikára, mint követendő példára, akkor a piac önrendelkezése esetében miért is nem jó példák? Hiszen az van ott, és milyen jól élnek, megy minden. Biztos tudnak vmit. Logikátlan, amit mondasz, süt róla, hogy az elvtársaid adják a szádba ezeket a baromságokat.

Egyébirányban én egy szóval sem állítottam, hogy amit az elmúlt kormányok műveltek az jó, sőt, ha writeonly mivoltod megengedi, olvass vissza.
Azt sem állítom, hogy az MSZP baloldali párt lenne, nem tudom, hogy honnan szedted ezt is. Jó lenne, ha esetleg azokra reagálnál, amit írok, nem azokra, amiket __hiszel__, hogy írok. Mert így ennek sok teteje nincsen.

Ja, nem is mondtam, hogy ezeknek nincs _jogtörténeti_ értéke. De van. Csak éppen a világ előrefelé halad. Tudod, van az a fejlődés nevű izé, ami miatt ma itt verheted a klaviatúrát, meg a fridzsiderből kirátnhatsz egy doboz sört, ha úri kedved úgy tartja. Szóval van ez a fejlődés nevű izé, amihez a vallásnak meg a hívésnek, meg egyáltalán Istennek nulla (semmi, zéró, nyista) köze sincsen. Sőt.

Úgyhogy engedtessék már meg, ha lehet, az az elvárás, hogy a XXI. században ne egy NULLADIK századi izét rakjunk bele a trv-nyeinkbe, vagy esetleg - ami megint csak esélyes - az alkotmányunkba.

sorokinV 2010.05.27. 21:06:17

@héjakútmácsonya:

Mindenki mocskolódik, aki nem ért egyet vele. Ez egy amolyan liberális álláspont.

papamaci1 2010.05.27. 21:06:17

Minden esetre : én mint ateista QRVA SZOMORÚAN veszem tudomásul , hogy a VILÁGON az ateisták száma KEVESEBB mint 30%. Isten MÉMJE evolúciósan életképes és úgy tűnik, a hívőknek hasznos.
A liberálisok ettől qrvára idegesek, de hát az anyag nem kérdez minket , hogy az általa formált tudati jelenségek tetszenek -e más tudatoknak ???

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2010.05.27. 21:07:36

@héjakútmácsonya:
ezt a lényegébenezést hagyjuk már.

konkrét, pontos hivatkozást akarok. hol, mikor, melyik szunnában, szúrában vagy miben írja a Korán ezt? a Talmud melyik szakaszában szerepel?
nem "de lényegében", hanem így, ezekkel a szavakkal pontosan.

ha nem ezekkel a szavakkal van, akkor a törvényjavaslat beterjesztői mégiscsak a római katolikus dogmatikát használták.

Dr. No 2010.05.27. 21:09:14

@héjakútmácsonya: Mint fentebb is írtam, Allah nem a történelem ura. Történelem nincs. Allah akarata van.

Senkifia 2010.05.27. 21:12:01

@kamarti: A jóisten meg ennek a megválasztott társaságnak, és a mögöttük álló nép egy részének a szívügye. Tehát ha bele akarják írni, írják. El kellett volna menni szavazni, annak a 2,7 millió fölötti mennyiségnek is, és akkor most nem vitatkoznánk hülyeségeken. Nem mentek el, ez van. Lakógyűlésen meghirdetik a szavazást 18 órára. Ha nem döntésképes a gyűlés, akkor 18:20 kor megismétlik a gyűlést, és akkor már döntőképes,akkor is,ha egyedül vagyok. Aki meg nem ment oda,nem vette a fáradtságot,és még én vagyok a hülye,mert elmentem, annak üdvözlöm, így utólagosan az édesanyját, és ne akarjon utólag nyomni a latba, ha,amikor tehette volna, nem tette. tehát: a Fidesznek 68%-a van. ami meg a 15 millát illeti, minden ellenlábas attól fosik, hogy majd szavazati joga lesz a határontúlinak, és akkor jajdengyon nem lesz itt többet szocializmus vagy 50 évig. tehát ezt felvetni,hogy a 15milliónak mennyi része a fidesz 2/3-a az legalábbis vicces. Amúgy meg a székelyek tömegesen járnak templomba, a fiatalok is. És sokkal inkább támogatják Isten létét a Magyar Alkotmányban,mint a nemlétét egy átírt kommunista kiáltványban, amit szintén alkotmánynak hívnak, és de jure az is. . Ennyi.

papamaci1 2010.05.27. 21:12:57

@_drc_: No hát neked-mint értelmes embernek -mondom:épp ez a baj. Hogy nincs európai szinten ilyen. A legnagyobb speciálisan európai értékek a görögségből kiinduló felvilágosodás, a reneszánsz humanizmus,(némiképp a reformáció) a -keresztény alapokról is -kiinduló szolidaritásban gyökeredző baloldal---hát ezek hol vannak az európai közeszményben, közgondolkodásban. ? a racionalizmus még él-de már fuldoklik az ezoteriában, asztrológiában, UFO-ban....

Mondhatni én irígylem a lengyeleket.....

sorokinV 2010.05.27. 21:13:52

@_drc_:

Nem, a gépemet állítottam automata flame funkcióra!

Zuzimama 2010.05.27. 21:15:11

Én most kicsit másfelől fogom megközelíteni a dolgot.

Mégpedig arról, hogy senki nem lát túl ezeken az egyértelmű figyelemeltereléseken?
Annyira nyilvánvaló mire megy ki a játék!
Természetesen arra, hogy a következő kormánynak fingja nincs róla, hogy mit kezdjen a devizahitelesekkel, az IMF hitel kezelésével, a munkanélküliséggel, áfával/adóval/százalékokkal, amik nyomorítják a magyart.

Ehelyett szó van 3 csapásról, kettős állampolgárságról, számonkérésről, ...... és most még ez a törvény is.
Ki a frászkarikát érdekel, hogy benne van-e Isten a törvényben, vagy hogy szlovákiai magyarok szavazhatnak, vagy éppen a bűnözőkkel milyen újfajta módon bánnak el?!?!?!

Persze amíg az emberek ezeken vitáznak, addig sem kell a kormánynak hozzányúlnia ezekhez a témákhoz. Sőt, bedobnak még majd egy csomó más ilyen - általuk égetően fontosnak tartott - csalit a népnek, legyen mit koncolni, min marni egymást. És mennyien beugranak nekik!

Nem volna fontosabb a hiteleseken segíteni, adót csökkenteni végre, munkahelyeket teremteni, nem erről volt eddig szó?
Itt vannak az árvízkárosultak, Pintéren kívül még senki sem tett gesztust sem.

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2010.05.27. 21:15:57

@Senkifia:
mi ez a kommunista kiáltvány-hasonlat a Magyar Köztársaság hatályos Alkotmányára???!
hát szegény Sólyom László hiába dolgozott a jogállami fordulatkor?

ne igyál annyit, ha megárt!

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2010.05.27. 21:16:47

@Senkifia:
oké, tiltalak. te engem ne okíts. pláne ilyen hangnemben.

Dr. No 2010.05.27. 21:18:13

@Senkifia: Tévedés. Nem attól fél, aki fél, hogy nem lesz szocializmus 50 évig. Hanem hogy a Fidesz - és Isten - segedelmével még 50 évig szocializmus lesz, csak más néven.

sorokinV 2010.05.27. 21:18:59

@Zuzimama:

Szerencsére maga ezt jól észrevette! Mi meg itt veszekszünk, ahelyett hogy belenéznék a "jövőmegmutatógépbe" és látnánk, amint Semjén minden nap beterjeszt egy kettősállampolgárságot. Csak, hogy menjen az idő, mert a kormánynak nincs ötlete a nagyonfontosdolgokraamitbajnaiamúgymármegoldott!

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2010.05.27. 21:19:06

@papamaci1:
még mondja valaki, hogy konszenzus nem lehetséges!
látod, ebben egyetértek veled, ám én speciel a briteket, a németeket és az amcsikat szoktam irigyelni néhanap.

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2010.05.27. 21:20:14

@sorokinV:
az első dolog, amiben maradéktalanul egyetértek veled.
ez gumicsont, érdemi, jövőbemutató törvényjavaslat még nem volt.

papamaci1 2010.05.27. 21:20:26

@vazzup: "milyen jól élnek" meg az a pár milla akinek még TB-je sincs.

"Azt sem állítom, hogy az MSZP baloldali párt lenne, nem tudom, hogy honnan szedted ezt is. "

Hát kérem, ők magok mondták és ezzel nyertek két választást--onnan szedem.

"fejlődés nevű izé," technikai értelemben , de a biológiai evolúció igen lassú, a mentális meg még sokkal. Tetszik/nem tetszik/nekem se tetszik / de a tömegek olyanok , amilyenek és 70%-uk hívő...mert nekik így jó...

sorokinV 2010.05.27. 21:21:38

@_drc_:

Az ironiametert restartolni kell Önnél! :)

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2010.05.27. 21:22:16

@papamaci1:
"Tetszik/nem tetszik/nekem se tetszik / de a tömegek olyanok , amilyenek és 70%-uk hívő...mert nekik így jó..."

adatold légy szíves, mert én ezt egész egyszerűen nem hiszem el!

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2010.05.27. 21:22:59

@sorokinV:
látod, egyszer mondasz értelmeset, és arról is kisül, hogy csak ironizálsz. :(

Dr. No 2010.05.27. 21:23:44

Hívő, csak olyan hívő, aki nem jár templomba, nem áldoz és nem gyón, szóval olyan hívő, aki csak a rituáléban nem hajlandó részt venni, de egyébként hívő. Mi az hogy! Nagyon is!

papamaci1 2010.05.27. 21:24:22

@_drc_: Hány napja alakult meg a kormány ? Mínusz egy napja ? És még nem volt jövőbe mutató javaslata ? Qrva lassúak a fijjúk !!! :-D

Ianas 2010.05.27. 21:26:39

@vazzup: :D:D:D Teljes egyetértésben röhögök. És sírok is. Nem gondoltam, hogy mindjárt az elején ekkora faszságokkal kezdik.

vazzup 2010.05.27. 21:27:38

@_drc_: persze tied a blog, meg minden, de sztem hiba tiltani, semmi olyat nem mondott, szerintem.

@Zuzimama:
hékás, kormányzati munkát még effektív nem kezdhették el, majd csak szombaton, mert akkor fognak felesküdni az istenükre
addig csak kihasználva a 2/3-adot csak ilyen marhaságokra futja (meg utána is csak arra fog, az már tisztán látszik a Matolcsi elbénázott nyilatkozataiból, lesz itt még 400HUF az ejró).

@papamaci1:
szerintem te abban a nagy tévedésben élsz, hogy az arab-muzulmán társadalom olyan szinten vallásos, mint amilyen ejrópa a legsötétebb középkorban. De ez tévedés. Nagyon nagy tévedés. Ott sem mindenki vallásos, és nem mindenki keményvonalas vagy szélsőséges. Csak hírekből látszik annak. A vallási államvezetés is csak arra jó, hogy néha kivégezzenek, vagy megkorbácsoljanak néhány szerencsétlent, aki rosszkor csókolta meg a fiúját rossz helyen.

Ezt szeretnéd itt is? Vissza a középkorba? Legyen újra lapos a föld? Vagymi?

fvipera 2010.05.27. 21:27:55

lassan eljutunk az Aranybullához is. csuda világ lesz az. örvendetes, hogy a zemberek olyan időket sírnak vissza, amikor bizony nem lettek volna részei a nemzetnek. mert ugye az a kevesek kiváltsága volt

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2010.05.27. 21:28:24

bocs, de a Bajnaiék ilyenkor már majd' a töküket hagyták el, úgy tepertek pl. Malévilag. el lettünk kényeztetve na, ez a helyzet... =)

én speciel már csak az egyszeri, nagyarányú és azonnali adócsökkentés dátumának bejelentésére vagyok kíváncsi. az meg még nem jött, pedig könnyű volna.

Matolcsy György meg Orbán Viktor összedugják a fejüket, kerítenek valahonnan egy számológépet meg egy napárat és azt mondják: ímhol nye, ettől a naptól kezdve!

sorokinV 2010.05.27. 21:30:54

@Dr. No:

A preambulum kapcsán a "maguk módján vallásosak" is találva vannak! Azt meg a markáns többség jelöli a kérdőíveken. ;)

fvipera 2010.05.27. 21:31:48

bár ne lett volna. de volt. matolcsy a londoni befektetők álma, aki a fiskális politikáért felelős kormánytagként monetáris tárgykörbe tartozó megoldásokat keres a válságra (túl persze a devizahitelesek megsegítésén).

Zuzimama 2010.05.27. 21:32:29

@vazzup: stílszerűen: adja Isten, hogy értelmes dolgokat csináljanak MÁR!
Terelni már nagyon tudnak.

Magnamanus 2010.05.27. 21:33:15

@sorokinV: "A maga módján vallásos" kategória egyszavas megjelölése a képmutató, nem?

sorokinV 2010.05.27. 21:33:26

@_drc_:

Beiktatás előtt Bajnaiék sem nagyon tepertek sehova. A MALÉVilag meg tényleg nagyon el lettünk kényeztetve! Mennyit is szórtunk a szélbe? 30 milliárdot? Gyerekség!

sorokinV 2010.05.27. 21:35:41

@Magnamanus:

Nem értem mit akartál mondani. Mindenesetre a vallásszociológia módszertani szkepsziseddel fordulj monnyuk' Tomka Miklóshoz!

sorokinV 2010.05.27. 21:37:17

@fvipera:

Mivel normál esetben a fiskális és a monetáris összhangban van és nem a másikat gyengíti! (Járai vs. MSZP - pidáúl)

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2010.05.27. 21:38:16

@sorokinV:
persze lehet, de ott igen rövid volt a holtidő. gyakorlatilag észre sem vettük (én legalábbis).

a Malévvel meg lehet gondolkodni, hogy akkor kell-e szimbolikus politizálás, meg nemzeti légitársaság, vagy nem, és el lehet felejteni, hogy Budapestről gyakorlatilag minden világvárosba legyen legalább hetente egy járat.

de ha már itt tartunk, akkor vajon a "kettős állampolgárság" és a "három csapás" mennyibe fog kerülni parázspénzben? végigszámolta-e már valaki?

vazzup 2010.05.27. 21:40:17

@papamaci1: jaja, ez van, ezt kell szeretni, mindig voltak lecsúszottak és felemelkedettek, kérdés csak az, hogy hogyan szabályozzuk a dolgot. Amúgy azoknak is lehetne TB-jük, ha akarnák, nem akarják. Ki ezért, ki azért. Pl mert jó részük illegális munkavállaló, és ha megkérdeznék, hogy ugyan már, honnan fenéből futja a TB-re, akkor repülnének vissza Mexikóba.

"Hát kérem, ők magok mondták és ezzel nyertek két választást--onnan szedem."

Oké, és? Most akkor velük vitázol, vagy velem?

"technikai értelemben , de a biológiai evolúció igen lassú, a mentális meg még sokkal. Tetszik/nem tetszik/nekem se tetszik / de a tömegek olyanok , amilyenek és 70%-uk hívő...mert nekik így jó."

WTF? 70%, erre mutatnál vmi statisztikát is alátámasztandó? Eléggé hihetetlen. Amúgy a mentális evolúció sokkal gyorsabb, mint amennyire a biológiai. Különben nem jutottunk volna el a sötét, kínzókamráktól hemzsegő, embereket értelmetlenül gyilkoló korszakból egy nagyságrendekkel humánusabb korba ennyi idő alatt. Meg ha annyira lassú, akkor miért mondják, hogy az elmúlt 40 év mennyire rajta hagyta a lenyomatát a jónépen? 40 év akkor semmiség lett volna.
A valóság ezzel szemben az, hogy 1-2 évtized (néha még kevesebb is) elég ahhoz, hogy változás álljon be a közzösség beállítódásában. Persze a körülményektől függően lehet ez sokkal hosszabb is.

Ianas 2010.05.27. 21:40:26

@papamaci1: Bakter, a Függetlenségi Nyilatkozat a 18. században készült.

Azért kíváncsi vagyok, vajon értitek-e, hogy ez miről szól.

1.) Mivel a törvény Isten nevében készül (ne magyarázd meg a szövegét, tudom, miért írom ezt, pl. azért, mert így kell értelmezni), akkor a jogalkotó úgy rendelkezik, hogy ez kvázi Isteni kinyilatkoztatás.

Magyarázat: A szövegben Isten szerepeltetése a szöveg többi részétől függetlenül jelenik meg. Semmilyen befolyással nincs a szöveg tartalmára az, ha az első mondatot lecseréljük arra, hogy "Mi, a Magyar Országgyűlés tagjai és Magyarország állampolgára" blabla.

Ennek megfelelően kell lennie egy második jelentéssíknak, ahol ez értelmet nyer, vagyis minthogy Isten a történelem ura, a törvény betűje szent és sérthetetlen.

2.) A mondat megosztó, hiszen kiemeli az Istenben hívőket, és a többieket.

Magyarázat: A törvény külön, elsősorban említi a hívőket, és külön a többieket, mintegy mellékesen.

Megjegyzés: Magyarország lakosságának szerintem elenyésző kisebbsége hívő. Az is, aki hívő, nem feltétlenül keresztény. Ennek megfelelően a törvény kiemeli a kisebbséget.

3.) A megfogalmazás szerintem kísérleti: Nem véletlenül egy ilyen jelentéktelen, semmilyen gyakorlati hatással nem bíró törvény első mondata ez. Tesztelik a fogadtatást.

4.) Semmiképp nem megfelelő érv, hogy a keresztény erkölcs a törvények alapja, emiatt kerül ide Isten neve. A törvényeknek jól megfogalmazható, racionális céljuk van: a társadalom működőképességének fenntartása. Ha Te pusztán azért nem követsz el bűncselekményt, mert hiszel benne, hogy Isten ezt nem helyesli, akkor igencsak veszélyes ember lehetsz, mert én már láttam embereket rövid idő alatt gyökeres hitbéli változáson átmenni. (Buddhista -> Keresztény, vice versa.)

Én azért igyekszem elkerülni a törvénysértést, mert úgy gondolom, hogy az ember nem szarik a saját szobájába, nem vesz részt annak a rendszernek a tönkretételében, amelyikben él.

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2010.05.27. 21:43:34

@Ianas:
egyetértek az elemzés minden szavával.

Ianas 2010.05.27. 21:46:17

@papamaci1: Néhány kereszténnyel beszélgetve nem látok nagy különbséget az ezotériában, UFO-kban és társaikban hívő emberek, és köztük. A lényeg, hogy irracionális alapokra építkeznek.

(Persze bizonyos értelemben a tudomány is, hiszen a "kezdeti állítások" mögött nincs más, csak feltevés. A tudomány és a "spiritizmus" között annyi a különbség, hogy az egyik működik. A választást Rád bízom.)

Ianas 2010.05.27. 21:48:34

@Ianas: EMELLETT nem állítom, hogy baj az, hogy a hit irracionális. Az életben vannak irracionális dolgok, és kellenek is.

bolhabetu 2010.05.27. 21:55:21

@Zoltan895:
"Nem kellene elfelejteni, hogy ezt az államot a kereszténység hozta létre,"

Én azt hittem, hogy valamikor az ókori Babilonban jöttek létre az első államnak nevezhető képződmények, dehát mindig tanulunk valamit.
Nem alaptalan a feltevés, hogy korai államszervezetek kialakulásában szerepe volt a vallásoknak, mivel akkoriban azok voltak azok az eszmék, melyek egy nagy területen élő embert összefogtak. Akkor.
De a XXI. század elején vegyük már észre, hogy a kőlevesbe nem kell kő.

bonsalty 2010.05.27. 21:57:01

"a megfogalmazás sérti a liberális demokrácia intézményei által biztosított szabad véleménynyilvánítás".

-Hát ha a liberális demokrácia olyan volt, mint az előző 20 év, akkor nem sajnálom.
Amúgy nem sérti a jogaidat, maximum nem fér bele a világnézetedbe. Mindig csodálkozom, h nálunk mindig akad néhány illető, aki hangzatosan kiáll a "faszságok " jogai mellett ahelyett, hogy az értelmesekről beszélnénk. Értsd: ha támogatják a családokat, az nem jó, mert sérti a szabad szexualizmus jogát. Ha a preambulumba bekerül Isten, akkor sérti az ateistát. Ha növelik a kiszabható börtönévek számát, akkor ne már, mert rossz lesz az elítélteknek. " In God We Trust" - ez az USA mottója, amely szerintem nem egy katolikus állam és tudomásom szerint a zsidók és muszlimok is hisznek benne leszámítva a marxistákat, sátánistákat, boszorkány egyház hívőit és persze a normális ateistákat. Nem hallottam egyetlen jogvédőt Texastól a New York-i broadway-ig aki ez ellen tiltakozott volna, barátom itt neked se lesz sok esélyed. Nem tetszik a törvény? - Hát hozzászoksz...
Amúgy érdemesebb lenne arról beszélni, h miért nincs jogod gyülekezni rendőrségi engedély nélkül, miért nincs jogod fegyverrel megvédeni a területedet, miért nincs jogod a holokausztot és hamarosan a kommunizmus bűneit tagadni és miért nincs jogod felelősségre vonni a mentelmi jogot élvező képviselőket. Ezek kicsit élesebb és értelmesebb témák , mint az, amiről oldalakat cikkeztél feleslegesen.

Rusher4587 2010.05.27. 21:58:43

Ez a törvény nem rólad, hanem a határon túliakról szól, ahol sokkal nagyobb arányban vallásosak az emberek, mint nálunk, és az egyházakhoz is jobban kötődnek, főleg azért, mert az egyházaknak jelentős szerepük volt és van a magyarságtudat megőrzésében. És szerencsére ott hatványozottan érvényesül az, hogy a hozzád hasonló liberális f@szjankók véleménye magasról LE VAN SZ@RVA!!!

indapass90210 2010.05.27. 21:59:04

Azt, hogy pina, írta már valaki?

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2010.05.27. 22:02:01

@bolhabetu:
szerintem a magyar államra gondol, ami persze menet közben többször is átalakult, pl. a XVI.-XVII. sz.-ban 3 részre szabdalva megszűnt önálló államként létezni, majd -- Habsburg tartományként -- újjáalakult és végül a XIX. századi forradalmak után 1867, vagy inkább 1918-ban lett újra önálló, korlátlan szuverenitással rendelkező és valóban független állam.
ám ha úgy is volna, hogy az 1000 éve történt alapításra gondol, akkor is nagy méltánytalanság Vajk (azaz I. István) király apjának, a sokvallású Géza fejedelem érdemeit lebecsülni. (házasodás Gizellával, a német lovagrend behívása, konkordátum a pápasággal)

Ianas 2010.05.27. 22:02:24

@Rusher4587: Sajnos nem az a lényeg, hogy KIKRŐL szól a törvény, hanem, hogy melyik ország törvénye ez. Márpedig a törvény itt, Magyarországon érvényes. Ennek megfelelően tehát kurvára irreleváns, hogy a határon túli magyarok mennyire vallásosak.

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2010.05.27. 22:03:44

@Dövan:
még nem, de már épp itt volta az ideje. =))

Ianas 2010.05.27. 22:04:31

@_drc_: No, sikerült 15 másodpercen belül reagálnunk ugyanarra a marhaságra. :)

Ianas 2010.05.27. 22:07:19

@bonsalty: Igen. És talán ennek fényében nem ilyen hülye törvényekkel kellett volna kezdeni a törvényhozást, hanem valami érdemi, és lényeges dologgal.

De a kirakat már legalább épül-szépül.

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2010.05.27. 22:08:05

@Rusher4587:
bocs, de én azt hittem, hogy a törvény egy történelmi igazságtalanságról, a trianoni tragédiáról szól, aminek a határon túli magyarság mellett a határon inneni magyarság is szenvedő alanya volt / van / lesz is sajnos.

az Istenes része meg -- egyelőre -- nem is a határon túliakról, hanem az országgyűlési képviselőkről szól. őket sorolja két, nem egészen logikus csoportba.
(lehetett volna pl. az is, hogy "MI, akik szeretjük a medvecukrot, és azok, akik más édességekhez vonzódnak)

az a gyanúm, hogy elkeveredtél valahol a linkerdőben és te valójában egy, a kettős állampolgárságról szóló bejegyzéshez akartál hozzászólni. (ez nem az.)

Samuzia 2010.05.27. 22:08:12

@vazzup: Na itt azért kapj a fejedhez, humánusabb a mai világ? Nem, csak másként tapos át az emberen. Mi a gyökere? A liberalizmus, ahol az egyén számít a közösség nem, a kommunizmus ennek a fordítottja, amely ráadásul ateista államokat hozott létre,( ha nem Isten lenne a történelem ura soha nem buknak meg).
Megjegyzem mind a hívőkre és nem hívőkre hivatkozik a kérdéses szöveg. Persze volt aki ezt sérelmezte, de komolyan? Vagy hisz az ember, vagy nem hisz. Ennyi.A hitet nem a vallásos formákra gondoltam, hanem azon embereket akik hisznek Istenben. (Ma ez M.o-on 73%)
És nem a katolikusok nyomására került be a törvénybe, bár gondolom nem tiltakoznak. ( Nézd meg hány református lelkész és presbiter van most a parlamentbe!)
Jó nekünk magyaroknak, hogy más gondunk nincsen...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.05.27. 22:08:44

@bolhabetu: Babiloni szajha terjeszti ezt, aki köztudomásúlag a Sátán.

Szóval sátánista vagy, ha ezt hiszed, terjeszted!
Természetesen állam nem volt, amíg nem volt kereszténység!

Ezt vésd az eszedbe, vagy felvésik a homlokodra.

Samuzia 2010.05.27. 22:09:33

@Zuzimama: Majd ha lesz esetleg FIDESZ kormány?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.05.27. 22:10:34

@Samuzia: Miért tévedsz szándékosan?

A szöveg nem hívőkre és nemhívőkre osztja a népet, hanem keresztényekre és az összes többire.

Sőt, ha megnézzük, hogy honnan van a szöveg, akkor katolikusokra és összes többire.

Ianas 2010.05.27. 22:11:08

@Samuzia: "ha nem Isten lenne a történelem ura soha nem buknak meg)." :D:D:D

Nyilván, nem azért buktak meg, mert 1.) Soha nem volt kommunizmus, 2.) egy fenntarthatatlan és működésképtelen hülyeség volt az egész. :D

"Megjegyzem mind a hívőkre és nem hívőkre hivatkozik a kérdéses szöveg. " -- Könyörgöm, akkor minek kellett egyáltalán beletenni?

Olvasd el az elemzésem:

@Ianas:

Samuzia 2010.05.27. 22:11:37

@kolbászoszsömle: A posztoló védelmében idézném, mert a nagy leszólásban elsiklottak egy szón: "EZT" az államot... Magyarország államiságáról beszélt, és nem általában az államról.

The Great Destroyer 2010.05.27. 22:12:10

Bakker a pedofilok átveszik a hatalmat....

Samuzia 2010.05.27. 22:12:28

@Ianas: Miért jobb az 1949-es kommunistaalkotmány?

Samuzia 2010.05.27. 22:13:27

@kolbászoszsömle: Isten a zsidóknak is Isten...

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2010.05.27. 22:14:03

@Samuzia:
olvastad már? gyakorlatilag annyi változatlan benne 1949 óta, hogy "fővárosa Budapest".

szépen kiglancolták azt demokratikusra 1989-ben, egyikük éppen Sólyom László, a jelenlegi államfő volt.

Ianas 2010.05.27. 22:14:35

@Samuzia: Nem jobb, a mai alkotmány sajnos elég elavult. Kell új, de felesleges ilyen marhaságokat az elejére írni, hogy "Mi, aki gumicukrot szopogatunk, és a többiek, akik..." (a többit találd ki), mivel semmi jelentősége azon kívül, hogy széthúzást szül.

Felesleges, semmi keresnivalója ott, és nem támasztja alá a szöveget.

Ianas 2010.05.27. 22:17:21

@Samuzia: És a buddhistáknak? És a vudu hívőknek? És a szcientológistáknak? (Jó, őket én se szeretem) És a hitgyüliseknek? Ja, nekik igen.

De azért akad jó pár ember, aki ma Magyarországon legfeljebb egy cifra káromkodás keretein belül említi Isten nevét... Persze biztos, ami biztos minden felmérésben vallásosnak tünteti fel magát.

Samuzia 2010.05.27. 22:17:44

@_drc_: Ha ismernéd a zsidó vallást tudnád, ezt nem mondják ki, de az Isten vagy az Úr, megfelel nekik.

Ianas 2010.05.27. 22:17:54

@Ianas: És ez a jó pár a többség...

Samuzia 2010.05.27. 22:18:34

@Ianas: Hidd el sok embert nem zavar...

indapass90210 2010.05.27. 22:19:11

@Ianas: dehogy marhaság! Szinte az egyetlen dolog, aminek jóságában mindenki hisz!

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2010.05.27. 22:19:39

@Samuzia:
E HOZZÁSZÓLÁSOD LÉGYEN TANÚM ARRA, HOGY NEM VAGYOK ZSIDÓ, AHOGYAN EZT TÖBBEN A KOMMENTELŐK KÖZÜL MÁR NEM CSAK SEJTENI, DE EGÉSZEN BIZTOSAN TUDNI IS VÉLIK!

Ianas 2010.05.27. 22:20:02

@Samuzia: Hidd el, sok embert a korrupció sem zavar, meg sok minden más sem, aminek zavarnia kellene.

Hidd el, nem a mondat zavar, mert lényegtelen. Csak pár karakter egymás után. Ami zavar, hogy elindultunk visszafelé, és nem a jövőbe tekintünk.

Ianas 2010.05.27. 22:21:17

@_drc_: Á, lappangsz. Biztos különleges engedélyed van.

"AKI ELŐSZÖR KIMONDJA, HOGY YEHOVA!!!! Placcs"

Gondolom, megvan, honnan :)

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2010.05.27. 22:21:21

@Dövan:
az nem hit! a posteriori empíria...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.05.27. 22:21:31

@Samuzia: Márhogy EZT az államot? Amit ma Magyar Köztársaságnak nevezünk?
Ezek szerint a kommunisták Magyarországát is a kereszténység hozta létre...

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2010.05.27. 22:22:10

@Ianas:
meg hát! én már akkor Monty Python-t néztem, amikor még "tiltva volt"!

Ianas 2010.05.27. 22:22:21

@Dövan: Hmm. Mondjuk a legtöbb nő épp fordítva látja, ha érted mire gondolok.

Ianas 2010.05.27. 22:23:45

@_drc_: Én most is tiltanám. Szerintem gyilkos dolog :D:D:D

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2010.05.27. 22:24:48

@Ianas:
Mi, az általam szerkesztett bejegyzés hozzászóló, azok, akik hisznek a női nemi szerv (pina) jóságában, és azok, akiknek ilyenjük van...

Samuzia 2010.05.27. 22:24:49

@kolbászoszsömle: Tudod hogy csak lovagolsz a szavakon és ez szánalmas. A magyar állam kezdete nem 1990 és nem is 1949, hanem 1000... Ha így gondolod ahogy írtad akkor az sok mindent elárul..
spray-t neked.

Samuzia 2010.05.27. 22:25:53

@Ianas: Miért nem a jövő, mitől lesz múlt?

Samuzia 2010.05.27. 22:26:50

@_drc_: Engem nem érdekel, hogy zsidó vagy-e.

Ianas 2010.05.27. 22:27:11

@_drc_: Azt hiszem, Dövan kolléga most örül, hogy már előkészítési fázisban van az általa ihletett preambulum, mely az új alkotmány elején fog díszelegni.

Samuzia 2010.05.27. 22:28:20

@Ianas: A Monty Phyton szerintem jó.

Samuzia 2010.05.27. 22:29:14

@_drc_: Akkor nem értem miért kérkedsz vele?

Ianas 2010.05.27. 22:29:29

@Samuzia: Ez a konzervatív politika átka, ami a Fideszt sújtja. A véleményem az, hogy igen rossz ómen (már, nem okkultista értelemben, hanem egyfajta előrejelzési alapként), hogy egy törvényt vallásos köntösbe kell öltöztetni.

Neked személy szerint van ötleted, miért kellett ez a mondat? Jó, tudom, nem a világ teteje, meg nem érdemes rajta forogni, de mégis itt beszélgetünk még mindig.

Ianas 2010.05.27. 22:31:44

@Samuzia: Nos... Én is ezt mondtam, csak más szavakkal. :) Gyilkos az agysejtekre nézve. :)

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2010.05.27. 22:33:11

@Filipposz:

kommentelőnek terápia: felvilágosodás, úgy maradás.

indapass90210 2010.05.27. 22:34:30

@Samuzia: "a kommunizmus ennek a fordítottja, amely ráadásul ateista államokat hozott létre,( ha nem Isten lenne a történelem ura soha nem buknak meg)."

Aztakurva! Szerintem nem istennek lett tele a töke, hanem az embereknek. Viszont ha úgy van, ahogy gondolod, a Dzsongil familiát nagyon szeretheti!

Samuzia 2010.05.27. 22:34:42

@Ianas: Már csak beszélgettünk mert aludnom kell,holnap munka, de jókat nevettem, hogy sok ember úgy szól a dolgokhoz hogy utána sem néz a dolgoknak. Azon sajnálkoztam, hogy néhány ember itt okádja ki a feszültségét, nem épp irodalmi stílusban. Engem pedig nem zavar ez a megfogalmazás, jobban zavart a liberalizmus csőd be vezető útja az elmúlt években, és ha bele gondolok, hogy a haladás nagy tudósai vallásosak voltak akkor meg pláne.
Jó éjt!

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2010.05.27. 22:34:47

@Samuzia:
:D
nem kérkedek, csak fura, hogy zsidóság nélkül is lehetek (egyelőre verbális) célpontja az antiszemitáknak...

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2010.05.27. 22:35:52

@Samuzia:
az nem a liberalizmus útja volt, higgy nekem. ;)

Samuzia 2010.05.27. 22:36:19

@Dövan: Azért érdekes a hozzászólásod stílusa, a véleményedet minősíti, Korea pedig csak névleg kommunista.
Jó éjt!

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2010.05.27. 22:36:52

@Samuzia:
a haladás vallásos tudósaihoz egy idevágó Einstein-idézetet, ha szabad:

"Minél inkább eltölt valakit minden jelenség rendezett szabályosságának tudata, annál szilárdabbá válik az a meggyőződése, hogy e rendezettség és szabályosság mellett nincs olyan hézag, ahol hely jutna más természetű okoknak. Nem létezhet sem olyan emberi, sem olyan isteni szabály, amely önmagában a természeti jelenségek független oka lehetne. Bizonyosra vehető, hogy a természeti jelenségekbe beavatkozó, személyes Isten doktrínáját valódi értelemben sohasem cáfolhatja meg a tudomány, mert ez a doktrína mindig menedékre találhat azokon a területeken, amelyeken a tudomány még nem tudta megvetni a lábát.
Meg vagyok azonban győződve arról, hogy a vallás képviselői részéről ez a viselkedés nem csupán méltatlan, de végzetes is. Egy olyan tan, amely mindig a sötétségbe vonul, mert a tiszta világosságban nem képes fenntartani magát, szükségképpen el fogja veszíteni az emberi nemre gyakorolt hatását, s ennek kiszámíthatatlanul káros hatása lehet az emberi fejlődésre. Az erkölcsi jóért vívott harcukban a vallás tanítóinak venniük kell a bátorsagot ahhoz, hogy feladják a személyes Isten doktrínáját, és lemondjanak a félelemnek és a reménynek ama forrásáról, amely a múltban olyan óriási hatalmat helyezett a papok kezébe. Munkájuk során azokat az erőket kellene felhasználniuk, amelyek képesek arra, hogy a Jót, az Igazat és a Szépet magában az emberiségben fejlesszék ki és terjesszék el. Ez bizonnyal sokkal nehezebb, de összehasonlíthatatlanul értékesebb feladat.."

Albert Einstein

Ianas 2010.05.27. 22:37:07

@Samuzia: Nos, ez rám biztos nem áll.

Egyszerűen csak nem látom az okot, amiért erre szükség van, és ez zavar. (Illetve látom, de az meg aggaszt. Csak optimista vagyok. Vagy szimplán naiv.)

indapass90210 2010.05.27. 22:38:00

@_drc_: néhány esetben azért csak hit marad, mert a megtapasztalás csak megtapasztalás marad, nem élmény :)
@Ianas:
Két olyat kérek ma éjjelre, akik nem :)

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2010.05.27. 22:39:38

@Samuzia:
és persze Jó éjt!
(Kísérje álmodat angyal éneklő sereg...)

(bocs. kitört belőlem a liberálisok az elemi műveletlensége és "sudribunkósága.
lsd.: valahol korábban.)

indapass90210 2010.05.27. 22:40:13

@Samuzia: ja, értem, akkor sztálinista isten kedvére való, a kommunista nem. Mondjuk van benne valami, elvégre ha már bulizunk, akkor basszunk oda rendesen! Ilyen laza félmunkát mint a kommunizmus isten nem tűrhet a föld színét.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.05.27. 22:42:54

@Samuzia: A szánalmas szerintem inkább az, hogy egy trianoni emléktörvény állampolgárságmegadó agymenésben Istent a hívők, mint a történelem urát emlegetik, aki hatalmas jóságában ezt hozta nemzetünkre.

És ahelyett, hogy levonnák a konzekvenciát: ez az entitás, aki a hitük szerint okozta eme sorscsapást ELLENSÉG, terjeszteni akarják a hitet, és úgy hivatkoznak rá, mint akitől eredeztetni lehet az igazságosságot...

Ha ez _tényleg_ a keresztények hitvallása, akkor a keresztények de facto hazaárulók.

neurotikk! (törölt) 2010.05.27. 22:43:11

1) mi a faszom az az Isten? Hol a faszomban van ez definialva? Es miert kell megemliteni a torvenyekben? Mi a hatasa az un. istennek Magyarorszag torvenyhozasara? Akar kozvetve is? Mondjatok mar meg nekem!
2) Ki nem szarja le trianont?!!! Mikor lehet itt mar elni is vegre, fuggetlenul trianontol, szabadsagharctol, harsburg elnyomastol, dozsa gyorgy szabadsagharctol, vagy mi a faszomat dobhatunk meg a kupacra?! Konyorgom, torodjetek mar a kurva jovovel , de legalabb a jelennel is vegre. 20 ev elment a multtal. Ugy hallottam forradalom volt par hete, ami leszamol az elmult 20 evvel, akkor ez most mi? Mi a faszom lesz mar a kurva jovovel vegre, a kurvaistenit (mar ha van ilyen itt egyaltalan).

Nemzeti osszetartozas a faszom. Hol van az a nemzet ami el es osszetart?!
Sehol, mi?!
Majd egy kurva papir fog valtoztatni ezen?
Akkor meg minek fizetjuk ezeket a bohocokat megint es megint es megint.... latszatdolgokat csinalnak sok penzen.

Elegem van.
Menjunk a picsaba mind.

indapass90210 2010.05.27. 22:44:07

@Ianas: Jó is lenne, ha úgy kezdődne az Alkotmány, hogy Mi, akik szeretjük a pinát, és azok hisznek a pina jóságában, de még nem próbálták...

Ianas 2010.05.27. 22:48:38

@Dövan: Naaa, ez nagyon diszkriminatív. Mi van a melegekkel?

G. Wolf 2010.05.27. 22:50:08

Én egyáltalán nem örülök neki.

Aki akarja adja meg istenének ami az ő istenéé; de ne kerüljön be a rám (mint ateistára) is érvényes törvénybe semmi amit bármely istentől eredeztetnek. Ennél még a természeti állapotokból levezetett hierarhiák is jobbak. Talán a legjobb a társadalmi konszenzuson alapuló világi jogforrásokból levezetett tövény.

De leginkább az a legjobb ha vallásosok megkapják a nyugodt vallásgyakorlást, és az állam nem avatkozik bele az ő törvényeikbe és a valási törvények (és vallási jogforrások) nem kerülnek bele a világiakba.

Szóval nem tetszik, nem értek egyet.

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2010.05.27. 22:53:13

@Ianas:
KDNP-s szellemben mondhatnám azt, hogy "ott vannak a melegek is, a második fordulatban"...

iovianus 2010.05.27. 22:53:25

'Ez az államot és az egyházat elválasztó modern jogállamban álláspontom szerint elfogadhatatlan.'

Rossz az álláspontod. lol.

'azt is el kell fogadnunk, hogy a Trianonban aláírt békediktátum Isten akarata volt. Ezzel ellentétes törvényt hozni gyakorlatilag szembeszállást jelent Isten látható akaratával'

Most, mivel Isten akaratából Vitya lett a törzsfőnökünk, ezért nyilván azt akarja, hogy ezt a törvényt meghozzák...eddig kellett vezekelni nem tovább.
Na jó, mindenki fogja fel ahogy akarja.
megalol-

indapass90210 2010.05.27. 22:54:16

@Ianas: Nem is tudom, lehet, hogy diszkriminatív vagyok.

vazzup 2010.05.27. 22:54:37

Ki terjeszti vajon ezt az újkeletű vadbaromságot, hogy minden jelenidejű gondunk forrása a "vadliberalizmus" (muhaha)?

@Samuzia:
ahogy a mienk, meg a szovjet is csak névleg volt kommunista, meg ahogy a kubai is csak névleg az, sosem volt működő, igazi kommunista állam, leszámítva talán néhány évig a vörös khmerek országlását, de ott amúgy se volt senkinek semmilye, de az tényleg közös volt
de még mindig nem értem, hogy mi köze van ennek ahhoz, hogy ma, a huszonegyedik században, magyarországon minek kell a törvénybe istenezés?

vagy te még mindig ott tartasz, hogy vki vagy ezekkel a hazug csaló, köztörvényes bűnözőket belügyminiszteri székbe ültető Orbánnal van, vagy
aki nem velük van, az a hazug, csaló, köztörvényes bűnözőket szintén különféle hatalomba juttató Gyurcsánnyal van, esetleg zsigerből kommunista?

Akkor halkan megjegyzném, hogy kurvára nem így van. Mindegyikkel tele van a tökünk, és mindegyiket lehajítanánk a Gellért-hegyről szöges hordóban.

Ez még nem jelenti azt, hogy kommunisták volnánk. Sőt.

@Ianas:
Az csak konzervatív máz. De a retorika vérbeli kommunista, legalábbis bőséggel kádári szocialista. Emellett persze enyhén nacionalista és keresztény. Agyrém na. Ma Mo-n csak megélhetési politikus létezik, aki szélkakas módjára mindig amellé áll, ami nagyobb szavazatot, és bőségesebb húsosfazekat biztosít.

Hányinger.

neurotikk! (törölt) 2010.05.27. 22:54:55

Akiknek az az elso, de LEGELSO hogy ruhaviseleten ragodjanak, meg hataron tuli magyaroknak szimbolizaljanak, meg 90 evvel ezelotti dolgokon ragodjanak es hatarozzanak a mai helyzetben kurvajo fizeteseken, azoknak a kurva anyjukat!
Mikor foglalkoztok mar a nektek penzt termelo emberek igenyeivel is vegre bazdmeg?! Az o napi (nem 90 eves!) igenyeikkel mi lesz? He?!
Ossze fog omlani az istallo amiben elavult dolgokkal foglalkoztok, ezt ennyire nehez esztevenni?
Hogy egy klasszikust idezzek, itt elobb vagy utobb foldonhuzasos megtorlasos dolgok lesznek. Csak ugy spontan. Felhivas nelkul.
Orulnek ha nem lenne igazam.

Ianas 2010.05.27. 23:00:10

Mondjuk nekem még van egy olyan bajom is a törvénnyel, hogy HEEEEE?

És akkor most mi van, ha kinyilvánítottuk, hogy június 4 most Trianon emléknap?

vazzup 2010.05.27. 23:00:42

@vazzup: Jájj, nagyon fáradt lehetek, ha már a semmiját semmilyének írom, inkább megyek is aludni, mindenkinek adjon a Zisten jóccakát! (azaz álmodjon mindenki lángoló csipkebokorral, és pisiljen be álmában...)

Neo07 2010.05.27. 23:29:56

@Samuzia: "Ha ismernéd a zsidó vallást tudnád, ezt nem mondják ki"
Ez komoly? Jahve, mint a Tudodki? Vagy Akit Nem Nevezünk Nevén? Akkor hogy tanítják a gyerekeknek a nevet? Hiszen ahhoz legalabb egyszer ki kell mondani... Bocs, én nem akarok senki lelkébe gázolni, csak érdekel.

Iustizmord 2010.05.27. 23:42:16

nem olvasom végig a 300+ kommentet, de egyetértek. nem ateistaként is.,

old_field 2010.05.28. 00:03:35

Isten, áldd meg a magyart,
Jó kedvvel, bõséggel,
Nyújts feléje védõ kart,
Ha küzd ellenséggel;
Bal sors akit régen tép,
Hozz rá víg esztendõt,
Megbûnhõdte már e nép
A múltat s jövendõt!

Õseinket felhozád
Kárpát szent bércére,
Általad nyert szép hazát
Bendegúznak vére.
S merre zúgnak habjai
Tiszának, Dunának,
Árpád hõs magzatjai
Felvirágozának.

Értünk Kunság mezein
Ért kalászt lengettél,
Tokaj szõlõvesszein
Nektárt csepegtettél.
Zászlónk gyakran plántálád
Vad török sáncára,
S nyögte Mátyás bús hadát
Bécsnek büszke vára.

Hajh, de bûneink miatt
Gyúlt harag kebledben,
S elsújtád villamidat
Dörgõ fellegedben,
Most rabló mongol nyilát
Zúgattad felettünk,
Majd töröktõl rabigát
Vállainkra vettünk.

Hányszor zengett ajkain
Ozmán vad népének
Vert hadunk csonthalmain
Gyõzedelmi ének!
Hányszor támadt tenfiad
Szép hazám, kebledre,
S lettél magzatod miatt
Magzatod hamvvedre!

Bújt az üldözött s felé
Kard nyúl barlangjában,
Szerte nézett, s nem lelé
Honját a hazában,
Bércre hág, és völgybe száll,
Bú s kétség mellette,
Vérözön lábainál,
S lángtenger felette.

Vár állott, most kõhalom;
Kedv s öröm röpkedtek,
Halálhörgés, siralom
Zajlik már helyettek.
S ah, szabadság nem virúl
A holtnak vérébõl,
Kínzó rabság könnye hull
Árvánk hõ szemébõl!

Szánd meg, isten, a magyart
Kit vészek hányának,
Nyújts feléje védõ kart
Tengerén kínjának.
Bal sors akit régen tép,
Hozz rá víg esztendõt,
Megbûnhõdte már e nép
A múltat s jövendõt!

//Kölcsey Ferenc:
Himnusz
Cseke, 1823. január 22.

Rántott máj (törölt) 2010.05.28. 00:09:01

@_drc_: Nagyon jo, megerkeztek azok, akiknek a tudomany a vallasuk, es a tevedhetetlen Einstein a legfobb szentjuk, akinek mindem megnyilvanulasa vitathatatlan es megkerdojelezhetetlen :)
Ooo... mi is a kulonbseg koztetek es pl. a keresztenyek kozott? :D

Rántott máj (törölt) 2010.05.28. 00:10:19

@G. Wolf: En, mint vallasos, tokeletesen egyetertek.

Rántott máj (törölt) 2010.05.28. 00:13:11

@Neo07: Te tenyleg ennyire ostoba vagy? Ha nem tunt volna fel, Isten nevet a kereszteny vallasban sem mondjak ki soha. Szolitjak az Atyanak, Istennek, a Teremtonek, az Urnak stb., de neven nem nevezik. A heber nyelvben pedig meg tobb megnevezese van, mindegyik mas tulajdonsagat emeli ki. De a neven SOHA nem nevezik (kiveve a Jehovistakat, de ok meg nem keresztenyek).

Rántott máj (törölt) 2010.05.28. 00:16:56

@piro: Ja, es a Jehovistak sem biztos, mert ha jol tudom, a heber iras nem jelol maganhangzokat, a helyes maganhangzokat pedig csak a mindenkori jeruzsalemi fopap ismerte, es talan a templom lerombolasaval el is vesztek.
Persze majd valaki kijavit, aki tenyleg tudja.

MSimon 2010.05.28. 00:17:34

"Ezt a politikai pozíciót azonban a vallás már a Felvilágosodással elvesztette"

Így van. A többi "csak" propaganda.

G. Wolf 2010.05.28. 00:24:34

@piro: Mármint a törvény szövegezetével vagy velem?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.05.28. 00:32:37

@old_field: Ha Isten Trianonnal áld, inkább átkozzon...

meszena 2010.05.28. 00:34:15

Mitől lenne ez római katolikus? Miért nem lehet evangélikus, vagy baptista?
Feltehetően azért, mert az író ismereteiből ennyire futotta :)
Aki csak ennyit ért az egyházakhoz, az ne írással kezdje...

meszena 2010.05.28. 00:36:33

piro: ez marhaság, hogy csak a jeruzsálemi főpap ismerte a magánhangzókat. honnan ismerte, ha nem jelüli az írás? felmérted mekkora anyagról van szó? Magyar fordításban cc. 900 oldal.
És mikori lerombolás? Mert több is volt.

meszena 2010.05.28. 00:38:32

@piro: Isten neve JHWH. magánhangzók nélkül. De több más megjelölés is ismert.

Rusher4587 2010.05.28. 00:39:21

Köszönöm a magyarázatot, de akkor sem értjük egymást.
1-Szerintem ha nem Isten, hanem pl. Buddha lenne a törvényben, akkor mindenki csak jót röhögne, és nem lenne felháborodva. Na látod, ez a gáz!
2-eleve fölösleges volt beleírni a kiemelt mondat második részét, és akkor csak az írja alá, aki hisz Istenben vagy akinek tetszik a szöveg és akkor nincs vita, slussz passz.
3-igen, trianon nem csak a határon túliak tragédiája, de ezt az anyaországiak nagy része hajlamos elfelejteni, vagy hogy másképp fogalmazzak: magasról lesz@rja (lásd pl. a neurotikk nevű véglény hozzászólását)
4-nem tudom elfogadni azt a kifogást, hogy "abban a törvényben, ami rám vonatkozik, ne szerepeljen Isten", mert ez, kedves anyaországi ateisták, nem rátok vonatkozik, nem rólatok szól, nem okos semmilyen változást az életetekben, tessék felfogni. Tudom, hogy muszáj minden alkalmat megragadni a hívők elleni kirohanásra, de ez a fölösleges szájtépés már komolyan szánalmas.

Azok között meg, akikre ténylegesen vonatkozik ez, nem hiszem, hogy akad egyetlen gyökér is, akinek annyira szúrná a szemét ez a dolog, hogy ne igényeljen miatta állampolgárságot(vagy hogy egyáltalán szóvá tenné), de ha van, akkor ne igényeljen, magának is meg nekem is nagy szívességet tesz vele.

És akinek még ezek után sem megy bele a pici fejébe, hogy miről pofázok és még mindig verni akarja a mellét és megmutatni, hogy már pedig ő mekkora ateista és ezt nem tűrheti, ő nem tud ilyen országban élni, annak megint csak egyik "nagy gondolkodónk", Gyurcsány Ferenc szavait tudom idézni: "el lehet menni innen, kérem szépen"!
Magadnak is jót teszel vele, mert amikor pl. bevezetjük (mert előbb-utóbb befogjuk, erre mérget lehet venni) az általános iskolában a hittan oktatást, akkor meg fog ütni a guta:)

Lord Kilburn 2010.05.28. 00:40:15

"Mi, a Mordor Birodalom Szövetségi Gyűlésének tagjai, akik hiszünk abban, hogy Szauron az Egy Gyűrű ura, …”

Valahogy így kezdődött a Gyűrűk Ura, ha jól emlékszem. Ez a preambulum valami fantasy utánérzés lesz, ebben biztos vagyok.

meszena 2010.05.28. 00:40:17

@neurotikk!: bizony vannak akik nem látják át a dolgok egészét...

Rusher4587 2010.05.28. 00:41:23

az okos az okoz akart lenni, sorry:)

meszena 2010.05.28. 00:42:55

@Lord Kilburn: nincs rá szükség. pici történelmi ismeret és haloványan a kereszténység ismerete kell, és érthető. Ennek semmi köze a fantasy-hoz :))

Lord Kilburn 2010.05.28. 01:10:57

@Lord Kilburn: Mégsem az, tévedtem! Megtaláltam az eredetit!

A szöveg egy töredékesen fennmaradt, a francia karthauzi rend által lejegyzett kódexben olvasható, mely a XIII. század derekán íródott, a dél-franciaországi inkvizícióról szól. Csak az eleje van meg, fordítása a következő:

„Mi, a Harmadik Lateráni Zsinat tagjai, akik hiszünk abban, hogy az Egy Igaz Isten a történelem ura, tűzzel-vassal irtani fogjuk az albigens eretnekséget, …”

Milyen nagyszerű, ahogyan a két alkotózseni, Kövér és Semjén urak meg tudták ragadni eme örökérvényű szavak XXI. században különösen aktuális kvintesszenciáját!

Áldunk Téged, Krisztus!

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.05.28. 01:36:40

Hát a bibliai SátánIsten imádata mára már egy gyógyítható betegség.

Sajnos a betegségek meg nem válogatnak és éppen úgy megfertőznek parlamenti képviselőket is, mint esetleges akadémikusokat.

Lord Kilburn 2010.05.28. 01:37:07

Egyébként van egy komoly módosítási javaslatom:

„Mi, a Magyar Köztársaság Országgyűlésének tagjai, akik a történelem menetét istenhitünk forrásából igyekszünk megérteni, s azok, akik hiszünk abban, hogy az egyetemes történelemtudomány a történelem ura, …”

Megpróbáltam minél kevesebbet változtatni, a megadott szavakból építkeztem. Azt hiszem, ez alapján mindenki számára világossá válhatott, hogyan lehet szinte azonos szavakból egészen más kicsengésű mondatot alkotni.

Ha már a fideszesek mindenáron hívőkre és nem hívőkre akarják osztani a számukra oly szent nemzetet.

neurotikk! (törölt) 2010.05.28. 01:47:25

@meszena:
vajh hol pihennek kik mindent atlatnak, sorsunkra hagyva minket, oh halandokat, vizsgalva, tavolbol, csendesen, vajh mire juthat a korlatolt elme?
Ha nem avatkozik kozbe, a mindentlato elme?
Vajh, mi lesz igy?
Vajh megvilagosit minket a dolgok egeszet atlato elme valaha, vajh, igy lesz e?

félemelet 2010.05.28. 02:12:48

@_drc_:

Igen nagy hibának tartom a szóban forgó "preambulum" logikai természetű elemezgetését - hiszen onnantól, hogy együtt szerepel benne az Istenben hívők, és ennek komplementer csoportja is, formális logikai szempontból kikezdhetetlenné válik.

A logikai elemzés e szöveg esetében épp olyan értelmetlen, mint logikai elmezést segítségül hívni a döntéshez egy olyan szituációban, amikor valaki azt mondja neked, hogy "add ide a pénztárcádat, én elmegyek vele, megkerülöm ezt a háztömböt, végül visszaérek ide, és visszaadom a tárcádat" - hiszen maga a szöveg nem tartalmazza azt, amiből egyértelmű következtetést lehetne levonni a közlő SZÁNDÉKÁRA vonatkozóan. Amit pedig nem tartalmaz egy szöveg, azt nem lehet elemezni...

A pénztárcás hasonlattal kifejezve a konklúziót, ilyen esetekben nem szöveget kell elemezgetni, hanem egyszerűen ki kell mondani a varázsmondatot: "Te teljesen hülyének nézel engem, bakker...???"

Lord Kilburn 2010.05.28. 03:06:38

@félemelet: Ha egy preambulumban mindenképpen meg akarunk osztani egy társadalmat, lehetőleg világnézeti alapon, csináljuk inkább így:

"Mi, a Magyar Köztársaság Országgyűlésének tagjai, akik hiszünk abban, hogy a házasság előtti szex bűn, s azok, akik a házasság előtti szexről valami egészen mást gondolunk, …”

Ez így sokkal ártalmatlanabb, de visszatükröződik benne a kövéri-semjéni logika.

Archenemy 2010.05.28. 04:11:33

Szeretném kifejezni mélységes hálámat mindazoknak, akik nem restek leírni, mennyire rosszul esik ez a szöveg. Annyira jó tudni, hogy szar nektek! Zene füleimnek ez a frusztrált vonyítás, amit előadtok! Komolyan, még a virágok is szebben csicseregnek! Köszönöm, ne hagyjátok abba, köszönöm!

Archenemy 2010.05.28. 04:43:55

nabaszki már fél ötkor moderálnak, pedig szerintem annyira jól időzítettem :)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.05.28. 07:16:20

@Archenemy: miért jó neked, ha másnak rossz?

Csak nem keresztény-konzervatív vagy?

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2010.05.28. 07:21:47

@old_field:
örülök, hogy a keltezést is odaírtad: 1832. ekkor a törvények még LATIN nyelven születtek Magyarországon, és jó királyunk (aki mellesleg a Habsburg birodalom császára is volt) "Isten kegyelméből" uralkodott igazságosan felettünk. legalábbis a kormánypárti retorika szerint.

a német-latin-magyar szövegváltozattal hozott törvénykezés majd csak 1844-től lesz... (de akkor is elsősorban a latin és német szövegváltozat volt irányadó).

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2010.05.28. 07:26:07

@piro:
Einstein istenhívő ember volt.
igaz, hogy nem keresztény, hanem zsidó -- de ez állítólag ugyanaz az Isten.

mindemellett nem "megérkeztek", hanem én írtam a bejegyzést.

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2010.05.28. 07:29:23

@meszena:
:)
nem kötelességem minden egyes vallási felekezet teológiai ismereteiben otthon lennem. épp ez a lényeg!

az állam legyen szekuláris, a vallási felekezetek meg intézzék el a theodiceát egymás között!

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2010.05.28. 07:34:35

@Rusher4587:
apám, te egyszerűen nem érted, hogy mit akartam mondani, ehelyett vizionálsz egy harcos ateista pozíciót nekem. :)

tudod mit; felőlem a vita lezárva.

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2010.05.28. 07:40:50

@félemelet:
oké, elemezzünk másként.

"akik hiszünk abban, hogy Isten a történelem ura, s azok, akik a történelem menetét más forrásokból IGYEKSZÜNK megérteni"

1) igyekszik a nénikéd, engem a logika és a történelemtudomány segít.

2) aki nem hiszi, hogy a történelem ura Isten, az már csak "igyekezni" tud megérteni? miért?

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2010.05.28. 07:45:12

@Archenemy:
kívánom, hogy ennél ne legyen nagyobb örömed ebben az életben!

(AMEN)

félemelet 2010.05.28. 09:07:42

@Lord Kilburn:

Nem értem, miért nekem írtad ezt - bár mindig öröm és boldogság, ha nekem címeznek egy kommentet. :-)

Mikulka2 2010.05.28. 09:08:12

@Archenemy: "Annyira jó tudni, hogy szar nektek!"

nna, megszólalt egy igazi istenhívő, istenfélő keresztény.

Mikulka2 2010.05.28. 09:11:47

@félemelet: "hiszen onnantól, hogy együtt szerepel benne az Istenben hívők, és ennek komplementer csoportja is, formális logikai szempontból kikezdhetetlenné válik."

de a kettéosztás már megtörtént. ez egy ELSŐ LÉPÉS. most még mindkét csoportra ugyanaz vonatkozik, de a következő lépés már az lehet, hogy lesznek törvények, amik csak azokra vonatkoznak, akik szerint Isten a történelem ura, és más törvények pedig csak azokra, akik más forrásokból igyekszenek megérteni a történelmet. a kétfelé osztás a törvényben most megtörtént.

Mikulka2 2010.05.28. 09:20:28

@Rusher4587: "amikor pl. bevezetjük (mert előbb-utóbb befogjuk, erre mérget lehet venni) az általános iskolában a hittan oktatást, akkor meg fog ütni a guta:)"

az attól függ, mit értesz hittan alatt. ha hittérítést, akkor jön a guta. ha a különböző vallások megismertetését priorizálás nélkül, az nyugodtan jöhet.

amúgy a hozzászólásod szikrázik a gyűlölettől. ejnye, mit szól majd ehhez Isten?

félemelet 2010.05.28. 09:23:03

@_drc_:

Látod, éppen ezért intettelek attól, hogy álintellektuális szövegelemzésbe bonyolódj, miközben tök világos, hogy ÉRZELMI hátterű kifogásaid vannak a szöveg ellen.

Hiszen, ha kukacoskodunk, akkor mi van azokkal az országgyűlési képviselőkkel, akik urambocsá NEM IS akarják megérteni a történelem menetét, hovatovább pl. úgy vélik, hogy nem is létezik úgynevezett "történelem"? :-)

Az a tévedésed, hogy valamiféle objektív kifogást akarsz találni a szövegben, ahelyett, hogy azt mondanád: nekem ez a szöveg NEM TETSZIK... Nem mersz emberként reagálni erre a szövegre, mert az a tévhited, hogy ami nem "tudományos", az eleve nem is lehet igaz. Frászt nem...

Hozzáteszem, az "igyekszünk" szó semmivel sem jelent zsöngébb intellektust eme állítmány alanyára nézve, mint a "HISZÜNK abban" amazéra... Az aktuálisan uralkodó tudományos paradigmába elviekben tökéletesen simul az, hogy a világot megérteni "csakis" igyekezni tudunk. Sőt, a pozitivista tudós de facto kijelenti, hogy a világ egészében NEM megismerhető.

Tehát ennek a szónak a piszkálásával aligha fogsz erős érvet találni arra, hogy mi is a baj ezzel a szöveggel...

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2010.05.28. 09:28:23

@Mikulka2:
én pl. tanultam általános iskolában ún. Bibliaismeretet. nem mondom, hogy nem volt hasznos...

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2010.05.28. 09:56:15

@félemelet:

nem hiszem, hogy nem fejeztem ki elég világosan: érzelmileg is hatással volt rám a szöveg.

az álintellektuális jelzőt ugyanakkor visszautasítom, továbbra is illogikusnak tartom a szöveget, mégpedig a bejegyzésemben foglalt okok miatt.

Lord Kilburn 2010.05.28. 10:00:35

@félemelet:

Ezt írtad:

„… onnantól, hogy együtt szerepel benne az Istenben hívők, és ennek komplementer csoportja is, formális logikai szempontból kikezdhetetlenné válik.”

Én meg erre próbáltam reagálni, formális logikai szempontból egy hasonlóan kikezdhetetlen, de megosztási szempontból viccesebb, ezáltal ártalmatlanabb szövegmódosítási javaslattal, amiből ugyanúgy tükröződik Semjén ortodox gondolatvilága is:

"Mi, a Magyar Köztársaság Országgyűlésének tagjai, akik hiszünk abban, hogy a házasság előtti szex bűn, s azok, akik a házasság előtti szexről valami egészen mást gondolunk, …”

Lord Kilburn 2010.05.28. 10:05:04

@_drc_: Ezért javasoltam ezt a verziót:

„Mi, a Magyar Köztársaság Országgyűlésének tagjai, akik a történelem menetét istenhitünk forrásából igyekszünk megérteni, s azok, akik hiszünk abban, hogy az egyetemes történelemtudomány a történelem ura, …”

Szinte csak a szórenden változtattam, de ugye, mennyire más a kicsengése?

félemelet 2010.05.28. 10:05:22

@Mikulka2:

Háttööö... nem egészen világos, amit írsz. Ezekere meg azokra kölön-külön vonatkozó törvények? Miva...? :-)

Neked nem ettől kell félned, hanem éppen ellenkezőleg: attól, hogy olyan törvényeket kapsz a nyakadba, amik mindenkire egyaránt(!!!) érvényesek, csak míg az egyik csoportnak betartani azt teher, addig a másiknak evidencia.

Itt jelezném ismét - csak a további félreértések elkerülése végett: nem túl sokat állítottam a szövegről magáról, nem is tervezem, csak annyit próbáltam írni, hogy akiek gondja van ezzel a szöveggel, az ne legyen szégyellős kimondani, mi a gondja vele (ahelyett, hogy áltudományos fejtegetésekbe bonyolódik...)

félemelet 2010.05.28. 10:11:59

@_drc_:

Ebbe sem akartam belebonyolódni, de a posztbeli érvelésed 2 pillanat alatt darabokra szedhető, ráadásul amikor ilyet írsz, hogy "az aláhúzott szövegrész pszicholingvisztikai elemzése által rájöhetünk", akkor nem szorul különösebb magyarázatra, hogy miért neveztem a dolgot "álintellektuálisnak"...

(Ui.: tuti megvan, hogy mivel is foglalkozik a pszicholingvisztika? ;-) ...)

Lord Kilburn 2010.05.28. 10:14:46

@Mikulka2:
@_drc_:

Egyébként én is tanultam hittant, és tanulmányaim alapján az Archenemy típusú hozzászólók – a saját hitük tanításai alapján – el fognak kárhozni. Ha csak nem tanúsítanak őszinte megbánást kevélységük bűne miatt. A kevélység az első főbűn. Én szóltam.

Mikulka2 2010.05.28. 10:15:01

@félemelet: "... olyan törvényeket kapsz a nyakadba, amik mindenkire egyaránt(!!!) érvényesek, csak míg az egyik csoportnak betartani azt teher, addig a másiknak evidencia."

én pl. ateista vagyok, mégis evidencia számomra, hogy kerülöm a gyűlölködést, tisztelem embertársaimat. az itteni hozzászólások közt is található példa ennek a fordítottjára.

"akiek gondja van ezzel a szöveggel, az ne legyen szégyellős kimondani, mi a gondja vele (ahelyett, hogy áltudományos fejtegetésekbe bonyolódik...) "

nekem az a gondom, hogy teljesen feleslegesen két kategóriába osztja az embereket. megoszt. most még mindkét megnevezett csoportra ugyanazt az intézkedést hozza, de első lépésként magát a ketté osztást megtette a törvény szövegben. innen már csak egy lépés, hogy a következő törvényben a két csoportot külön kezelje.

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2010.05.28. 10:16:06

@félemelet:
no hát mivel is foglalkozik a pszicholginvisztika? ne tessék az egyetemi tananyaggal jönni, mert attól mindjárt téged áltudományosozlak le!

félemelet 2010.05.28. 10:18:44

@Lord Kilburn:

Az abszolút világos, mi volt a célod az alternatív példával, az viszont még most sem, hogy miért nekem címezted. Én nem állást foglaltam a tervezett szöveggel kapcsolatban, hanem arra próbáltam felhívni a figyelmet, hogy butaság nyelvi-logikai alapon megpróbálni bizonyítani e szöveg tarthatatlanságát, mert ilyen szempontból rendben van. (Épp úgy, mintha szexuális alapon lenne benne a kettéválasztás - logikailag az is rendben lenne. Értsd: NEM LOGIKAI kifogások miatt támadható a szöveg...)

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2010.05.28. 10:19:48

"A pszicholingvisztika a nyelvhasználat természetes folyamatait ta­nul­má­nyozza, de az is érdekli, hogyan tanuljuk meg a nyelvet, valamint hogy a nyelv milyen szerepet játszik gondolkodásunkban."

a továbbiakban -- kezdőknek -- ajánlom ezt a lapot:
www.enc.hu/1enciklopedia/fogalmi/pszich_kog/pszicholingv.htm

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2010.05.28. 10:20:45

@félemelet:
attól, hogy a te logikád ledobja a láncot egy ilyen összefüggés-halmaztól, azért engedd meg nekem, hogy én ne legyek ilyen buta...

félemelet 2010.05.28. 10:23:50

@Mikulka2:
nem érted, hogy nem akarja a két csoportot külön kezelni? :-) Éppen emiatt veszélyes... A te számodra sokkal ijesztőbb lehetőség a hittan ÁLTALÁNOS bevezetése, vagy hogy holnaptól MINDENKINEK el kell mondania 10 miatyánkot. Ez neked teher lenne - másnak evidencia... :-)

...csak szólok, hogy a fentiek csupán buta példák voltak, nem lehet senki annyira paranoid, hogy ilyen eshetőségektől rettegjen.

Mikulka2 2010.05.28. 10:37:54

@félemelet: most (még csak) megkülönböztette a két csoportot. hogy később akarja-e külön kezelni, azt te sem tudhatod. én a külön kezelését inkább úgy képzelem, hogy a történelmet más forrásból megérteni igyekvők számára tenné kötelezővé a hittant (a te példádnál maradva), mivel akik Istent tekintik a történelem urának, már eleve birtokában vannak a szükséges ismereteknek. és így tovább.
én azt mondom: eleve kár (és fölösleges) volt megkülönböztetni e két csoportot a törvény szövegében. persze gumicsontnak jó a téma, most is ezzel foglalkozunk, nem pedig azzal: hol a két hét alatt javuló közbiztonság és rend?, hol az azonnali nagyarányú adócsökkentés?, stb.

Mikulka2 2010.05.28. 10:47:42

@_drc_: én sem mondom, hogy nem hasznos. ha nem hittérítésről szól, hanem ismeretről.

félemelet 2010.05.28. 10:47:45

@_drc_:

Ha többet nem is, annyit elértem, hogy legalább beütötted a gugliba. Azt ugyan látványosan nem érted, hogy a pszicholingvisztika a nyelvhasználat MECHANIZMUSAIVAL (tehát magával a nyelvhasználó emberrel) foglalkozik, nem szövegek értelmezésével (pláne nem Horthyval... :-D) - de ez már legyen a te bajod...

Nálad a tudományosság azt jelenti, hogy amikor reggel megszagolod, hogy büdös-e a hónaljad, akkor ezt este egy posztban úgy írod le, hogy
reggel odorológiai analízist végeztél. :-D

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2010.05.28. 10:57:57

@félemelet:
oké, ez már csak szardagasztás, óh, bocs, szerinted nekem azt kellene mondanom ehelyett, hogy fekália-exaduráció.

részemről akkor "cancellálnám az argumentálódást", mivel csekély esélyt látok meggyőzésedre. már választottál álláspontot, hitvitában viszont én nem veszek részt.

ha Kálmán C. Györgynek -- akiről veled ellentétben tudom, hogy kicsoda -- nem volt ezzel gondja, akkor az az érzésem, hogy te csak szőrözöl.
www.facebook.com/pages/Vegyek-ki-Istent-a-torvenybol/128250930524293

Lord Kilburn 2010.05.28. 10:59:00

@félemelet:

Szerintem ennek a két verziónak:

"Mi, a Magyar Köztársaság Országgyűlésének tagjai, akik hiszünk abban, hogy Isten a történelem ura, s azok, akik a történelem menetét más forrásokból igyekszünk megérteni, …”

„Mi, a Magyar Köztársaság Országgyűlésének tagjai, akik a történelem menetét istenhitünk forrásából igyekszünk megérteni, s azok, akik hiszünk abban, hogy az egyetemes történelemtudomány a történelem ura, …”

egészen más kicsengése van. Pedig majdnem ugyanazokból a szavakból építkeztem. Egyébként, ha már mindenképpen ragaszkodunk a hívő-nem hívő megosztáshoz, akkor szóljon így:

„Mi, a Magyar Köztársaság Országgyűlésének tagjai, akik a történelem menetét istenhitünk forrásából igyekszünk megérteni, s azok, akik úgy véljük, hogy a történelem fordulatait legobjektívebben az egyetemes történelemtudomány alapjain vizsgálhatjuk, …”

félemelet 2010.05.28. 11:24:29

@_drc_:

Meglehet, a gondod az, hogy képtelen vagy értelmezni azt, amit leírtam, és a logikád sem túl veretes... hiszen egyrészt egy 7 éves gyerek számára is világos, hogy bár nem az állásfoglalás volt a célom, azért éreztettem, hogy éppúgy rühellem az "istenes" jogi szövegeket, mint te. Másrészt a logikádra utalva jelezném, hogy az okoskodás-neurózisod tekintetében én képviselem azt az álláspontot, hogy semmiképpen se a fekália-exduráció szót használd, hanem a szardagasztást, és pont te erőlteted ennek ellenkezőjét.

(A szar esetében az exaduráció szót már csak azért se használd, mert a szó nem térbeli, hanem időbeli dimenzióra vonatkozik, így a használatával éppen olyan böszmeséget követnél el, mintha azt mondanád, hogy "már 10 fényéve várok rád...")

Kálmán C. György személyének ismeretéhez pedig - a sugalmazásoddal ellentétben - messze nem kell túlműveltnek, de még csak különösebben tájékozottnak sem lenni: bárki ismerheti már csak akkor is, ha régebben belekukkantott néha a Magyar Narancsba.
Hivatkozási pontnak használni őt pedig közelíti a ciki határát alulról, hiszen a csóka legalább annyi csacsiságot összehord olykor, mint értelmes dolgot, így intellektuális szempontból a produktuma se nem több, se nem kevesebb, mint egy tök átlagos értelmiségié. Ammeg nem túl sok...

félemelet 2010.05.28. 11:30:45

@Lord Kilburn:

Még mindig nem értem, miért nem látod, hogy nem teszel mást, mint hogy a kakit egyik helyről a másikra próbálod tologatni - ahelyett, hogy odatennéd a kakit, ahová való: a sloziba... Belebonyolódsz tök felesleges részletekbe, ahelyett, hogy egyszerűen annyit mondanál: Isten nevének semmi helye egy Trianonról szóló parlamenti állásfoglalásban, hiszen a téma szempontjából a keresztény hit megléte vagy hiánya totálisan irreleváns.

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2010.05.28. 11:32:21

@félemelet:
köszönöm, hogy oktatsz. kérlek taníts még, mester!

(a kétszázadvalahanyadik kritizáló megjegyzésnél kezd komolyan elmenni az agyam.
ha volna is valami részigazad, akkor is azt mondanám:

menj bazmeg, írjál jobbat. előtted a pálya!)

Lord Kilburn 2010.05.28. 11:40:20

@félemelet:
@_drc_:

Teljesen értelmetlenül elveszekedtek egymás mellett, és ráadásul az egész személyeskedésbe kezd átcsapni. Drc szerintem ilyen kinyilatkoztatásokon akadt ki: „a posztbeli érvelésed 2 pillanat alatt darabokra szedhető”, „ezért intettelek attól, hogy álintellektuális szövegelemzésbe bonyolódj”. Ha már vitázni akartok, akkor szerintem bontsd ki mondataidat, szedd darabokra Drc érvelését, lebbentsd fel a fátylat álintellektuális szövegelemzéséről. Aztán ő majd válaszol rá, ha akar. És az lesz az értelmes vita.

félemelet 2010.05.28. 11:46:43

@_drc_:

És az nem lehet, hogy nem a kritikák mögött van rossz szándék, hanem a posztod nem annyira brill, mint amennyire ta annak érzed? :-)

(Tudományt tisztelő ember meg ne essen már át a ló túloldalára, és lássa már meg, hogy egy kritika megfogalmazásához nem legitimációs kérdés a "te tudsz jobbat?" Ilyen alapon az égvilágon semmiről nem alkothatsz ítéletet, hiszen ha kritizálni akarsz pl. egy épületet, akkor annak előfeltételeként azt szabod, hogy a kritizáló előbb maga is tervezzen egy épületet. :-D Ne merüljünk már el banális kijelentésekben, ha lehet... A "nem jó, amit csinálsz" egészen más témakör, mint az "én jobbat tudok csinálni" - aki ezt a kettőt összekeveri, az nem tesz mást, mint egyszerűen hárítja a kritikát.)

Lord Kilburn 2010.05.28. 11:50:26

@félemelet:

Igazad van abban, hogy az egész kaki a sloziba való. Én is ezt mondtam, hiszen így kezdtem az átfogalmazványaimat:

„Ha egy preambulumban mindenképpen meg akarunk osztani egy társadalmat, …”

„Egyébként, ha már mindenképpen ragaszkodunk a hívő-nem hívő megosztáshoz, …”

Csakhogy a helyzet az, hogy a kakit a nyakamban érzem, slozit meg nem nagyon látok, ahová helyezhető lenne, így legalább megpróbálom visszakenni azokra, akik kitolták magukból. És érzékeltetni velük, hogy szüleményük mennyire büdös és visszataszító. Mert maguktól sosem értenék meg, mi a probléma a dologgal.

félemelet 2010.05.28. 11:52:47

@Lord Kilburn:

Nem találom az idézett mondataimban a személyeskedést. Amikor meg személyeskedtem, az messze azután volt, hogy a kolléga elkezdett személyeskedni. :-)

A felmerült kérdések mindegyikében "kibontottam" mi nem oké a kolléga szövegeiben, rendre megtalálod ezeket a bontványokat éppúgy a fideszes szövegjavaslat nyelvi-logikai elemzésének hiábavalósága, mint ahogy a pszicholingvisztika vagy az exaduráció kifejezések helytelen használatának tekintetében...

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2010.05.28. 11:58:02

@félemelet:
nem ártott volna normálisan nekikezdeni, nem rám rontani mint tót az anyja picsájára, és áltudományoskodással meg a lócitrom tudja még mivel megvádolni egyből. (ezzel kezdted.)

sejtem, hogy egy szád ízének megfelelőbb álláspontot akarsz kicsiholni belőlem (hogy miért pont belőlem, az rejtély!), de erre én -- pláne az előzmények után -- MÁR nem vagyok hajlandó.

csiszold a vitastílusod, és vedd észre, hogy a másik -- pláne ha már egy napja olvas és moderál neki szóló személyeskedéseket -- is ember, neki is van önérzete.

félemelet 2010.05.28. 11:58:40

@Lord Kilburn:

Én ezt az elejétől fogva értem, de a kérdésem az volt, hogy ezt személy szerint miért nekem írtad le, amikor én egyetlen szót sem írtam a te álláspontod helyességéről vagy helytelenségéről.

Még egyszer: az én első kommentem nagyjából arról szólt, hogy ha látsz a mezőn egy állatot, és ítéletet akarsz alkotni arról, hogy az nyúl-e vagy róka, akkor ehhez teljesen téves módszer, ha megnézed, mennyi az idő a karórádon. Én se azt nem állítottam, hogy nyúl, se azt, hogy róka - azt állítottam, hogy a pontos idő alapján ezt nem fogod tudni eldönteni.
Vili? :-)

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2010.05.28. 12:07:24

@félemelet:
"Kálmán C. György személyének ismeretéhez pedig - a sugalmazásoddal ellentétben - messze nem kell túlműveltnek, de még csak különösebben tájékozottnak sem lenni"

félreértesz. amit mondtam úgy kell értelmezni, hogy RÓLA -- veled szemben, aki számomra csak egy avatar vagy -- tudom, hogy ki.

(és te akarsz engem logikára oktatni!)

félemelet 2010.05.28. 12:11:39

@_drc_:

Én VITATKOZNI járok ide, nem részvétet nyilvánítani. A vita az én felfogásomban nem érzelmi, hanem intellektuális aktus. Az nem az én hibám, ha te megfáradt vagy rosszhiszemű vagy, és olyanokat látsz bele a szövegeimbe, amik abban nincsenek benne. Az sem az én hibám, ha nem tudod elviselni a kritikát. Ami pedig a személyeskedést illeti, egy szövegre azt mondani, hogy "álintellektuális" nem ekvivalens azzal, hogy "hülye vagy". Ezzel szemben te onnantól kerek perec bonyolódtál bele egy olyan fölényeskedésbe, amiben implicite és explicite lehülyéztél (memento: kinek az agya dobja le mitől a láncot, vagy éppen a "buta" szó leírása...)
Ne érts félre, engem érzelmileg annyira nem kavart ez fel, de ha annyira mérleget akarsz vonni, akkor a mérleged legyen hiteles...

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2010.05.28. 12:14:10

@félemelet:
oké. troll-óvoda mostantól egy napra szünetel.

Lord Kilburn 2010.05.28. 12:14:27

@félemelet:

„Én ezt az elejétől fogva értem, de a kérdésem az volt, hogy ezt személy szerint miért nekem írtad le, amikor én egyetlen szót sem írtam a te álláspontod helyességéről vagy helytelenségéről.”

Én is értem, legalábbis azt hiszem, hogy értem, amiket mondasz.

Viszont Te meg azt értsd meg, hogy én nem vitázni kezdtem veled, hanem csak folytatni akartam az egyik gondolatodat, mondhatni megihletett, amit írtál, így hozzá kapcsolódva, azt kiegészítve léptem be a társalgásba.

A Semjén-Kövér kakija meg a sloziba való, teljesen egyetértünk.

Lord Kilburn 2010.05.28. 12:22:43

@félemelet: Na jó, újra áttekintve, ha mégis lenne köztünk egy iciri-piciri vita, akkor az abban ragadható meg, hogy szerinted „az "igyekszünk" szó semmivel sem jelent zsöngébb intellektust eme állítmány alanyára nézve, mint a "HISZÜNK abban" amazéra... Az aktuálisan uralkodó tudományos paradigmába elviekben tökéletesen simul az, hogy a világot megérteni "csakis" igyekezni tudunk. Sőt, a pozitivista tudós de facto kijelenti, hogy a világ egészében NEM megismerhető.”

Szerintem meg a megfogalmazás módjával, a szavak variálásával igenis lehet más-más kicsengést adni ugyanazon szavakból álló szövegnek, mint ahogyan ezt az idézőjelekben szereplő, átfogalmazott szövegekkel szerintem sikerült is érzékeltetnem.

De abban is egyetértünk, hogy ez csak a kaki egyik helyről a másikra tologatása.

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2010.05.28. 12:33:59

@Lord Kilburn:
én, mint ennek a blognak az ura, kibaszám őt innen értetlen személyeskedő trollkodása okán.

mivel azonban önnön tévedhetetlenségemben magam sem hiszek igazán, hát visszaeresztém, hadd válaszoljék néked.

(jelenléte a továbbiakban nem zavar -- megyek, értelmesebb dolgokkal tölteni az időmet.)

bpe 2010.06.04. 04:45:53

@félemelet: jó, szóval, az nem ér, h látványosan más szellemi súlycsoporttal mérlegelsz, aztán meg lepofozol mindenkit. :D:D

én amúgy a fészbukról jövök, ahova maga kálmán c. györgy viszi ezt a linket, ő is lusta volt valszeg átklikkelni és beleolvasni, h rajta is pattan a karikás. :P

egyébként hallatlan és elképesztő, h 1550 balfasz lájkolja épp ezt a fasságot, holott egy pikogram kirekesztés nincs a 12 soros, bár az index által is csak nyóc szóban idézett preambulumban.. (azindexmonnyonle) mi, akik hiszünk, és mi, akik vmi mást. heló. aki ezen fennakad, pszicholingvisztikusan :), azt naon szívesen elnézem, amíg a kipontozódásik pofozzák - mint volt itten is, fentebb, kb. mint egy öles defenesztráció a félemeletről.

egészségünkre. :P

bpe 2010.06.04. 04:47:40

kipontozódásiG. :)
süti beállítások módosítása