Kurvannya

Nem értetek ti a bulvárkommunikációhoz!

2013.07.15. 20:46 | _drc_ | 5 komment

Címkék: politika élet bulvár képek társadalom orbán viktor

Drága szép liberális jogvédő szívem csücskei! Nem értettek ti a bulvárkommunikációhoz!

Értem a felháborodásotokat, gondolatban Majtényi Lászlóval is, Tamás Gáspár Miklóssal is együtt bólogattam, amikor azt fejtegették, hogy szegény Orbán-lányok (Ráhel és Sára) szendvicsben táncikáló képét vegyék le a 444.hu lapról, merthogy nincs nekik emiatt (normális) gyermekkoruk, meg egyébként is, ennek a két szegény lánykának összesen annyi a bűne, hogy az Orbán Viktor gyerekei, ahhoz meg, hogy az apjuk miniszterelnök-e vagy sem, éppenséggel semmi közük.

Orbán 4..jpg
Szívem szerint igazat adnék nekik, úgy ahogy van, mert szerintem is rém ízléstelen, amit a 444.hu művel. Ment legyek attól, hogy magam is linkeljem a képet. Csakhogy...


Csakhogy -- és ez egy nagyon fontos csakhogy -- van ennek a történetnek másik aspektusa is. Nem a baloldali sajtó kezdte el Orbán Viktor gyerekeit előtérbe helyezni, és nem a baloldali sajtóból tudtuk meg valamennyiük nevét, születési dátumát, hogy hová jár általános vagy középiskolába, főiskolára vagy egyetemre, hanem bizony maga a nemzet Kedves Vezetője volt az, aki sajtóhírt engedett csinálni a gyerekeiből és mivel az a politikai irányvonal, amit épp most követ a családos embereket helyezi előtérbe, ő volt az, aki professzionálisan hasznot húzott abból is, hogy ilyen szép nagy családja van. Az ő tudtával, beleegyezésével és jóváhagyásával ismerte meg a gyerekei arcát, nevét és néhány jellemzőjüket ország és világ.
Sem előtte (Antall, Boross és Horn), sem pedig utána (Medgyessy, Gyurcsány és Bajnai) nem vállalta a családjával együtt ezt a fajta nyilvánosságot másik magyar miniszterelnök. Orbánnak ebben is alighanem  -- mint sok más egyébben -- a dinasztikus ábrándokat kergető Horthy Miklós lehetett a szerepelőképe; ő és az ő sajtója kezelte hasonlóképpen a kormányzói családot: uralkodói dinasztia módjára.

Még egyszer mondom: nem az aljas és pribék baloldali-liberális sajtó, hanem a Fidesz házi orgánumai és a bulvármédia adtak először hírt Orbán Ráhel csodálatos diplomamunkájáról, Orbán Gáspár focisikereiről és Sára első szerelméről, stb. stb.. (Itt és most persze az is csak mellékszál, hogy Gyurcsány esetében a most éppenséggel jogsértést kiabáló jobboldali sajtó, élükön a Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap volt az, aki nem tartotta be a nyilvánossággal kötött hallgatólagos egyezséget.)

Orbán 3..jpg
Ha a brit királyi családról hoznak le képeket azoknak az országoknak a sajtójában, amelyekben uralkodnak, az nem para, sőt: az alattvalók iránti elkötelezett uralkodói szeretet, szolgálat jele. Ha Harry herceg tök részegen náci egyenruhába öltözve, Heil Hitlerre kart lendítve tűnik föl a The Sun címlapján, abba sem pusztul bele a monarchia, csupán kicsit kellemetlen az ügy a királyi családnak.

Tehát ha a magyar plebs, az istenadta Orbán-lányokat akar nézni, amint két egyelőre ismeretlen fiatalemberrel szendvicsben vonaglanak valamiféle tücc-tücc zenére, az ugyanaz az alattvalói igény, amely Kate Middleton fedetlen kebleit újságcímlapokra kívánja, amely Harry afganisztáni misszióját a The Sun háromoldalas cikkében ismertetve szorít az ifjú hercegért, amelyik Lady Diana és Dodi Al Fayed szerelmi viszonyát nyomon követve paparazzikat uszított Anglia Rózsájára, vagy amelyik éppen most Vilmos herceg és Katalin hercegnő születendő gyermekének nemét és nevét találgatja önfeledten. Arról persze lehet vitázni, hogy ez az igény jogos-e az uralkodó család tagjaival szemben, meg arról is, hogy a kielégítése mennyire tisztességes, de a léte aligha tagadható.

Hogy nem mindig csupa jót vagy csupa szépet ír rólunk a bulvársajtó, sőt, időnként iszonyatosan kellemetlen tud lenni, azt már éppen itt volna az idő megszokni. Az Ember, Aki Sohasem Hazudott saját hatalmi imázsa kiépítése érdekében a családját is felhasználta: a párt- és bulvárkommunikációban valóságos királyi dinasztiát faragtatott belőlük, úgyhogy mi se akadjunk fel kicsiségeken!

Ami a történetben gyomorforgató, az bizony nem a 444.hu-n lehozott rövid videóval kezdődött, az csupáncsak kiegyenlíti a viszonyokat, hogy ne kizárólag a gondosan megszűrt, alaposan narancsszínre retusált pozitív propaganda jusson el az uralkodó dinasztia tagjairól az alattvalóhoz, hanem néhanap egy ilyen fideszes szemforgatók számára kényelmetlen életkép az Orbán-lányokkal, vagy előbb-utóbb egy-két szaftosabb hardcore bulvárhír is, amin csámcsoghatnak. Mint pl. az briteknél, hogy vajon akkor szívott-e marihuánát a koronaherceg a katonatársaival tökrészegen randalírozva, vagy sem?

Ez a műfaj sajnos épp ennyire nyákosan undorító. Ide, ebbe az iszamós dagonyába engedte vagy húzta bele a szeretteit a Nemzet Miniszterelnöke, amiért őszintén sajnálom is őket.
De lehet-e az egyébként világviszonylatban még így is meglehetősen illedelmes magyar bulvár hibájául felróni, hogy néhanap még bennünket is undorít vagy zavarba hoz, amikor egyébként a híveknek szánt kamu videókon erdélyi kamionos párok megmentőjeként, árvízi hős parancsnokként vagy zord pátriárkaként pózolva a családi idill kellős közepén Hajdu Péter és Sarka Kata módjára fetrengünk az általa nyújtott kétes népszerűségben?!

A bejegyzés trackback címe:

https://kurvannya.blog.hu/api/trackback/id/tr395406189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rás · http://ras2.blog.hu 2013.07.16. 10:33:17

Teljesen igazad van, de... Az elképzelhetetlen, hogy a Fidesz pr-esei hívták fel az internetes bulvárlap munkatársainak figyelmét arra, hogy O. R. és O. S. ott van a Balaton Soundon, és pont úgy szórakozik, mint bármely átlagfiatal? A videón látható történés ugyanis legfeljebb Tömjén Zsoltot ütheti szíven - különösen, hogy se ló, se szalonka nincs a közelben. (Lásd még Rogán Antal bulvármegjelenéseit...)

rás · http://ras2.blog.hu 2013.07.16. 10:48:32

Most olvasom, hogy Hont Andrásnak a hvg.hu-n szintén Semjén és Rogán jutott eszébe: hvg.hu/velemeny.nyuzsog/20130716_Az_Orbanlanyok_es_a_szemforgatok?utm
:))

rás · http://ras2.blog.hu 2013.07.16. 10:50:28

Én isten bizony egy tiny url-t írtam be, de a rendszered visszaalakította. :(

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2013.07.16. 11:15:32

@rás:
"elképzelhetetlen, hogy a Fidesz pr-esei hívták fel az internetes bulvárlap munkatársainak figyelmét arra, hogy O. R. és O. S. ott van a Balaton Soundon"
így van, de a bulvármédia az így működik. aki ezt nem kalkulálja be előre, az hülye, vagy nem tudja, hogy mivel játszik...

aRogán Antit is mindig megtalálják, mióta a pici feleségével és Berci kutyával együtt szerepeltek a Barátok közt c. népbutítóban.
a Hajdu Péteres Frizbe-intejú után Orbán és a bulvár frigyét tagadni egyszerűen butaság.
csakhogy a bulvár, és persze minden más média, ha komolyan veszi magát, időnként előfordul, hogy beleharap a simogató kézbe is.

nos, ez történt most.

egyébként meg szerintem sincs az égadta világon semmi sem abban, hogy két lányka a pasijával táncikál tücc-tücc zenére. pont ezt csinálja a többi tinédzser meg kora-huszonéves is -- csak talán nem gyufáznak be ennyire látványosan, ha nyilvános helyen, nyilvános rendezvényen lefotózzák őket...

rás · http://ras2.blog.hu 2013.07.16. 11:26:10

Na, megint tanultam valamit: "begyufázni". :)
süti beállítások módosítása