Kurvannya

Az Orbán-rendszernek vége

2014.12.06. 11:19 | _drc_ | Szólj hozzá!

Címkék: politika orbán viktor

Aki értő szemmel figyeli a hazai politikai csatározásokat, amelyek manapság jobbára -- potens pártellenzék hiíján -- a Fidesz-KDNP egyre gyalázatosabb PR-akciói tulajdonképpen, az láthatja, hogy a 2/3-nak nevezett és itthon valamin külföldön egyaránt a demokratikusság hazugságával agyon hivatkozott hatalomlegitimációs mítosz épp a napokban-hetekben bomlik atomjaira.
Nem elég, hogy az orosz- és keletbarát politizálást megelégelve, s e miatt nyilvánvalóan az elsíbolható EU-s pénzek várható megapadását sejtve Simicska Lajos kisasszézott a "kétharmad" mögül (ki tudja hány fidesznyik hívőt szipkázva el a "kétharmadból"), de ráadásul úgy is néz ki, hogy Orbán most végtelenül elszámítva magát, mindent egy lapra tett föl.

A Déli Áramlat beruházásának befulladása és az OPEC (tkp. a szaúdiak) döntése, amely alapján nem mérséklik a kőolaj-kitermelést, egyértelműen azt mutatja, hogy Putyin nagy álma, a Szovjetunió gazdasági feltámasztása az Oroszországhoz fűződő ún. orosz közel-külföld Moszkvához kötése egyértelműen elbukott. Voltak már jelei ennek, pl. az ukránok és oroszok közt kialakult helyzet az ukrajnai polgárháború során, amelyben Moszkvának nem sikerült egyszer sem egyértelműen fölébe kerekednie a nyugati orientációt áhító Ukrajnának, de egyik sem fenyegetett Oroszország számára olyan pusztító veszélyekkel, mint a brisbanei G20-as csúcstalálkozó után immár kézzelfogható közelségbe került EU-USA bojkott és gazdasági büntetőcsomag.
Ebben a helyzetben a Nyugattól függő, de Kelet, elsősorban Oroszország felé tapogatózó Orbán-rezsim két tűz közé szorult, mivel a kormányfő politikailag elnavigálta magát. Magyarország az EU-ból való kilépése nem reális alternatíva (erről képességeihez mérten Simicska Lajos igyekszik is gondolkodni), és a jelen külpolitikai helyzetben semmiféle oroszellenes lépés elbagatellizálása vagy elkomolytalankodás sem reális alternatíva, ezt nem tehetik meg.

Látszólag az EU fő hatalmának számító Németországot irányító CDU a EP-ben megvédi Orbánékat, de ennek bizonyos ára van, amit az oroszok elleni szankció maradéktalan teljesítésével fizetnek meg. Az amerikaiak oldaláról pedig a legutóbbi, McCain-féle nyilatkozat óta egyértelmű, hogy a jövőre esedékes elnökválasztás sem hoz változást -- a Fidesz és személyesen Orbán Viktor is elvesztették valamennyi valaha volt barátjukat a tengeren túlon.


Emellett nem szabad elfelejteni a civil társadalom egyre inkább artikulálódó, és egyre határozott formákban kifejeződő akaratát a kormányfő és a kormányzó elit leváltására vonatkozólag.

A kialakult helyzetben szerintem Orbán Viktor és a hozzá kötődő hatalmi elit leváltása csak idő kérdése. Maximum pár év, és menekülniük kell, vagy börtönbe fognak kerülni. A kérdés továbbra is az, hogy miféle őrségváltás várható...

A bejegyzés trackback címe:

https://kurvannya.blog.hu/api/trackback/id/tr966961619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása