Kurvannya

葉隠

2010.02.07. 08:52 | _drc_ | Szólj hozzá!

Címkék: élet irodalom művészet

Tél a lombok alatt

Kevés olyan degeneratív pszichikus hatást elérő foglalatosságot tudok, amilyen a közélet glosszázása. Maga a téma az -- szart lapátolni nem annyira gyomorforgató, mint kampányidőszakban a médiát figyelni. Ezért hát eldöntöttem, hogy egy ideig csak akkor írok politikai bejegyzést, ha már nagyon kikívánkozik.

Reggel óta töröm a fejem. Írni akarnék valami szépet a télről, arról, hogy ropog a hó az ember talpa alatt ha rálép, meg arról, hogy szikrááázik a fééé-ény (s a változatosság kedvéért a szívem se szomorú). Szóval hideg van, meg minden, de azért a tél nem is olyan rossz (leszámítva persze a fűtésszámlát).

Eszembe jutott például, hogy régebben azért született annyi gyerek nyáron és ősszel, mert a hideg téli éjszakákon -- nem lévén az szórakoztatásnak elektronikus eszközei -- ükanyáink s ükapáink összebújtak. Ma már nem kell annyira igyekezni. Van hőpárna, hőlepedő, hőpaplan meg egész éjszakás tévéműsor is, ha kell. Ha meg nem, hát ott a DVD-lejátszó: bármikor megnézhetünk egy Takashi Miike-klasszikust, vagy akár Jim Jarmusch Szellemkutyáját is, ha tetszik.

Ez utóbbi egyike a nagy műveknek. Zseniális.

Az emberi élet olyan, mint egy rövidke felvillanás. Úgy kellene élnünk, hogy akármit is csinálunk, szeressük. Ebben a múló életben az ember ostobasága, ha arra kényszerül, hogy olyat tegyen, amit nem szeret - csak azért, hogy szenvedjen.

Találtam  a könyvespolcon egy Hagakurét, Jamamoto Cunetomo gyakorlati útmutatóját szamurájok számára, amely a zen buddhizmus filozófiai alapján álló eszmefuttatások és tantörténetek gyűjteménye. Olvasom.

A bejegyzés trackback címe:

https://kurvannya.blog.hu/api/trackback/id/tr101735696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása