Kurvannya

Kopp enhága

2009.12.18. 20:47 | _drc_ | Szólj hozzá!

Címkék: politika jog történelem társadalom klíma dögös zene

Nem ismétlődött meg Kiotó csodája, a legfejlettebb ipari országok vezetői ismét inkább gazdasági előnyeik megtartása mellett foglaltak állást és a jelek szerint a holnapi záróülésig nem születik már meg az újabb jogi kötelezettségvállalás az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának kötelező csökkentéséről, csupán egy politikai jellegű megállapodástervezet szivárgott ki, amelyben a Koppenhágai Klímakonferencián részt vevő országok vezetői valószínűleg csak a tényleges kibocsátáscsökkentési szerződés tető alá hozásának dátumában fognak megegyezni, máskülönben kizárólag megismételték az 1997-ben tett vállalásaikat.


 

Sokan csalódtak benne.A politikai ürügy az a fejlődő országok kílmavédelmi alapját gyarapító 100 milliárd dolláros kötelezettségvállalás, amellyel a fejlett országok a volt gyarmati világ (az ún. harmadik világbeli államok) környezetvédelmi programjait támogatnák. Az Egyesült Államok ezen kötelezettségvállalás megtagadásával igyekszik revolverezni Kínát, hogy az tegye átláthatóvá, külső ellenőrök számára is hozzáférhetővé saját éghajlatvédelmi programjait. (A politikai húzással Barack Obama, az európaiak tömegei számára szimpatikus amerikai elnök is csalódást okozott a politikai életben kevésbé járatosak számára -- környezetvédői körökben szinte alig érezhetővé foszlott a nimbusza.)

A frontvonalak tehát állnak, előrehaladás semmi, pedig a Kiotói Jegyzőkönyv 2012-ben lejár.

Az én tisztem ebben nem lehet más, mint megismételni a  Brett és Greg Graffinék évekkel ezelőtti mondatát:

KIOTÓT MOST

egy újabbat, keményebbet, amit az USA és Ausztrália is egyből ratifikálna...

A bejegyzés trackback címe:

https://kurvannya.blog.hu/api/trackback/id/tr511607735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása